Programma 4 - Dienstverlening

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

In dit hoofdstuk gaan we in op de koers die we willen volgen binnen het vierde programma: Bestuur, bedrijfsvoering en dienstverlening. Binnen dit programma benoemen we twee belangrijke speerpunten:

  • Intensivering van de aanpak van ondermijning. 
  • De implementatie van de Omgevingswet, mede gelet op de ruimte voor initiatieven van burgers en ondernemers.

Integrale veiligheid en ondermijning

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De gemeente Oost Gelre gaat voor een veilige woon- en leefomgeving waar je prettig kunt wonen, werken en recreëren. Ongewenste situaties proberen we te voorkomen of pakken we aan door dit vroegtijdig te signaleren. Daarnaast krijgt ondermijning geen voet aan de grond in Oost Gelre door onder andere het creëren van een veilig buitengebied, het weerbaar maken van inwoners, bedrijven en verenigingen en aanpakken van misstanden. Tot slot zorgen we ervoor dat we voorbereid zijn op crisissen zodat we niet verrast worden en onze inwoners, bedrijven en verenigingen op ons kunnen rekenen.      

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

We zorgen voor een veilige en leefbare woon- en werkomgeving

Terug naar navigatie - We zorgen voor een veilige en leefbare woon- en werkomgeving

We zorgen voor een veilige en leefbare woon- en werkomgeving waarbij we ongewenste situaties voorkomen, signaleren of indien nodig aanpakken.   

Kwaliteit (toelichting)

In 2023 hebben er veel activiteiten plaatsgevonden die bij hebben bijgedragen aan een veilige woon- en leefomgeving. Dit doen we als gemeente niet alleen, maar altijd in samenwerking met externe partijen zoals de Politie, Omgevingsdienst Achterhoek Oost, Fijnder, Dorpsbelangenverenigingen, bedrijven, verenigingen en onze inwoners.

Hieronder worden enkele activiteiten beschreven die bij hebben gedragen aan het zorgen voor een veilige woon- en leefomgeving:

  • overlast van jeugd in Groenlo en Lichtenvoorde is direct aangepakt in samenwerking met de ambulant jongerenwerker, jeugdagent en omwonenden. Overlast van jeugd is een terugkerend thema dat zich op verschillende locaties binnen de gemeente voordoet. Er wordt continu ingezet op het voorkomen en minimaliseren van de overlast door jeugd;
  • er is door de werkgroep gewerkt aan een veilig buitengebied. Aan de werkgroep nemen o.a. LTO, Dorpsbelangenverenigingen, Waterschap, Stichting Marke Vragenderveen, Platform Veilig Ondernemen, politie en gemeente. Het doel van de werkgroep is om het buitengebied veilig en leefbaar te houden;
  • er zijn integrale controles gehouden op thema's als arbeidsmigranten, buitengebied en op bedrijventerreinen;
  • er is nazorg verleend aan ex-gedetineerden, zodat zij een goede start kunnen maken;
  • er zijn bestuursrechtelijke maatregelen genomen zoals gebiedsontzeggingen en gedragsaanwijzingen om overlast van personen in de buurt tegen te gaan
  • er is een convenant veilige school opgesteld met als doen de veiligheid in en rondom de school te waarborgen;
  • er is een rioolwateronderzoek uitgevoerd met als doel zicht te krijgen op het drugsgebruik in Oost Gelre. Enerzijds gaat het om de soorten drugs die gebruikt worden in onze gemeente en anderzijds zal blijken of het drugsgebruik, in verhouding met andere gemeenten, in onze gemeente afwijkt. De uitkomsten van dit onderzoek zijn in 2024 bekend.

Tot slot is door de gemeenteraad het Integraal Veiligheidsplan Achterhoek Oost 2023 - 2026 aangenomen. Hiermee zijn de onderstaande prioriteiten en focuspunten voor de komende jaren vastgesteld;

  • ondermijnende criminaliteit; met de focus op milieucriminaliteit, drugscriminaliteit en zorgfraude;
  • zorg en veiligheid; met de focus op personen met onbegrepen gedrag en huiselijk geweld en kindermishandeling;
  • jeugd en veiligheid; met de focus op drank- en drugsgebruik, jeugdcriminaliteit en jeugdoverlast;
  • digitale veiligheid; met de focus op digitale weerbaarheid en bieden van handelingsperspectief voor een gerichte aanpak van digitale veiligheid;
  • leefbaarheid; met de focus op het versterken van de samenwerking met de politie en implementeren van wijkgericht werken.  

Door de focus te leggen op deze prioriteiten gaan we zorgen voor een veilige en leefbare woon- en werkomgeving, nu en in de toekomst.

Kwaliteit (indicator)

G

Wij zijn samen met de  ondernemers, verenigingen en inwoners weerbaarder tegen ondermijning

Terug naar navigatie - Wij zijn samen met de  ondernemers, verenigingen en inwoners weerbaarder tegen ondermijning

Wij zijn samen met de ondernemers, verenigingen en inwoners weerbaarder tegen ondermijning, waarbij misstanden worden voorkomen of gestopt doordat deze vroegtijdig worden gesignaleerd. 

Kwaliteit (toelichting)

In 2023 is er een plan van aanpak ondermijning opgesteld. Met de aanpak van ondermijning willen we voorkomen dat (georganiseerde) criminaliteit ons gezag ondermijnt en dat het vertrouwen in het openbare bestuur wordt aangetast. Onderdeel van het plan van aanpak is het weerbaarder maken van ondernemers, verenigingen en inwoners.

In 2023 is hieraan gewerkt door:

  • voorlichting te geven aan dorpsbelangenverenigingen en ouderenorganisaties op het gebeid van ondermijning en cybercriminaliteit;
  • voorlichting te geven aan erfbetreders zodat er extra oren en ogen zijn in het signaleren van ondermijnende activiteiten;
  • bedrijfsbezoek op het gemeentehuis te organiseren met als doel ondernemers weerbaar te maken;
  • in Vragender een informatiebijeenkomst te organiseren naar aanleiding van een drugsdumping;
  • het thema ondermijning aandacht te geven op de Zomermarkt in Lichtenvoorde.

Tot slot zijn er bewustwordingsbijeenkomsten voor een groot deel van de medewerkers van de gemeente georganiseerd. Enerzijds om onze medewerkers weerbaarder te maken tegen verschillende vormen van ondermijning, maar ook om deze vormen te kunnen signaleren en herkennen.        

Kwaliteit (indicator)

G

De gemeente beschikt over een adequate crisisstructuur

Terug naar navigatie - De gemeente beschikt over een adequate crisisstructuur

De gemeente beschikt over een adequate crisisstructuur die onder andere voldoende opgeleid, getraind en beoefend is om toekomstige crisis aan te kunnen. 

Kwaliteit (toelichting)

Om te kunnen beschikken over een adequate crisisstructuur is er onder andere het volgende gedaan:

  • medewerkers met een functie in de crisisorganisatie hebben deelgenomen aan opleidingen, trainingen en oefeningen;
  • er heeft een bestuurlijke oefening plaatsgevonden waar het scenario 'cybercrime' is beoefend;
  • alle bereikbaarheidsgegevens van organisaties en medewerkers zijn geactualiseerd;
  • de gegevens van alle gemeentelijke opvanglocaties zijn geactualiseerd en;
  • er heeft een oefening bij Lesli vuurwerk plaatsgevonden. 

Kwaliteit (indicator)

G

Regionale en grensoverschrijdende samenwerking

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De gemeente wil actief blijven bijdragen aan de Achterhoek en deze samen met de andere gemeenten in de regio versterken op sociaal-maatschappelijk en economisch vlak. De samenwerking binnen Regio Achterhoek/Achterhoek Ambassadeurs en Sociaal Domein Achterhoek blijft daarom hoog in het vaandel staan. Daarnaast hebben we oog voor het belang en de potentie van grensoverschrijdende samenwerking met onze Duitse buurgemeenten. Grensoverschrijdende samenwerking biedt over en weer volop kansen: voor onze ondernemers en onze inwoners, vanuit economisch, maatschappelijk en vanuit toeristisch-recreatief perspectief. Daarom blijven we inzetten op de EUREGIO en ondersteunen we de inzet van Achterhoek Ambassadeurs bij grensoverschrijdende samenwerking en de projecten en netwerken die daaruit voortvloeien.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Euregionale samenwerking bevorderen

Terug naar navigatie - Euregionale samenwerking bevorderen

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • Benutten (Europese) subsidiemogelijkheden.
  • Continueren samenwerking tussen de Duitsland coordinatoren van de Achterhoekse gemeenten.
  • We hebben een pro-actieve rol in de (EUR) regionale samenwerking.

Kwaliteit (toelichting)

Oost Gelre is actief op het gebied van Euregionale samenwerking. Bestuurlijk en ambtelijk zijn we aangehaakt en hebben we deelgenomen aan verschillende bijeenkomsten. Samen met de regionale collega's bereiden we de EUREGIO raad voor. We zijn is gestart met het project Euregionaal Netwerk Arbeidsmigranten. Dit project heeft als doel de aanpak van uitbuiting van arbeidsmigranten in de EUREGIO in een grensoverschrijden kader te versterken. 

Kwaliteit (indicator)

G

Grensoverschrijdende samenwerking in het algemeen

Terug naar navigatie - Grensoverschrijdende samenwerking in het algemeen

In dit kader zijn er het afgelopen jaar zijn  verschillende cursussen Duits gegeven aan toeristische ondernemers en detailhandel. In samenwerking met de Grenzhoppers Business School wordt het cursusaanbod verder doorontwikkeld. 

Kwaliteit (toelichting)

Op dit gebied hebben we het afgelopen jaar verschillende activiteiten uitgevoerd zoals grensoverschrijdende netwerkbijeenkomsten, ook onderzoeken we momenteel samen met de IKGL (ondernemers) de mogelijkheden aan te sluiten bij het Internationale netwerkbureau. 

Kwaliteit (indicator)

G

Dienstverlenend en meedenkend

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

We willen dat de dienstverlening van de gemeentelijke organisatie in de brede zin aansluit op wat de buiten- en binnenwereld van ons vraagt. Daarbij zetten we in om, mede in de geest van de Omgevingswet,  de samenwerking met onze inwoners  verder te verdiepen. We willen er zo voor zorgen dat we maximaal aansluiten op de behoeften van de inwoner, ondernemer en organisaties, maar dat we tegelijkertijd realistisch zijn in wat haalbaar is.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Integreren van burgerinitiatieven binnen de organisatie

Terug naar navigatie - Integreren van burgerinitiatieven binnen de organisatie

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • wij faciliteren en omarmen burgerinitiatieven vanuit ons vertrouwen in de samenleving. Wij vinden het daarbij belangrijk dat initiatieven die publieke voorzieningen aanbieden en/of een beroep doen op gemeenschapsgeld, representatief zijn en passen in het algemeen belang.
  • verwachtingsmanagement is essentieel voor het slagen van burgerparticipatie. We zijn transparant, duidelijk en eerlijk over de (on)mogelijkheden. Voor elk onderwerp of project moet vooraf duidelijk zijn hoe inwoners en gemeenteraad betrokken worden. Ook wordt het proces vanuit de organisatie goed geborgd om zaken tijdig af te handelen.

Kwaliteit (toelichting)

We zijn in goed contact met onze samenleving en vinden het belangrijk dat onze inwoners worden betrokken bij ons beleid. Ook staan wij er positief tegenover dat inwoners zelf het initiatief nemen om met ideeën voor beleid te komen. Om dit beter in onze organisatie te borgen, gaat in 2024 een kwartiermaker hier invulling aan geven.

Kwaliteit (indicator)

G

Inwoners, ondernemers en instellingen zijn tevreden over onze dienstverlening en werken graag met ons samen

Terug naar navigatie - Inwoners, ondernemers en instellingen zijn tevreden over onze dienstverlening en werken graag met ons samen

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • We zijn één organisatie, met medewerkers die met elkaar met plezier en vakmanschap werken aan de opgaven waar Oost Gelre voor staat. De organisatie werkt integraal en opgavengericht, over afdelings- en teamgrenzen heen.
  • We organiseren de dienstverlening zo veel mogelijk dichtbij onze inwoners. Digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet. We leven ons in en achterhalen de behoeften van onze inwoners en ondernemers. Onze grondhouding is “ja, mits”, en we proberen binnen de wettelijke kaders al het mogelijke te doen om zaken voor elkaar te maken
  • We weten wat er in de samenleving speelt, wat dat van ons vraagt en spelen daarop in. Onze rolinvulling is daarbij afhankelijk van het (maatschappelijk) vraagstuk.
  • We hebben de basis op orde. We weten wat we moeten doen, kunnen dat ook en hebben daarbij grip op ons huishoudboekje.
  • We ontwikkelen ons naar een organisatie die flexibel, communicatief en netwerkend is. Zo kunnen we inspelen op wat de inwoner van ons verwacht.

Kwaliteit (toelichting)

We zijn één organisatie die samen verantwoordelijk is om onze inwoners en ondernemers goed te dienen. We hebben de basis op orde en blijven in ontwikkeling, net als onze  communicatie richting onze inwoners. We informeren tijdig en volledig.

Optimale dienstverlening in 2023
Dagelijks zijn we bezig om onze dienstverlening te verbeteren. We vinden het belangrijk om te weten hoe de samenleving onze dienstverlening ervaart. Zowel de wijze van communiceren als kanaalvoorkeur, maar kijken ook welke onderwerpen er in de samenleving spelen. Daarom zijn we continu aan het monitoren om onze kanalen te optimaliseren en voeren we onderzoeken uit om onze dienstverlening te toetsen en te verbeteren. 

Ons KCC is in 2023 verder geprofessionaliseerd. We hebben het KCC uitgebreid met een flexibele schil. Daardoor is onze continuïteit van dienstverlening beter gewaarborgd. Ook hebben we de eerstelijns dienstverlening verbeterd door de medewerkers te trainen in gesprekstechnieken waardoor de 2e lijn meer ontlast wordt .  We streven ernaar zoveel mogelijk vragen in één keer goed te beantwoorden dan wel "warm" door te verbinden naar de vakafdelingen. 

Piekdrukte bij het team Burgerzaken                                                                                                                                                                                     Verder hebben we in 2023 drie verkiezingen georganiseerd. Verkiezingen voor het Waterschap en Provinciale Staten vonden plaats in maart en 2e Kamerverkiezingen in november.  Tot slot had het team Burgerzaken dit jaar te maken met:   De inschrijvingen van Oekraïense vluchtelingen op Marveld; Een groot aantal toenemende sinds Corona; Een inhaalslag van naturalisaties na de Corona periode  - tijdens de Corona-periode was het moeilijk om aan buitenlandse documenten te komen - na de verkiezingsuitslag zien we een toename van aanvragen voor naturalisaties; Meer vestigingen van nieuwe inwoners vanuit het buitenland - dit betreft ook een inhaalslag na Corona.

 

 

Kwaliteit (indicator)

O

Kinderen en jongeren worden actief betrokken bij het uitwerken en evalueren van beleid

Terug naar navigatie - Kinderen en jongeren worden actief betrokken bij het uitwerken en evalueren van beleid

We starten een jongerenforum van 15-35 jaar waar we op regelmatige basis mee gaan sparren over uiteenlopende onderwerpen. Over wat zij missen en wat zij graag anders zouden zien. Ook willen we de betrokkenheid van jongeren stimuleren bij onderwerpen die juist hen aangaan. 

Kwaliteit (toelichting)

Kwaliteit (indicator)

O

Financieel gezond

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Oost Gelre staat er financieel gezond en stabiel voor, en we hebben de ambitie om dit zo te behouden. Dat is echter geen vanzelfsprekendheid. Op dit moment zijn er al diverse crises die een risico kunnen vormen voor onze financiële positie. Dat dwingt de gemeente om kritisch te blijven ten aanzien van de taakstelling, van bestaande en nieuwe plannen, van investeringen en om te onderzoeken waar er externe financieringsmogelijkheden zijn. Bezuinigingen zijn onwenselijk, maar kunnen niet uitgesloten worden. We willen daarom transparant zijn in de plannen, duidelijk communiceren over de inkomsten en uitgaven, en zo een eerlijke overheid zijn richting onze inwoners en ondernemers.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Een financieel gezonde gemeente zijn en blijven

Terug naar navigatie - Een financieel gezonde gemeente zijn en blijven

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • we zijn transparant over onze plannen en communiceren duidelijk over inkomsten en uitgaven;
  • we zetten ons in om financiele middelen te verweren door o.a. gebruik te maken van subsidiemogelijkheden;
  • we zetten in op preventie en zijn 'streng aan de poort' om de kosten van Jeugdhulp en Wmo beheersbaar te houden.

Kwaliteit (toelichting)

Zowel op begrotingsbasis als uiteindelijk bij de jaarrekening is sprake van een positief resultaat. 

Kwaliteit (indicator)

G