Programma 2 - Welzijn

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

Programma 2 omvat veel verschillende elementen die allemaal betrekking hebben op het sociaal domein in de breedste zin, dus inclusief onderwijs, cultuur en sport. Daarbinnen richten we ons o.a. op de volgende speerpunten:

  • We zetten in op het bevorderen van een gezonde leefstijl voor zowel volwassenen als kinderen/jongeren. 
  • We blijven inzetten op het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik. 
  • We faciliteren dat iedereen kan meedoen in de maatschappij passend bij de mogelijkheden van de inwoner. Dit geldt voor wonen, werk, maar ook voor ontmoeten, dus participeren in de brede zin.
  • Onderwijsontwikkelingen en in het bijzonder de ontwikkeling van 2 IKC’s in Groenlo zullen we uitwerken en uitrollen in 2023.
  • We blijven inzetten op bijdragen naar vermogen. Daar waar het (even) niet lukt, geven we een steuntje in de rug. 
  • De ontwikkeling van een nieuwe sporthal in Groenlo biedt een mooie plek en kansen voor de binnensportverenigingen en het onderwijs samen. 
  • We ondersteunen vrijwilligers door inzet van onze vrijwilligerscoördinator en onze site www.vrijetijdsmakelaar.nl. 
  • We ondersteunen inwoners met dementie en hun netwerk. 
  • We ondersteunen (jonge) mantelzorgers. 
  • We zetten maximaal in op vroegsignalering om problematische schulden bij inwoners te voorkomen. 
  • We ontwikkelen samen met de kunst- en cultuursector een kunst- en cultuurbeleid. 
  • Onze gemeente zet sterk in op preventieve zorg en blijft dat ook de komende jaren doen. 
  • We ondersteunen overlastgevende jongeren om weer vooruit te komen.
  • We blijven inzetten op een goed functionerende veiligheidsketen. 

Dit is slechts een deel van onze inzet, in dit programma leest u alle doelstellingen en wat wij ervoor gaan doen om deze te behalen. Dit programma is opgebouwd van preventieve inzet tot de inzet van maatwerk:

  • Gezonde leefstijl
  • Iedereen doet mee
  • Een duwtje in de rug
  • Zorg voor wie dat nodig heeft

Thema1 - Gezonde leefstijl

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Het grootste goed van de gemeente zijn onze inwoners. We vinden het belangrijk dat inwoners gezond zijn, gelijke kansen hebben op een gezonde leefstijl en zo lang mogelijk mee kunnen doen. De leefbaarheid en de fysieke leefomgeving en sociale leefomgeving spelen ook een belangrijke rol bij de mentale en fysieke gezondheid van onze  inwoners. Onderdeel van een gezonde leefstijl is vrijetijdsbesteding. Voor sportstimulering doen we een beroep op de sport- en cultuurcoaches. Zij leveren in Oost Gelre hier een bijdrage aan en we sluiten aan bij ontwikkelingen zoals het lokaal beweeg- en sportakkoord ‘Heel Oost Gelre Beweegt’. Dit willen we koesteren en verder versterken. Onze sport- en cultuurverenigingen zijn hierbij van belang. We willen ervoor zorgen dat de cultuur- en sportbeoefening in de gemeente verder toeneemt, omdat dit ook kan bijdragen aan een gezonde leefstijl van onze inwoners. Het drugs- en alcoholgebruik willen we daarentegen terugdringen, onder meer door daarbij een voortrekkersrol te vervullen in de communicatie richting de jeugd (en hun ouders en netwerk (sport, onderwijs, etc.)) rondom de gevaren van alcohol en drugs. Wij zetten in op een gezonde leefstijl samen met onze netwerkpartners. In dit beleidsplan worden belangrijke pijlers ter bevordering van de gezonde leefstijl benoemd. Ook gaan we in de nota Gezondheid, Bewegen en Sport verder in op preventie, gezondheid en sport (als middel) en het bevorderen, beschermen en stimuleren van een gezonde leefstijl. Dit sluit aan bij de landelijke ontwikkelingen waarin gewerkt wordt aan Gezond Actief Leven Akkoorden (GALA). 

Gezonde leefstijl is de norm!

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 1.1: Inwoners hebben (kennis van) een gezonde leefstijl

Terug naar navigatie - Doel 1.1: Inwoners hebben (kennis van) een gezonde leefstijl

Omschrijving (toelichting)

We maken (volwassen) inwoners bewust van een gezonde leefstijl door preventief aanbod. We dragen daarmee bij aan het gezond opgroeien van kinderen/jongeren en volwassenen en het vitaal ouder worden van inwoners van Oost Gelre.

Kwaliteit (toelichting)

 Inwoners kunnen met vragen terecht bij de gezondheids-en beweegmakelaar. Zij verwijzen inwoners naar voorliggende voorzieningen zoals verenigingen en andere aanbieders met bijvoorbeeld aanbod op het gebied van vrije tijd. Dit aanbod is ook inzichtelijk gemaakt op het digitale platform www.vrijetijdsmakelaar.nl. De gezondheids- en beweegmakelaar zijn tevens gekoppeld aan de trajecten vanuit de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Zij proberen op deze manier inwoners vroegtijdig mee te nemen in het voorliggende aanbod om ervoor te zorgen dat zij ook na het GLI-traject in beweging kunnen blijven. 

Op verschillende manieren is er ingezet op het creëren van bewustwording rondom een gezonde leefstijl. Tijdens de Fitweek Oost Gelre hebben er bijvoorbeeld verschillende activiteiten, zoals de gezondheidscheck en een supermarktsafari, plaatsgevonden. Ook is er een bijeenkomst georganiseerd over het belang van buiten spelen. Via diverse kanalen, waaronder de social media kanalen van Heel Oost Gelre Beweegt, worden inwoners door middel van kennisdeling geïnformeerd.

Met lokale partners en inwoners wordt gewerkt aan het lokaal Beweeg- en Leefstijlakkoord Heel Oost Gelre Beweegt. Het afgelopen jaar zijn hiervoor meerdere bijeenkomsten georganiseerd. Alle initiatieven en activiteiten die hieruit voortvloeien dragen bij aan (kennis van) een gezonde leefstijl. 

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 1.2: Het alcohol- en drugsgebruik neemt af en inwoners gaan verantwoord om met het gebruik

Terug naar navigatie - Doel 1.2: Het alcohol- en drugsgebruik neemt af en inwoners gaan verantwoord om met het gebruik

We zetten in op een preventieve aanpak tegen alcohol- en drugsgebruik. Hierbij spreken we inwoners aan op hun eigen verantwoordelijkheid. Het is de verantwoordelijkheid van iedereen, niet alleen van de gemeente.

Kwaliteit (toelichting)

Er is zowel in Lichtenvoorde als in Groenlo een informatiebijeenkomst over middelengebruik georganiseerd in samenwerking met s.v. Longa ’30 , s.v. Grol, Iriszorg en Mazzel jongerenwerk. Deze bijeenkomsten zijn een vervolg op de bijeenkomsten in de kleine kernen van Oost Gelre. Tijdens deze avonden (en tijdens andere activiteiten die zijn ingezet) ligt de focus voornamelijk op bewustwording en het bespreekbaar maken van alcohol- en drugsgebruik. Onder andere het onderwijs, verenigingen en uiteraard ook ouders/verzorgers spelen hierbij een belangrijke rol. Het Preventie Platform Jeugd heeft in 2023 ook verschillende trainingen, cursussen en bijeenkomsten rondom alcohol en drugs georganiseerd voor kinderen, ouders, opvoeders en professionals.

Naast de doelgroep jeugd en jongeren hebben we ook ingezet op andere doelgroepen zoals ouderen. Door middel van voorlichting zetten we in op bewustwording. Daarnaast gaan we komend jaar middels informatie- en trainingssessies inzetten op deskundigheidsbevordering, waardoor onder andere vrijwillige ouderenadviseurs en het sociaal team middelengebruik onder ouderen (nog) beter kunnen signaleren en bespreekbaar kunnen maken.

Begin 2023 is het Preventie- en Handhavingsplan vastgesteld. Hierin hebben we het preventieve aanbod op het gebied van middelengebruik inzichtelijk gemaakt en zijn de eventuele handhavingsmogelijkheden in kaart gebracht.

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 1.3: Kinderen en jongeren voldoen aan de beweegnorm

Terug naar navigatie - Doel 1.3: Kinderen en jongeren voldoen aan de beweegnorm

Het stimuleren van een gezonde leefstijl staat in Oost Gelre hoog in het vaandel. De beweegnorm is daar een onderdeel van. Kinderen en jongeren worden dagelijks in staat gesteld om te sporten en te bewegen. Op school, tijdens de gymles en in de pauze, maar ook bij de naschoolse opvang, bij sportverenigingen en in de vrije tijd. Het aantal jeugdigen (t/m 12 jaar) in Oost Gelre beweegt meer dan in onze regio. Ook spelen kinderen vaker (dagelijks) buiten. Toch is er ook een groep kinderen die minder beweegt dan gemiddeld. Deze groep willen we bereiken en meer in beweging brengen.

Kwaliteit (toelichting)

Om kinderen en jongeren te laten voldoen aan de beweegnorm zetten we in op hogere kwaliteit van de lessen bewegingsonderwijs en naschools aanbod voor jeugd en jongeren. Hierbij een greep uit de ondernomen acties/activiteiten:

  • Er zijn afspraken gemaakt met de schoolbesturen van het basisonderwijs over de inzet van vakleerkrachten lichamelijke opvoeding. Op alle basisscholen wordt minimaal één les en in sommige gevallen twee lessen gegeven door de vakleerkracht lichamelijke opvoeding. De tweede les wordt voorbereid door de vakleerkracht en door de groepsleerkracht uitgevoerd. Gezamenlijk werkt men aan een jaarprogramma voor bewegingsonderwijs. De gemeenteraad heeft in de begroting 2024 voor een periode van vier jaar een jaarlijkse bijdrage beschikbaar gesteld voor blijvende inzet van deze vakleerkrachten lichamelijk opvoeding.
  • Bij een sportschool in Oost Gelre is een project gestart om jongeren door middel van groepslessen fitness in beweging te zetten. Inmiddels zijn er 14 jongeren driewekelijks, onder begeleiding, in beweging bij de sportschool.
  • Bij sporthal de Hamalandhal en sporthal Den Elshof worden sportcarrousels aangeboden. Leerlingen van groep 3 en 4 maken door een 10-weeks programma kennis met allerlei sporten. Sportverenigingen worden uitgenodigd om hun sport aan te bieden. 
  • In samenwerking met drie buitenschoolse opvangorganisaties biedt de Hamalandhal de sportspeeltuin aan. Dit is naschools aanbod voor leerlingen van het basisonderwijs. 
  • Tijdens de sportweek Oost Gelre is de jaarlijkse sportdag voor het basisonderwijs georganiseerd.
  • Het scholierenvoetbal en scholierenvoetbaltoernooi zijn georganiseerd.

De activiteiten worden veelal vanuit het Beweeg- en Sportakkoord (Heel Oost Gelre Beweegt) geïnitieerd en georganiseerd. Hierbij zijn ook de gezondheidsmakelaar en beweegmakelaars aangesloten. In 2024 transformeren we het akkoord naar een Beweeg- en Leefstijlakkoord.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 1.4: Jeugd en jongvolwassenen ervaren minder prestatiedruk

Terug naar navigatie - Doel 1.4: Jeugd en jongvolwassenen ervaren minder prestatiedruk

We zetten (preventief) in op bevordering van de mentale gezondheid van jeugd en jongvolwassenen en we maken het onderwerp bespreekbaar.

Kwaliteit (toelichting)

Het Preventie Platform Jeugd stelt verschillende interventies beschikbaar waaronder Rots&Water-trainingen voor basisschoolleerlingen, weerbaarheidstrainingen voor tienermeiden en bijeenkomsten over veerkracht en weerbaarheid. Er is een actieve samenwerking tussen het jongerenwerk, onderwijs, gezinnen en het Ondersteuningsteam. Samen vormen zij een vangnet voor jongeren en maken het onderwerp bespreekbaar op school, op straat en in de huiskamers van het Marianum.  In augustus is een extra ontmoetingsmogelijkheid voor jongvolwassenen gestart. Dit in het kader van de toenemende mentale druk bij jongeren. Daarnaast hebben onze netwerkpartners en ambulant jongerenwerker een signalerende functie ten aanzien van de ervaren druk onder de jongeren. We monitoren op deze manier ook de behoeften die spelen en zetten in op het verlagen van de ervaren druk/stress. 

Kwaliteit (indicator)

O

Thema 2 - Iedereen doet mee

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

In Oost Gelre is het aantal inwoners dat meedoet in de samenleving al jaren op een hoog niveau. Hier zetten we in het verleden al op in en dit willen we verder versterken. In Oost Gelre moet er altijd plaats en ruimte zijn voor iedereen om mee te doen en om zijn/haar talenten ten volle te kunnen ontplooien. Ongeacht iemands herkomst, geaardheid, lichamelijke of verstandelijke beperking of vermogen. We willen daarmee blijven zorgen voor een gezonde, sociale, hechte, productieve en duurzame toekomst voor al onze inwoners.

1. Kinderen en jongeren groeien veilig en gezond op

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 1.1: Informatie over opvoeden op opgroeien is vrij toegankelijk beschikbaar voor ouders en jongeren

Terug naar navigatie - Doel 1.1: Informatie over opvoeden op opgroeien is vrij toegankelijk beschikbaar voor ouders en jongeren

We bieden opvoed- en opgroei-informatie aan via diverse kanalen. 

Kwaliteit (toelichting)

De informatie op de websites Samen in Oost Gelre en Preventie Platform Jeugd (PPJ)  is up-to-date.
Het productenboek van het PPJ is gedeeld met netwerkpartners en het onderwijs. Het aanbod vanuit het PPJ wordt op verschillende manieren gedeeld zoals op social media en via de e-mail met allerlei samenwerkingspartners/scholen etc.  Daarnaast wordt de informatie via het OT en het sociaal team gedeeld tijdens de huisbezoeken. 

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 1.2: Waar mogelijk en wenselijk, streven naar minder inzet van maatwerkvoorzieningen voor jeugdigen

Terug naar navigatie - Doel 1.2: Waar mogelijk en wenselijk, streven naar minder inzet van maatwerkvoorzieningen voor jeugdigen

We zetten preventieve, voorliggende voorzieningen in voordat we over gaan tot inzet van maatwerkvoorzieningen daar waar dit passend en gewenst is. 

Kwaliteit (toelichting)

In elke casus kijken we eerst wat voorliggend mogelijk is. Mocht dit niet afdoende zijn, dan zetten we maatwerk in. Preventief waar het kan, maatwerk daar waar het nodig is.  In 2023 zijn tot 1 oktober 10 prenataal huisbezoeken afgelegd door Yunio aan zwangeren en/of hun gezin in een kwetsbare situatie. Dit om al tijdens de zwangerschap te inventariseren waar mogelijk ondersteuning nodig is. Er hebben tot en met oktober 4 koppelingen plaatsgevonden tussen vraaggezinnen en InHuis steungezinnen. Vanuit Home Start lopen er tot en met oktober 10 trajecten.  Eind 2022 is er 1 traject doorgelopen in 2023 vanuit Young en Kids en er is 1 voorzorgtraject vanuit Yunio opgestart.

Kwaliteit (indicator)

G

2. Goed onderwijs voor iedereen

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Goed onderwijs biedt iedereen de kans om talenten te ontwikkelen en uit te groeien tot volwaardige en betrokken inwoners.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 2.1: Elke leerling krijgt een goede onderwijsplek met ondersteuning waar nodig

Terug naar navigatie - Doel 2.1: Elke leerling krijgt een goede onderwijsplek met ondersteuning waar nodig

Kinderen worden thuis en op school voorbereid op hun rol en plek in de samenleving. Voor veel ouders is het belangrijk dat de identiteit van de school aansluit bij de opvoeding die zij hun kind geven. De school kijkt samen met ouders of de school passend is. Een school biedt elke leerling een zo passend mogelijke vorm van onderwijs (zorgplicht). Kan de school dat niet zelf, dan moet zij de ouders een voorstel doen voor een ander, wél passend aanbod. 

Wij werken met het onderwijs samen als kinderen in de school extra ondersteuning nodig hebben in een vorm van (preventieve) jeugdhulp. Hoewel de invloed van de gemeenten op de inhoud van het onderwijs beperkt is (dit is het terrein van het schoolbestuur), is er op lokaal niveau aandacht voor (inclusief) onderwijs. De gemeente is verantwoordelijk voor het regelen van vervoer naar een passende onderwijsplek indien deze niet thuisnabij is. 

Kwaliteit (toelichting)

Het ondersteuningsteam heeft het afgelopen jaar bij alle scholen in Oost Gelre een vast plek in de school gekregen. Door deze samenwerking wordt een preventieve inzet van ondersteuning voor kinderen en gezinnen die dit nodig hebben eerder mogelijk. En wordt zoveel mogelijk voorkomen dat kinderen vanwege (niet-onderwijsinhoudelijke) problematiek moeten uitwijken naar een andere school.

Alle leerlingen die afhankelijk waren van het leerlingenvervoer hebben hier gebruik van kunnen maken. De vervoerder ZOOV heeft voor alle aanvragen vervoer kunnen inzetten.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 2.3: Faciliteren van adequate onderwijshuisvesting

Terug naar navigatie - Doel 2.3: Faciliteren van adequate onderwijshuisvesting

We faciliteren adequate onderwijshuisvesting aan de hand van het Integraal Huisvestings Plan (IHP). Het IHP geeft helderheid over de staat van huisvesting, de noodzakelijke investeringen en de prioritering van verbouw en nieuwbouw. Dit met als doel dat er een integrale afweging plaatsvindt, rekening houdend met alle scholen. 

Kwaliteit (toelichting)

Gedurende het jaar 2023 is samen met de schoolbesturen en kinderopvangorganisaties (met vestigingen in Oost Gelre) een traject doorlopen om te komen tot een Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP). In december 2023 heeft hiervoor een OOGO (Op Overeenstemming Gericht Overleg) plaatsgevonden. Dit is een overleg tussen schoolbesturen en gemeente ter afstemming van gezamenlijk beleid. De gemeente heeft ten opzichte van de kinderopvangorganisatie geen wettelijke verplichting voor het voeren van een OOGO.  Als gemeente vinden wij hun zienswijze met betrekking tot het IHP wel erg belangrijk. Naast de schoolbesturen hebben de kinderopvangorganisaties in het OOGO hun zienswijze kenbaar gemaakt. Mede door de door hen aangedragen visie en ambitie maakt dat wij zijn gekomen tot de uitgangspunten voor dit IHP. Het IHP wordt begin 2024 ter besluitvorming aan de gemeenteraad voorgelegd.

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 2.4: Voorkomen van voortijdig schoolverlaten

Terug naar navigatie - Doel 2.4: Voorkomen van voortijdig schoolverlaten

Het doel is dat alle jongeren het onderwijs verlaten met een toekomstperspectief in de vorm van een startkwalificatie (een diploma havo, vwo, mbo-niveau 2 of hoger), arbeidsplaats of dagbesteding. 

Kwaliteit (toelichting)

Zowel landelijk als in de Achterhoek zien we een toename van het aantal voortijdig schoolverlaters. In Oost Gelre zagen we, mede door het preventief werken van de leerplichtambtenaar, een toename van het schoolverzuim. Het regionale jaarverslag LerenWerkt (leerplicht + RMC Achterhoek) over het schooljaar 2022-2023 is in december 2023 ter kennisname aan het college en gemeenteraad aangeboden. In de begeleidende memo aan het college en de raad is een samenvatting en toelichting op deze ontwikkelingen opgenomen.

Kwaliteit (indicator)

O

3. Iedereen draagt bij naar vermogen

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Iedereen draagt bij naar vermogen en krijgt een steuntje in de rug waar nodig. Arbeidsparticipatie is naast maatschappelijke participatie van groot belang voor onze gemeente. We vinden het belangrijk dat onze inwoners werken en meedoen in de samenleving: dit is immers de beste sociale voorzieningen. We willen onze inwoners zoveel mogelijk motiveren om te participeren, opdat ze minder afhankelijk hoeven te zijn van het sociale vangnet waar we in Fijnder-verband in voorzien. We willen dat ook onze ondernemers daaraan bijdragen en meer werkplekken aanbieden aan inwoners met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 3.1: Werk moet lonen

Terug naar navigatie - Doel 3.1: Werk moet lonen

Als inwoners een baan vinden moeten ze er ook daadwerkelijk op vooruit gaan en geen armoedeval ervaren. Als gemeente is onze invloed beperkt, de Rijksoverheid is hier aan zet. We zetten in wat binnen onze reikwijdte mogelijk is.

Kwaliteit (toelichting)

Met deze doelstelling  willen we een armoedeval bij werkaanvaarding voorkomen.  Daar waar we een bijdrage kunnen leveren om dit voorkomen doen we dat. Denk hierbij aan de werkaanvaardingspremie. Dit is een extra motivatie om aan de slag te gaan en voorkomt tevens de armoedeval. 

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 3.2: Inwoners tussen de 18 en 67 jaar verrichten arbeid die past bij hun mogelijkheden

Terug naar navigatie - Doel 3.2: Inwoners tussen de 18 en 67 jaar verrichten arbeid die past bij hun mogelijkheden

Inwoners in de werkzame leeftijd werken of maken gebruik van passende dagbesteding. Sommige inwoners hebben hierbij ondersteuning nodig of het werk moet aangepast worden aan de mogelijkheden van de inwoner. Denk hierbij aan de doorgaande lijn van arbeidsmatige dagbesteding tot regulier werk.

Kwaliteit (toelichting)

Voor elke inwoner met een uitkering op grond van de participatiewet zoeken we naar een passende daginvulling. Dit is maatwerk en sluit aan bij de mogelijkheden van de betrokkene. Door de focus op betaald werk te houden is het uitkeringsbestand niet gestegen. Hier heeft de krappe arbeidsmarkt uiteraard wel bij geholpen. In 2023 hebben we een volgende stap gemaakt in de lijn van dagbesteding tot betaald werk. Samen met Fijnder hebben we een voorziening ontwikkeld voor arbeidsmatige dagbesteding. 

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 3.3: Werk is de sleutel tot integratie

Terug naar navigatie - Doel 3.3: Werk is de sleutel tot integratie

Integreren gaat het snelst als nieuwkomers zoveel mogelijk meedoen in de samenleving. Voor alle nieuwkomers wordt inburgering op maat mogelijk gemaakt, zodat zij de meest passende leerroute kunnen volgen met als doel de inburgering op eigen niveau te behalen. 

Kwaliteit (toelichting)

Statushouders participeren naar vermogen. Statushouders volgen in eerste instantie een inburgeringstraject. Hiervoor is ook een extra klantmanager bij Fijnder aangesteld.  Er zijn in 2023 7 statushouders uitgestroomd uit de uitkering en 8 statushouders hebben een werkervaringsplek of proefplaatsing. We verwachten dat deze groep snel uitstroomt. 78 statushouders zijn momenteel nog bezig met de inburgering. 

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 3.4: Mensen met een arbeidsbeperking hebben de mogelijkheid te werken in het reguliere bedrijfsleven

Terug naar navigatie - Doel 3.4: Mensen met een arbeidsbeperking hebben de mogelijkheid te werken in het reguliere bedrijfsleven

Ook inwoners met een arbeidsbeperking kunnen in veel gevallen met ondersteuning goed functioneren in het reguliere bedrijfsleven.

Kwaliteit (toelichting)

Daar waar mogelijk zorgen we ervoor dat inwoners met een arbeidsbeperking in het reguliere bedrijfsleven aan de slag gaan. 47 mensen zijn met loonkostensubsidie aan de slag in het reguliere bedrijfsleven. Deze groep is groeiende, hier zetten we ook vol op in. Daarnaast zijn er vanuit de Wsw 120 mensen gedetacheerd in het reguliere bedrijfsleven. 

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 3.5: Er zijn beschutte werken plekken beschikbaar

Terug naar navigatie - Doel 3.5: Er zijn beschutte werken plekken beschikbaar

Samen met het bedrijfsleven en de gemeenten Berkelland, Winterswijk zorgen we voor voldoende beschutte werkplekken. 

Kwaliteit (toelichting)

De groep inwoners die de grootste begeleidingsbehoefte heeft, kan met het beëindigen van de instroom in de Wsw een indicatie aanvragen voor beschut werk. Gemeenten bieden geïndiceerde inwoners Nieuw Beschut Werk een dienstverband aan en plaatsen hen op een zo regulier mogelijke werkplek op een passende functie, zolang het maximum van de taakstelling niet is bereikt. In 2023 hadden 16 personen een dienstverband Nieuw Beschut. Hiermee is het maximum van de taakstelling bereikt. Er staan 3 mensen op de wachtlijst. 

Minister Schouten heeft op 6 juli 2023 een kamerbrief verzonden en wil toe naar een andere verdeling van het aantal plaatsen beschut werk. Zij wil toe naar een verdeling die voornamelijk gebaseerd is op het aantal gerealiseerde plekken. Zij streeft ernaar deze nieuwe verdeling per 1 januari 2025 in te voeren. Daarnaast stelt zij voor om de huidige middelen alleen beschikbaar te stellen voor plekken die daadwerkelijk gerealiseerd worden. De datum van 1 januari 2025 lijkt niet haalbaar nu er nog geen nieuw kabinet is. 

Kwaliteit (indicator)

O

4. Thuis wonen en participeren als het kan

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 4.1: Inwoners goed voorlichten over alle mogelijkheden om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en deel te nemen aan het dagelijks leven

Terug naar navigatie - Doel 4.1: Inwoners goed voorlichten over alle mogelijkheden om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen en deel te nemen aan het dagelijks leven

We zetten actief in op voorlichting, zodat inwoners goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden. 

Kwaliteit (toelichting)

In het najaar van 2023 is een markt georganiseerd gericht op het onder de aandacht brengen van mogelijkheden om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. Helaas was de belangstelling minder dan verwacht.

Daarnaast zijn alle inwoners van 65 jaar en ouder in Groenlo en Lichtenvoorde aangeschreven voor een bezoek van een woonconsulent. Hieruit zijn 30 aanvragen voor een bezoek van een belastingadviseur voortgekomen, 55 aanvragen voor een bezoek van een ouderenadviseur en 80 aanvragen voor een bezoek van een woonconsulent.

Activiteiten worden aangekondigd op de gemeentepagina en op de site www.sameninoostgelre.nl. Ook worden de ouderenbonden, zonnebloemverenigingen en inloopvoorzieningen aangeschreven.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 4.2: Behouden van voorzieningen en verbindingen die bijdragen aan het in stand houden van Oost Gelre als dementievriendelijke gemeente

Terug naar navigatie - Doel 4.2: Behouden van voorzieningen en verbindingen die bijdragen aan het in stand houden van Oost Gelre als dementievriendelijke gemeente

Dementie is in de gemeente Oost Gelre geen taboe. Inwoners die te maken krijgen met dementie weten tijdig ondersteuning te regelen om de zorg voor dementerenden uit te voeren. Dementerende inwoners kunnen zo lang mogelijk participeren in de samenleving.

Kwaliteit (toelichting)

Regionaal is vanuit het project inloopvoorzieningen voor mensen met dementie een aanbod voor jong dementerende ouderen ontwikkeld. Stadskamer 2.0 was een van de medeontwikkelaars. In deze pilot is onder andere een inspiratiewijzer ontwikkeld, die door de inloopvoorzieningen gebruikt kan worden. We hopen voor jongere inwoners met dementie middels dit project ook meer aansluiting te kunnen bieden naar de Dorpskamer 2.0. 

In 2023 is een nieuwe dementiewijzer gemaakt. In overleg met de plaatselijke grootwinkelbedrijven is door een acteur een bezoek gebracht aan de winkels om (beginnend) dementerende klanten te kunnen herkennen en hulp te kunnen bieden. Voor mantelzorgers van (beginnend) dementerenden is een workshop georganiseerd.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 4.3: Inwoners ervaren een fysiek veilige omgeving

Terug naar navigatie - Doel 4.3: Inwoners ervaren een fysiek veilige omgeving

Het betreft hier veiligheid in de brede zin: veiligheid rondom wonen, vervoer en de fysieke leefomgeving. 

Kwaliteit (toelichting)

Wij hebben in samenwerking met de ouderenbonden in juli twee bijeenkomsten rondom het onderwerp fietsveiligheid georganiseerd. Hierin staat de e-bike centraal. Hoe ga je hier veilig mee om, hoe stel je deze goed af, waar moet je op letten bij de aanschaf hiervan?, etc. Deze bijeenkomsten worden door de Fietsersbond begeleid en maken onderdeel uit van het landelijke programma Doortrappen. Vrijwillige ouderenadviseurs en woonconsulenten kunnen met ouderen meedenken hoe zij hun woon- en leefomgeving veilig(er) kunnen inrichten. Medewerkers die zich bezighouden met de inrichting en beheer van de openbare ruimte hebben een workshop gekregen van BOOG. Samen hebben ze in Groenlo gekeken waar mensen met een beperking tegenaan lopen.

Kwaliteit (indicator)

G

5. Ontmoeten voor iedereen

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Inwoners hebben de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en kunnen deelnemen aan activiteiten gericht op ontmoeting, cultuur en ontspanning, ook om eenzaamheid te voorkomen.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 5.1: Er zijn laagdrempelige mobiliteitsvoorzieningen aanwezig om participatie mogelijk te maken

Terug naar navigatie - Doel 5.1: Er zijn laagdrempelige mobiliteitsvoorzieningen aanwezig om participatie mogelijk te maken

De mobiliteitsvoorzieningen zijn gratis of via een kleine (vrijwillige) bijdrage beschikbaar voor inwoners. 

Kwaliteit (toelichting)

Er zijn rolstoelen te leen in de kernen. Ook  kunnen inwoners duofietsen gratis lenen in Lichtenvoorde, Groenlo, Zieuwent en Mariënvelde. In het najaar van 2023 hebben ook Vragender en Lievelde aangegeven graag een duofiets te willen. Er wordt nu gekeken hoe we dit in 2024 mogelijk kunnen maken.

In Groenlo en Lichtenvoorde ontvangen Marga Klompé en Careaz een subsidie om de electrocar voor inwoners te laten rijden.

In december 2022 zijn we gestart met Automaatje. Inmiddels zijn er 27 vrijwillige chauffeurs. 72 inwoners hebben al ritten gemaakt. Er zijn inmiddels al 248 ritten gemaakt. Regelmatig publiceren wij een artikel om deze mogelijkheid van vervoer onder de aandacht te brengen.

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 5.2: Inwoners kennen het vrijetijdsaanbod en worden ondersteund bij het doen van vrijwilligerswerk

Terug naar navigatie - Doel 5.2: Inwoners kennen het vrijetijdsaanbod en worden ondersteund bij het doen van vrijwilligerswerk

We maken het vrijwilligersaanbod inzichtelijk op www.vrijetijdsmakelaar.nl. Dit platform geeft een overzicht van alles wat er voor inwoners te doen is in hun vrije tijd. Inwoners kunnen met hun vragen terecht bij de vrijwilligerscoördinator. 

Kwaliteit (toelichting)

Er zijn verschillende activiteiten geweest waarbij het platform www.vrijetijdsmakelaar.nl onder de aandacht is gebracht. Deze activiteiten zijn vanuit andere budgetten bekostigd. 

Activiteiten die worden georganiseerd vanuit dementievriendelijke gemeente plaatsen wij op www.sameninoostgelre.nl.

In het najaar 2023 is er een markt georganiseerd waarbij het voorliggende ondersteuningsaanbod is gepresenteerd.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 5.3: In elke kern zijn ontmoetingsmogelijkheden voor inwoners

Terug naar navigatie - Doel 5.3: In elke kern zijn ontmoetingsmogelijkheden voor inwoners

Ontmoeting is belangrijk om de sociale samenhang in de dorpen te behouden en belangrijk om eenzaamheid te verminderen.

Kwaliteit (toelichting)

In alle kleine kernen zijn inloopvoorzieningen beschikbaar voor ouderen. In elke kern maken 20-25 inwoners hier gebruik van. In Lichtenvoorde en Groenlo is de Stads-/Dorpskamer beschikbaar als inloopvoorziening. Hier komen ongeveer 160 unieke inwoners per week. Daarnaast  komen er bij de Stadskamer 2.0 6 ouderen met (beginnende) dementie. In augustus is een extra ontmoetingsmogelijkheid voor jongvolwassenen gestart. Dit in het kader van de toenemende mentale druk bij jongeren. Vrijwilligers van de inloopvoorzieningen hebben een workshop ‘troost' aangeboden gekregen als deskundigheidsbevordering. Hier was veel belangstelling voor.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 5.4: Voor inwoners ouder dan 67 jaar zijn er mogelijkheden voor ontmoeting

Terug naar navigatie - Doel 5.4: Voor inwoners ouder dan 67 jaar zijn er mogelijkheden voor ontmoeting

Inwoners van 67 jaar en ouder krijgen de gelegenheid contacten te onderhouden met anderen en ontvangen daarbij ondersteuning van vrijwilligers(organisaties).

Kwaliteit (toelichting)

In elke kern is een inloopvoorziening, KBO en Zonnebloemvereniging actief. Deze ontvangen subsidie. Ook voor een ontmoeting tussen de leden van de diverse ouderenorganisaties op de Dag van de ouderen is subsidie verstrekt. In Lichtenvoorde is de Stadskamer 2.0 beschikbaar voor inwoners met beginnende dementie. Op de Wereld Alzheimer Dag is geparticipeerd in het project waarbij de lokale horeca inwoners met dementie en hun mantelzorger een lunch aanboden.

 

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 5.5: Voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid zijn er mogelijkheden voor ontmoeting

Terug naar navigatie - Doel 5.5: Voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid zijn er mogelijkheden voor ontmoeting

Inwoners met een psychische kwetsbaarheid krijgen de gelegenheid contacten te onderhouden met anderen en ontvangen daarbij ondersteuning van vrijwilligers(organisaties). 

Kwaliteit (toelichting)

De Stads- en dorpskamer is 9 dagdelen per week open. Ongeveer 160 unieke bezoekers maken er gemiddeld 2 dagdelen per week gebruik van. De Stadskamer werkt nauw samen met de sportbuurtcoaches bij het ondersteunen van beweegactiviteiten van bezoekers. In augustus is gestart met een ontmoetingsmogelijkheid voor jongeren met mentale kwetsbaarheid. De Stads- en Dorpskamer heeft de samenwerking met het NAH-café (voor inwoners met niet aangeboren hersenletsel) versterkt. Er is nu uitwisseling op het gebied van het organiseren van activiteiten en ontmoetingsmogelijkheden. Maandelijks plaatsen wij een artikel over de mogelijkheden van de Stads- en Dorpskamer op de gemeentepagina. Het sociaal team is wekelijks aanwezig om vragen te beantwoorden.

Kwaliteit (indicator)

G

6. Oost Gelre is een inclusieve gemeente

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Oost Gelre is een inclusieve samenleving waar iedereen zich veilig en gezien voelt en kan participeren ongeacht herkomst, geaardheid, lichamelijke of geestelijke beperking. Ook vormt de fysieke omgeving geen belemmering. 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 6.1: De openbare ruimte is voor alle inwoners fysiek toegankelijk

Terug naar navigatie - Doel 6.1: De openbare ruimte is voor alle inwoners fysiek toegankelijk

Daar waar mogelijk lossen we fysieke beperkingen in de openbare ruimte op, zodat iedereen kan participeren. 

Kwaliteit (toelichting)

Stichting BOOG heeft geadviseerd bij het nadenken over de toegankelijkheid van evenementen in Oost Gelre. Met hun adviezen gaan we aan de slag. 

De medewerkers van de gemeente die zich bezighouden met de inrichting en het beheer van de openbare ruimte hebben een workshop van BOOG ontvangen. Samen hebben zij in Groenlo punten bekeken waar inwoners tegenaan lopen. Er zijn afspraken gemaakt om de adviesfunctie van BOOG beter en in een eerder stadium van planvorming te benutten.

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 6.2: Inwoners ervaren een sociaal veilige omgeving

Terug naar navigatie - Doel 6.2: Inwoners ervaren een sociaal veilige omgeving

Inwoners voelen zich veilig en weten om te gaan met digitale veiligheid, babbeltrucs aan de voordeur, veiligheid op het gebied van het kunnen melden van zorg om anderen.

Kwaliteit (toelichting)

In de bibliotheek worden diverse cursussen over digitale veiligheid gegeven. Zorgen om mede-inwoners kan men melden bij het sociaal team. Het feit dat cliëntondersteuners nu ook op locatie (Stads- en Dorpskamer) spreekuur houden maakt dat er meer inwoners hun zorg om anderen uiten. De laagdrempeligheid zorgt ervoor dat deze inwoners vaak een week erna toch meekomen naar het spreekuur. De procesregisseurs zorg en veiligheid ondersteunen inwoners met multiproblematiek. 

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 6.3: Vooroordelen die er bestaan naar inwoners met een andere achtergrond of geaardheid moeten worden geslecht

Terug naar navigatie - Doel 6.3: Vooroordelen die er bestaan naar inwoners met een andere achtergrond of geaardheid moeten worden geslecht

Alle inwoners van Oost Gelre zijn gelijk. We gaan proactief aan de slag met het slechten van vooroordelen. 

Kwaliteit (toelichting)

Er zijn vier Achterhoekse gemeenten aangesloten bij de Achterhoek pride: Berkelland, Aalten, Oude IJsselstreek en Doetinchem. Regionaal is er een bijeenkomst over hoe om te gaan met weerstand in de publieke opinie op het gebied van LHBTI+. De Achterhoek Pride heeft in de maand juni plaatsgevonden en is naar tevredenheid verlopen. In het najaar van 2023 is een bijeenkomst met de andere Achterhoekse gemeenten georganiseerd om de Achterhoek pride te verbreden. Dit heeft er toe geleid dat in 2024 10 gemeenten (Achterhoek, Zutphen en Lochem) samen de Pride organiseren.

In het najaar van 2023 is er, in samenwerking met Bibliotheek Oost Achterhoek, een actie geweest om diversiteit onder de aandacht te brengen bij de sport. Er is een 'meet en greet' georganiseerd met Wout Brama en Maud Roetgering (FC Twente) die samen een kinderboek hebben geschreven over dit thema. Ook is er een prijsvraag geweest waarbij leden van de voetbalclubs het boek konden winnen. Er zijn 100 kinderboeken beschikbaar gesteld.

 

Kwaliteit (indicator)

G

7. Oost Gelre staat voor kunst en cultuur

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Oost Gelre is een evenementengemeente. Kunst en cultuur vervullen hierbij een belangrijke rol. Door het opstellen van een Cultuurnota onderkennen wij als gemeente dit belang. We mogen trots zijn op onze rijke culturele sector. Daarnaast ontstaat er landelijk steeds meer aandacht voor kunst en cultuur als middel binnen het sociaal domein. Zo draagt het bij aan de persoonlijke ontwikkeling, vergroot het cultureel en historisch besef, wordt het ingezet voor de ontwikkeling van creativiteit, speelt het een grote rol in de positieve gezondheid en draagt het bij aan het aspect dat iedereen (langer) mee kan doen in de samenleving.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 7.1: Het kunst- en cultuuraanbod is meer zichtbaar

Terug naar navigatie - Doel 7.1: Het kunst- en cultuuraanbod is meer zichtbaar

Oost Gelre kenmerkt zich door een breed aanbod aan kunst en cultuur. We willen niet voor niets 'evenementengemeente' zijn. Het is dan ook onze ambitie om het culturele aanbod meer zichtbaar te maken. Daarnaast is het van belang dat culturele organisaties elkaar beter weten te vinden, waardoor bestaande verbindingen worden versterkt en nieuwe samenwerkingen ontstaan. Zichtbaarheid, verbinding en samenwerking zijn de kernbegrippen voor de komende vier jaar.

Kwaliteit (toelichting)

De eerste stap naar meer zichtbaarheid is gezet. De uitgangspuntennotitie ‘Kunst en Cultuur in Oost Gelre’ is in juni 2023 vastgesteld door de gemeenteraad. Daarnaast is er via een netwerkavond in juni 2023 voor de cultuursector een eerste grote stap gezet richting het uitvoeringsprogramma voor het nieuwe cultuurbeleid. Inmiddels hebben we een cultuurraad opgezet en zijn we bezig met het uitvoeren en vormgeven van het platform (het nieuwe beleid). Begin 2024 zal dit er staan, wat tevens inhoudt dat het uitvoeringsprogramma er staat. 2024 zal in het teken staan van het implementeren van het uitvoeringsprogramma en bekendheid geven aan deze uitvoering.

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 7.2: Realiseren en faciliteren van een breed aanbod van kunst en cultuur in het (basis)onderwijs

Terug naar navigatie - Doel 7.2: Realiseren en faciliteren van een breed aanbod van kunst en cultuur in het (basis)onderwijs

In samenwerking met de scholen komen we tot een breed gedragen aanbod van kunst en cultuur. 

Kwaliteit (toelichting)

Een eerste stap in deze samenwerking is gezet. In het Lokaal convenant cultuureducatie hebben we de ambities en doelen van zowel de scholen als de gemeente opgenomen. Dit convenant is ondertekend door beide partijen. Dit schooljaar zijn de scholen van start gegaan met het opzetten van verschillende cultuurmenu's. In deze menu's, onder begeleiding van een externe partij (Culturije), komen de verschillende disciplines vanuit de kunst- en cultuursector aan bod, met als doel de kwaliteit van het onderwijs te versterken. Culturije werkt hierin nauw samen met de docenten, directeuren en de lokale aanbieders. In 2024 gaan ze hiermee verder en geven we meer bekendheid aan de opgestelde cultuurmenu's. Dit met als doel dat ook alle organisaties in Oost Gelre mee kunnen doen.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 7.3: Realiseren van een passende huisvesting voor ons culturele aanbod

Terug naar navigatie - Doel 7.3: Realiseren van een passende huisvesting voor ons culturele aanbod

We vinden het belangrijk dat culturele organisaties en verenigingen passend en toekomstbestendig zijn gehuisvest. Daarnaast kijken we samen met de culturele centra hoe we deze zo optimaal mogelijk kunnen inrichten. Om evenementen en muzikale uitingen een permanente plek te kunnen bieden, jongeren te trekken en te behouden binnen onze gemeente, willen we een poppodium (locatie voor evenementen) creëren in Lichtenvoorde. Dit podium dient ook als tentoonstellingsruimte en creatieve plek voor kunstenaars.

Kwaliteit (toelichting)

We staan aan het beginpunt van het uitvoeren van verschillende onderzoeken om de wensen en behoeften in kaart te brengen, van zowel onze inwoners, organisaties als stichtingen binnen de kunst- en cultuursector. In deze onderzoeken kijken we naar de bestaande culturele centra, het verenigingsleven, de evenementensector en de wens om een culturele plek (het zogenoemde poppodium) te realiseren. Op deze manier brengen we in beeld wat een passende huisvesting inhoudt en wat er nodig is. De onderzoeken worden uitgevoerd in 2024. Dit zal tevens onderdeel zijn van het uitvoeringsprogramma Kunst en Cultuur in Oost Gelre.

Kwaliteit (indicator)

O

Thema 3 - Een duwtje in de rug

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De leefbaarheid en sociale cohesie van de gemeente is voor een belangrijk deel te danken aan de zelfredzaamheid van onze inwoners. Dit kenmerkt onze inwoners en hier zijn we trots op. Deze zelfredzaamheid is echter niet altijd een vanzelfsprekendheid. Daarom willen we er de komende periode voor zorgen dat echt iedereen kan meedoen en ook mee kan blijven doen in onze gemeente.

1. Opgroeien en ontwikkelen met een beetje hulp

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Kinderen en jongeren in Oost Gelre kunnen door een duwtje in de rug veilig en gezond opgroeien en ontwikkelen zich zo goed mogelijk.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 1.1: Kinderen stromen, waar mogelijk, zonder achterstand in het basisonderwijs in

Terug naar navigatie - Doel 1.1: Kinderen stromen, waar mogelijk, zonder achterstand in het basisonderwijs in

Onderwijskansen vergroten van kinderen die dit nodig hebben door inzet van Voor- en Vroegschoolse Educatie.

Kwaliteit (toelichting)

Om de onderwijskansen van kinderen die dit nodig hebben te vergroten hebben wij het afgelopen jaar financieel bijgedragen aan de scholing van de medewerkers die werkzaam zijn op een locatie waar wordt gewerkt met een erkend VVE-programma. Zo dragen wij bij aan het zorgen voor een goede  basis voor opvang en educatie van kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar. 

De toestroom van nieuwkomers in Oost Gelre is een ontwikkeling die geleid heeft tot een extra programma op taalontwikkeling. In 2023 is, in samenwerking met de kinderopvangorganisaties en de bibliotheek, het programma de VoorleesExpress ingezet om het voorlezen binnen gezinnen te stimuleren. 

De inzet van spelbegeleiding aan huis bleek in 2023 niet nodig vanwege de preventieve inzet van het Ondersteuningsteam Oost Achterhoek.

Tot en met het derde kwartaal van 2023 hebben wij een 100% bereik van onze doelgroeppeuters (29 peuters waarvoor door Yunio een indicatie is afgegeven). Van deze peuters hebben 24 peuters gebruik gemaakt van het vroegschools educatieve programma. Ouders van 5 peuters hebben aangegeven hiervan geen gebruik te willen maken. De redenen hiervoor zijn op basis van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) niet bij de gemeente bekend maar wel bij Yunio. Aangezien het jaar nog niet is afgerond krijgen we de definitieve cijfers in januari 2024.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 1.2: Ondersteunen van jongeren en ouders bij lichte opgroei- en opvoedingsvragen met een structureel beschikbaar aanbod

Terug naar navigatie - Doel 1.2: Ondersteunen van jongeren en ouders bij lichte opgroei- en opvoedingsvragen met een structureel beschikbaar aanbod

Wij behandelen het probleem van jeugdigen en ouders laagdrempelig en proberen in eerste instantie eerste lijns zorg/passende hulp in te zetten (POH/OT). We willen door normalisatie problematisering voorkomen.  

Kwaliteit (toelichting)

Lichte ondersteuningsvragen worden opgepakt door het Ondersteuningsteam (OT), door de praktijkondersteuner huisarts (POH) en via trainingen, cursussen en bijeenkomsten die het Preventie Platform Jeugd (PPJ) organiseert. 
Vanuit het OT kan kortdurende of lichte ondersteuning ingezet worden of een verzoek gedaan worden tot inzet van geïndiceerde jeugdhulp wanneer dit niet voldoende blijkt. Van januari 2023 tot en met oktober 2023 zijn er 107 aanmeldingen binnengekomen bij het OT. De ondersteuningsvragen hadden betrekking op 24 kinderen in de leeftijd van 0-4, 51 kinderen in de leeftijd van 5-12, 28 jongeren in de leeftijd van 13-17 en 4 jongeren in de leeftijd 18+. Voor 13 kinderen is in deze periode integrale vroeghulp ingezet door het OT. 
We zetten Sociaal Medische Indicaties (SMI) in waar nodig om grotere problemen te voorkomen. 

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 1.3: Zicht hebben op kwetsbare en/of overlastgevende groepen/individuen en een plan maken om deze jongeren vooruit te helpen

Terug naar navigatie - Doel 1.3: Zicht hebben op kwetsbare en/of overlastgevende groepen/individuen en een plan maken om deze jongeren vooruit te helpen

Ons plan van aanpak moet voorkomen dat jongeren (verder) afglijden. We helpen hen het leven weer op te pakken. We werken daarbij intensief samen met buurtgemeenten en netwerkpartners, zoals politie, scholen en Mazzel (jongerenwerk). 

Kwaliteit (toelichting)

De ambulant jongerenwerker is aanwezig op de plekken waar de jongeren zich bevinden; veelal op straat maar ook in de huiskamers van het Marianum. De ambulant jongerenwerker signaleert en gaat preventief het gesprek aan met jongeren (en ouders waar nodig). Hierbij is coaching een belangrijke rol. Hij heeft veelvuldig contact met de groepen jongeren. Ook coacht hij jongeren individueel. De inzet kent dus een duidelijk preventief karakter. De ambulant jongerenwerker denkt mee in het oplossen van de overlast die sommige jongeren geven. Hierbij worden de jongeren actief betrokken en meegenomen in de oplossing. Het realiseren van een Jongeren Ontmoetingsplek (JOP) is een van de maatregelen. Het college heeft ingestemd met het voornemen om zowel in Lichtenvoorde als Groenlo een JOP te realiseren. Informerende gesprekken met de buurt hebben plaats gevonden waarna de vergunningsaanvraag is ingediend. De ambulant jongerenwerker werkt samen met Mazzel jongerenwerk, jongerenwerk uit de omliggende gemeentes, collega's van het sociaal team en openbare orde, politie, BOA's en onderwijs. De verschillende preventieve platformen en regionale samenwerkingsverbanden bieden hiervoor een mooie basis.  Samenvattend is er sprake van een duidelijke positionering van het ambulant jongerenwerk in de gemeente waarbij nieuwe initiatieven kunnen worden voorbereid en uitgerold.

Daarnaast zijn ook dit jaar de huiskamers binnen het Marianum veelvuldig bezocht. De afgelopen periode is gebleken dat er sprake is van verzwaring van problematiek van jongeren op locatie het Marianum in Lichtenvoorde. Als pilot is in het najaar van 2022 een extra huiskamer alleen voor de bovenbouw in Lichtenvoorde gestart (gefinancierd door het Marianum voor twee dagdelen tot het einde van het schooljaar 2022/2023). De extra huiskamer in Lichtenvoorde bleek niet het gewenste effect te hebben waardoor dit geen vervolg heeft gekregen. De verzwaring van de problematiek maakt dat de inzet van de huiskamercoach alleen niet voldoende bleek en de coach ook niet alleen verantwoordelijk kan zijn in de huiskamer. Daardoor is besloten de huiskamer van het Marianum in Lichtenvoorde vanaf maandag 23 oktober tijdelijk te sluiten. Er zijn nieuwe afspraken gemaakt tussen Mazzel, het Marianum en de gemeente zodat de huiskamer in Lichtenvoorde in 2024 weer geopend kan worden.  Met een stevige, pedagogisch geschoolde coach in de huiskamer. Het Samenwerkingsverband Slinge Berkel heeft aangegeven door bezuinigingen vanaf 2024 niet meer mee te kunnen financieren aan de huiskamers. 

Kwaliteit (indicator)

O

2. Thuiswonen met een beetje hulp

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Inwoners krijgen een steuntje in de rug om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen en deel te nemen aan het dagelijks leven.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 2.1: Inwoners anticiperen tijdig op het ouder worden en nemen maatregelen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen

Terug naar navigatie - Doel 2.1: Inwoners anticiperen tijdig op het ouder worden en nemen maatregelen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen

Inwoners nemen op tijd maatregelen, ondersteund door gemeentelijke maatregelen, informatie en subsidie.  

Kwaliteit (toelichting)

Alle 65+ers in Oost Gelre worden elk jaar aangeschreven, waarin de mogelijkheid voor een vrijwillige adviseur wordt benoemd. Zo kunnen inwoners advies inwinnen bij een woonconsulent. Op dit moment zijn er 7 vrijwillige woonconsulenten. Naar aanleiding van de aanschrijving hebben 80 inwoners zich gemeld voor een bezoek door de woonconsulent. Hieruit zijn 44 subsidieaanvragen voortgekomen voor woningaanpassingen.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 2.2: Inwoners die hun huishouding (weer) zelfstandig willen kunnen uitvoeren, kunnen gebruik maken van reablement-ondersteuning

Terug naar navigatie - Doel 2.2: Inwoners die hun huishouding (weer) zelfstandig willen kunnen uitvoeren, kunnen gebruik maken van reablement-ondersteuning

We leren inwoners hoe ze met nieuwe technieken/manieren langer het huishouden zelf kunnen doen, waardoor professionele hulp bij het huishouden wordt beperkt of later nodig is.

Kwaliteit (toelichting)

Ter voorbereiding op de pilot heeft een WO-student onderzoek gedaan naar de voorwaarden voor invoering. Eind 2023 zijn de eerste gesprekken gevoerd met Powerful ageing, de organisatie die de pilot zal gaan uitvoeren. Begin 2024 zal de pilot starten.

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 2.3: Mantelzorgers worden goed ondersteund

Terug naar navigatie - Doel 2.3: Mantelzorgers worden goed ondersteund

Mantelzorgers zorgen ervoor dat hun naaste zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Dit zorgt vaak voor een grote belasting van deze mantelzorger. Door ondersteuning beschikbaar te stellen die aansluit bij de vraag van de mantelzorger kan overbelasting van mantelzorgers worden voorkomen. 

Kwaliteit (toelichting)

De individuele ondersteuning is aangeboden. Ook is er een aantal cursussen gegeven en zijn themabijeenkomsten georganiseerd voor mantelzorgers. Hierin stonden verschillende onderwerpen en thema’s centraal die voor mantelzorgers relevant kunnen zijn. Een aantal was gericht op mantelzorgers van inwoners met beginnende dementie.  
Daarnaast is er geparticipeerd in het mantelzorgkamp voor jongeren. De vrijwilligers die het kamp organiseren zijn ondersteund bij het vormgeven van het kamp. In samenwerking met Mazzel is er aandacht besteed aan het thema mantelzorg door jongeren. 
GGNet heeft mantelzorgondersteuning in groepsverband en individuele gesprekken aangeboden aan inwoners van onze gemeente die voor iemand zorgen met psychische kwetsbaarheid.
Maandelijks is er een artikel in de lokale pers geplaatst om mantelzorg en vormen van ondersteuning extra onder de aandacht te brengen. 
Alle ingeschreven (jonge) mantelzorgers hebben een jaarlijkse mantelzorgwaardering ontvangen. 
Ook zijn mantelzorgers op individueel niveau ondersteund, door mantelzorgconsulenten of via inzet van een hulp bij mantelzorg vrijwilliger. 
Daarnaast is er ondersteuning geboden aan inwoners, waarbij sprake is van ontbrekende mantelzorg door weinig of geen sociaal  netwerk.  Ook deze ondersteuning vindt plaats door inzet van een hulp bij mantelzorg vrijwilliger.
Op het gebied van wonen zijn voorbereidingen gestart om het beleid rond mantelzorgwoningen te verbeteren. Dit moet begin 2024 leiden tot nieuw beleid.
Professionals op gebied van zorg en welzijn worden doorlopend geïnformeerd over de ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers in Oost Gelre.
Mantelzorgconsulenten participeren in diverse lokale en regionale overleggen om het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers en andere naasten op zoveel mogelijk plaatsen onder de aandacht te brengen, behoeften te signaleren en het ondersteuningsaanbod waar nodig aan te passen of te ontwikkelen. 

Kwaliteit (indicator)

G

3. Meedoen met een beetje hulp

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 3.1: Inwoners die beperkingen ervaren in hun dagelijks functioneren ontvangen handvatten om weer te kunnen participeren (preventie is het uitgangspunt)

Terug naar navigatie - Doel 3.1: Inwoners die beperkingen ervaren in hun dagelijks functioneren ontvangen handvatten om weer te kunnen participeren (preventie is het uitgangspunt)

Om te kunnen participeren moeten basisvoorwaarden op orde zijn. Zorgen om schulden, werkloosheid, de weg niet weten in de bureaucratie kunnen participatie in de weg staan. Ondersteuning bij het oplossen van deze drempels is dan nodig, maar ook inzet om het voorkomen van het (weer) ontstaan van deze drempels (inzet op preventie). We ondersteunen inwoners die soms even hulp nodig hebben, zodat ze daarna zelf de draad weer op kunnen pakken. 

Kwaliteit (toelichting)

Inwoners met beginnende schulden worden actief benaderd voor ondersteuning. In 2023 zijn 680 meldingen opgepakt. De meeste meldingen van betalingsachterstanden zijn afkomstig van zorgverzekeraars. Om dichter bij de inwoners ondersteuning te bieden, werken de cliëntondersteuners nu ook vanuit de locaties Stads- en Dorpskamer. Inwoners die leun/steuncontacten nodig hebben ontvangen die nu vanuit het sociaal team. In 2023 waren er 18 actieve casussen en zijn 23 casussen afgesloten. 

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 3.2: Nieuwkomers vinden snel hun weg in de samenleving

Terug naar navigatie - Doel 3.2: Nieuwkomers vinden snel hun weg in de samenleving

Nieuwkomers kunnen een beroep doen maatschappelijke begeleiding en ondersteuning.

Kwaliteit (toelichting)

Nieuwkomers worden de eerste 8 maanden, vanaf het moment dat ze een woning krijgen binnen onze gemeente, begeleid door Vluchtelingenwerk. Zij regelen alles qua maatschappelijke begeleiding. Daarnaast worden ze vanuit de gemeente gekoppeld aan een maatje die hen wegwijs maakt binnen de gemeente. 

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 3.3: Voorkomen van problematische schulden

Terug naar navigatie - Doel 3.3: Voorkomen van problematische schulden

Problematische schulden drukken zwaar op huishoudens en zorgen voor veel stress. We willen voorkomen dat schulden ontstaan. Indien inwoners wel schulden hebben, ondersteunen wij hen bij het oplossen van hun schulden. 

Kwaliteit (toelichting)

We zetten vroegsignalering in om schulden zoveel mogelijk te voorkomen. De kern van vroegsignalering is het in een zo vroeg mogelijk stadium in beeld brengen van mensen met financiële problemen om vroegtijdige hulpverlening mogelijk te maken. Afgelopen jaar zijn er 647 signalen gemeld. Deze signalen worden opgepakt vanuit het team Cliëntondersteuning. Daarnaast zetten we SOM (Schuldhulp op Maat) en de formulierenbrigade in. Het aantal aanvragen voor een schuldregelingen weten we door deze maatregelen laag te houden, rond de 10 per jaar.  Er is een stijgende lijn in het aantal meldingen. Deze stijging maakt dat het team Cliëntondersteuning overloopt qua werkzaamheden en er een wachtlijst is ontstaan. We zijn bezig extra personele inzet te realiseren. 

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 3.4: Voorkomen van uitsluiting door een laag inkomen

Terug naar navigatie - Doel 3.4: Voorkomen van uitsluiting door een laag inkomen

Huishoudens met een laag inkomen moeten mee kunnen doen aan sport en cultuur. 

Kwaliteit (toelichting)

We voorkomen hiermee belemmeringen voor inwoners met een laag inkomen om mee te doen. 

De kindregelingen worden uitgevoerd door Fijnder. Dit betreft bijdragen voor sport en cultuur, zwemlessen en een laptop voor school. Aanvullend kan men een beroep doen op het jeugdfonds voor sport en cultuur. Volwassenen met een structureel laag inkomen kunnen een beroep doen op het volwassenfonds voor sport en cultuur. Dit kan voor bijvoorbeeld het lidmaatschap van een sportclub of de bibliotheek. Op 4 juli heeft de raad een amendement aangenomen en per 1 juli 2023 is de kindregeling verruimd van 120% naar 130% van de bijstandsnorm. 350 kinderen hebben gebruik gemaakt van de kindregeling (de bijdrage wordt per huishouden toegekend).

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 3.5: Jongeren die mantelzorgtaken verrichten kunnen blijven meedoen met hun leeftijdsgenoten

Terug naar navigatie - Doel 3.5: Jongeren die mantelzorgtaken verrichten kunnen blijven meedoen met hun leeftijdsgenoten

Mantelzorg op jonge leeftijd maakt dat jongeren onvoldoende 'jong' kunnen zijn en dezelfde dingen kunnen doen als hun leeftijdgenoten. Dit belemmert mogelijk hun ontwikkeling. Wij willen deze belemmeringen wegnemen.

Kwaliteit (toelichting)

We ondersteunen jonge mantelzorgers door actief via verschillende kanalen ondersteuningsmogelijkheden te delen. Dit kan op individueel niveau zijn, maar ook in het aanbod van groepsactiviteiten. Zo hebben er in juni twee activiteiten voor jonge mantelzorgers plaatsgevonden. Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger hebben we verschillende artikelen gepubliceerd om bewustzijn voor en over deze groep te creëren. Een groep jongeren die een mantelzorgkamp voor jongeren organiseert, ontvangt hierbij ondersteuning. Er is ook een nieuwe flyer voor jonge mantelzorgers ontwikkeld. Alle jonge mantelzorgers hebben in november een mantelzorgwaardering ontvangen. Ook zijn er in november verschillende activiteiten aangeboden. Onze mantelzorgconsulent is aangesloten bij meerdere eerstejaars klassen van het Marianum om over het onderwerp jonge mantelzorger te praten. 

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 3.6: Elke inwoner is voldoende digitaal vaardig en taalvaardig

Terug naar navigatie - Doel 3.6: Elke inwoner is voldoende digitaal vaardig en taalvaardig

Niet kunnen lezen en schrijven of niet digitaal vaardig zijn brengt schaamte met zich mee bij inwoners. Hulp vragen is vaak moeilijk. We ondersteunen inwoners bij hun digitale vaardigheid en taalvaardigheid. Hierbij sluiten we aan bij de mogelijkheden van de inwoner. Voor iedere laaggeletterde inwoner zijn er plekken/projecten in de buurt bereikbaar waar zij hun vaardigheden kunnen verbeteren.

Kwaliteit (toelichting)

We hebben in 2023 een nieuwe IDO-plek (Informatiepunt digitale overheid) opgezet. Daar kunnen mensen terecht als zij vragen hebben over bijvoorbeeld toeslagen, belastingen, DigiD, AOW, werk, uitkering, Donorregistratie, Coronacheck, rijbewijs en zorg. De medewerkers van het Informatiepunt helpen hen zoeken naar de juiste informatie op de sites van de overheid.

De bibliotheek biedt in samenwerking met de Stichting Lezen en Schrijven verschillende cursussen aan. Deze cursussen worden goed bezocht en voorzien duidelijk in een behoefte. 

Kwaliteit (indicator)

G

Thema 4 - Zorg wie dat nodig heeft

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De gemeente heeft de afgelopen jaren op het gebied van sociale voorzieningen een stevig fundament gebouwd voor onze inwoners. Inwoners die dat nodig hebben ontvangen ondersteuning. Tegelijkertijd moeten we constateren dat de wereld in beweging is en er veel onzekerheden op ons afkomen. Juist daarom hebben we de ambitie om het solide fundament van onze sociale voorzieningen intact te laten. We willen er zo voor zorgen dat zorg voor iedereen bereikbaar en op een hoog peil blijft, zodat onze inwoners thuis kunnen blijven wonen als zij dat willen en zodat onze kinderen een veilige omgeving hebben om in op te groeien.

1. Goede zorg voor iedereen

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 1.1: Iedere inwoner ontvangt de voorziening/zorg die noodzakelijk is.

Terug naar navigatie - Doel 1.1: Iedere inwoner ontvangt de voorziening/zorg die noodzakelijk is.

Wij zijn verantwoordelijk voor een dekkend zorglandschap, zodat elke inwoner (zowel jeugdigen als volwassenen) de zorg of voorziening ontvangt die noodzakelijk is. Deze hulp of voorziening verstrekken wij via een geschikte (gecontracteerde) zorgaanbieder (Zorg in natura). Inwoners kunnen gebruikmaken van een Persoonsgebonden budget (pgb) om de ondersteuning in te kopen, indien dat gewenst en mogelijk is. Bij ondersteuning mag wet- en regelgeving niet in  de weg staan en kijken we over de grenzen heen van de Participatiewet, Wmo en de Jeugdwet.

Kwaliteit (toelichting)

Sinds juli 2022 hebben wij andere contracten. Hiermee is geprobeerd om het zorglandschap zo volledig mogelijk dekkend te maken. Als na onderzoek blijkt dat een hulp-op-maat voorziening noodzakelijk is, wordt samen met inwoners gekeken wie deze zorg kan leveren. Als het lukt, kiezen we voor een aanbieder die een contract heeft. Als een aanbieder beter passend bleek, maar geen contract had, hebben we gekozen voor een individuele overeenkomst of een pgb. Voorop staat dat de inwoner passende zorg/hulp ontvangt. Dit jaar zien we meer individuele overeenkomsten, maar minder pgb-indicaties. 

We kijken daarnaast ook naar wat we in onze gemeente zelf kunnen aanbieden. Hierbij kijken we over de grenzen heen van de verschillende wetten. Sinds februari 2023 is de arbeidsmatige dagbesteding bij Fijnder gestart. Deze voorliggende voorziening biedt een mogelijkheid voor inwoners om een zinvolle dagbesteding te hebben waar men arbeidsmatig bezig kan zijn zonder dat daar werkdruk bij komt kijken. Er kunnen ook arbeidsmatige vaardigheden geleerd worden waardoor de kansen op doorstroom naar arbeid vergroot kunnen worden. Aan het begin waren er geen aanmeldingen. Inmiddels zijn enkele mensen aangemeld. Klanten in arbeidsmatige dagbesteding zijn echter vaak gehecht aan bestaande structuren en 'overplaatsen' blijft ingewikkeld. Dit maakt dat we blijven investeren in gesprekken met Fijnder en zorgaanbieders.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 1.2: Inwoners ontvangen kwalitatief goede zorg of een goede voorziening

Terug naar navigatie - Doel 1.2: Inwoners ontvangen kwalitatief goede zorg of een goede voorziening

Wij monitoren de zorg die onze inwoners ontvangen en grijpen in bij zorg die onder de maat is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan goede hulp bij het huishouden of een goed functionerende rolstoel. Vanzelfsprekend werken we hierbij datagedreven. 

Kwaliteit (toelichting)

Wij hebben in juni via een extern bureau een klanttevredenheidsonderzoek laten uitvoeren. Hierbij zijn alle inwoners aangeschreven die een hulp-op-maat voorziening hebben. Daarnaast hebben wij in november rondetafelgesprekken gevoerd met inwoners die een Wmo of Jeugd hulp-op-maat voorziening hebben. We wilden ook een rondetafelgesprek voeren met inwoners die bekend zijn bij het Ondersteuningsteam. Helaas is dat, dit jaar, niet gelukt.

Alle voorbereidingen zijn gereed om een klanttevredenheidsonderzoek uit te voeren onder de klanten van onze hulpmiddelenleverancier Kersten. Dit doen we samen met de gemeenten Berkelland, Oude IJsselstreek, Montferland en Winterswijk.

Inwoners kunnen klachten en bezwaren indienen. Dit jaar hebben wij 9 bezwaren gehad; 2 gingen over een Wmo hulp-op-maat voorziening en 7 betroffen een afwijzing van een gehandicaptenparkeerkaart (GPK). Regionaal hebben wij een toename gezien van het aantal bezwaren op afwijzingen van een GPK. Hierover is een gesprek gevoerd met de organisatie waar we deze onderzoeken laten doen. Een duidelijke reden is echter niet gevonden. Meerdere bezwaren zijn na een mediation gesprek niet verder doorgezet. We hebben 1 formele klacht binnengekregen en daarnaast hebben enkele inwoners via de mail laten weten ontevreden te zijn. Hier hebben wij actie op ondernomen door contact op te nemen met deze inwoners.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 1.3: Zorggeld wordt rechtmatig besteed

Terug naar navigatie - Doel 1.3: Zorggeld wordt rechtmatig besteed

Wij zien toe op rechtmatige besteding van zorggelden. Bij vermoedens van misbruik, grijpen wij in. 

Kwaliteit (toelichting)

In onze klanttevredenheidsonderzoeken zijn vragen opgenomen over de rechtmatigheid van de zorg die de inwoner ontvangt. Ook tijdens rondetafelgesprekken hebben wij hierover gesproken. Daarnaast hebben enkele inwoners contact opgenomen om aan te geven dat een hulp (betrof vrijwel altijd hulp bij het huishouden) niet kwam volgens afspraak. Wij hebben toen gecontroleerd wat er gedeclareerd werd. Na de zomer hebben wij bekeken hoeveel % van de huishoudelijke hulp verzilverd werd in de zomerperiode. Bij een aantal zorgorganisaties hebben wij uitvraag gedaan, omdat we zagen dat ze in de zomervakantie procentueel net zoveel declareerden als in andere maanden. Als laatste hebben wij recent enkele casussen ingebracht bij de ondermijningstafel. Hier kwamen verbeter- en actiepunten uit.

Wij handelen nu vooral op basis van signalen achteraf, echter is het belangrijk om dit aan de voorkant op te pakken, omdat bekend is dat we maar een heel beperkt zicht hebben op rechtmatigheid, zorgfraude en ondermijning als we alleen handelen op signalen achteraf. We hebben namelijk met kwetsbare inwoners te maken die niet altijd in staat zijn om een niet-pluis-gevoel op te merken. Hier is al aandacht voor, lokaal doen we wat kan, echter is extra regionale inzet nodig op toezicht. Dit wordt in 2024 opgepakt. 

Kwaliteit (indicator)

O

2. Zorg bij veilig en gezond opgroeien

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Kinderen en jongeren in Oost Gelre, die dat nodig hebben, ontvangen ondersteuning met als doel dat ze veilig en gezond opgroeien.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 2.1: Kinderen (en ouders) ontvangen ondersteuning die nodig is om gezond en veilig op te groeien

Terug naar navigatie - Doel 2.1: Kinderen (en ouders) ontvangen ondersteuning die nodig is om gezond en veilig op te groeien

Door inzet van noodzakelijke maatwerkvoorziening kun je je als jongere zo goed mogelijk ontwikkelen en deelnemen aan het dagelijks leven.

Kwaliteit (toelichting)

Een aantal medewerkers heeft de training Verklarende Analyse gevolgd. Dit in het kader van de uitrol van het toekomstscenario. De overige medewerkers zullen het komende jaar deze training volgen. 
Afgelopen najaar zijn twee ervaren jeugdconsulenten gestart. Het team is daarmee uitgebreid en op inhoud versterkt. Dit maakt dat we meer aandacht kunnen hebben voor verdere kwaliteitsverbetering qua werkprocessen. Deze extra inzet heeft geleid tot een aanzienlijke kwaliteitsimpuls in verslaglegging, beoordelingen en casuïstiekbesprekingen. De interne toetsing qua jeugdwetbeoordelingen is verbeterd  waardoor we verder stappen nemen om jeugdhulp toegankelijk te houden voor diegenen die het nodig hebben.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 2.2: Bij onveilig opgroeien is er sprake van een goed functionerende veiligheidsketen

Terug naar navigatie - Doel 2.2: Bij onveilig opgroeien is er sprake van een goed functionerende veiligheidsketen

Een goed functionerende veiligheidsketen moet voorkomen dat kinderen en jongeren onveilig opgroeien. Betrokken organisaties uit deze veiligheidsketen (bijvoorbeeld de Jeugdbescherming Gelderland, Veilig Thuis en de Raad voor de kinderbescherming) trekken steeds meer en eerder samen op met de jeugdconsulenten en het Ondersteuningsteam (OT). Kinderen (en ouders) ervaren de veiligheidsketen als een helder en logisch traject, zonder dat zij met veel overdrachten tussen de organisaties te maken krijgen.

Kwaliteit (toelichting)

Scholing op de Top 3 methodiek is voortgezet in 2023 en zal ook in 2024 een vervolg krijgen. De scholing wordt breder uitgezet dan enkel bij  jeugdconsulenten, passend binnen de visie van het toekomstscenario. Voor 2024 staat een doorontwikkeling in de richting van het toekomstscenario gepland. Hierbij gaat het om het vergroten van de inhoudelijke deskundigheid maar ook het verbeteren van de integrale samenwerking op de afdeling en met onze ketenpartners in het veiligheidsdomein.

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 2.3: Het belang van het kind staat altijd voorop bij complexe gebeurtenissen in het leven van een kind

Terug naar navigatie - Doel 2.3: Het belang van het kind staat altijd voorop bij complexe gebeurtenissen in het leven van een kind

De jeugdconsulenten en medewerkers van het Ondersteuningsteam voldoen aan de beroepscode en kwaliteitsregister jeugd. Bij tegenstrijdige belangen en/of veiligheidsvraagstukken handelt een jeugdconsulent in het belang van het kind volgens de beroepscode jeugd.

Kwaliteit (toelichting)

De beroepscode en registratie bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd zijn voor jeugdconsulenten en generalisten van het Ondersteuningsteam gewaarborgd. Naast het handelen volgens de beroepscode zijn er in Oost Gelre aandachtsfunctionarissen (collega's) beschikbaar om veiligheidsvraagstukken mee af te stemmen.

Kwaliteit (indicator)

G

3. Zorg bij thuiswonen en participeren

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Doel 3.1: Er is een vangnet voor inwoners die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen en te participeren

Terug naar navigatie - Doel 3.1: Er is een vangnet voor inwoners die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen en te participeren

We passen maatwerkvoorzieningen toe op het gebied van de Wmo om mogelijk te maken dat inwoners langer zelfstandig kunnen blijven wonen en participeren. Denk hierbij aan ondersteuning op het gebied van huishoudelijke taken, daginvulling, begeleiding, woningaanpassing, laagdrempelig voorliggend openbaar vervoer (ZOOV) en beschermd wonen. Zo kunnen inwoners blijven participeren zonder hun netwerk te overbelasten. 

Kwaliteit (toelichting)

Om te bepalen wat nodig is voor een inwoner, doen Wmo-consulenten onderzoek. Zij vragen eerst uit wat het effect is wat de inwoner wil bereiken, dus welke hulpvraag heeft diegene. Daarna wordt in kaart gebracht welke beperkingen of aandoeningen maken dat de inwoner niet zelfredzaam is of onvoldoende kan participeren. De volgende stap is kijken wat er nodig is en hoe dit gerealiseerd kan worden. Er wordt dan gekeken naar eigen kracht, netwerk, voorliggende voorzieningen en andere wetgeving (Jeugdwet en Participatiewet). Als dat doorlopen is, kan het zijn dat het nodig is dat de gemeente (aanvullend) een maatwerkvoorziening afgeeft, zodat de inwoner het gewenste effect kan bereiken. Eind 2023 hadden 1.535 inwoners een Wmo-maatwerkvoorziening. Hulp bij het huishouden (755  inwoners) en vervoersvoorzieningen (760) waren de belangrijkste ondersteuningsvormen. Daarna volgen begeleiding (293 inwoners) en woonvoorzieningen (143 inwoners).

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 3.2: Het aanbod van wonen met zorg sluit aan op de lokale vraag

Terug naar navigatie - Doel 3.2: Het aanbod van wonen met zorg sluit aan op de lokale vraag

We stellen  een nieuwe woon- en zorgvisie op.

Kwaliteit (toelichting)

Medio 2023 zijn wij gestart met de voorbereiding. Deze moet in 2024 leiden tot een lokale woon- en zorgvisie waar de lokale ambities en doelstellingen in beschreven staan. De data voor de lokale woon- en zorgvisie worden eind 2023 verzameld en vertaald naar uitgangspunten. Deze uitgangspunten worden in het eerste kwartaal van 2024 besproken en getoetst met interne en externe stakeholders. Samen willen we komen tot een gedragen lokale woon- en zorgvisie waar de lokale ambities en doelstellingen uit voortvloeien. 
In regionaal verband is gestart met de dataverzameling op het gebied van wonen en zorg om te komen tot een regionale woonzorgvisie.  Lopende het proces is gekozen om de doelgroep te versmallen naar ouderen.  In deze visie zal de nadruk op de regionale spreiding liggen.   

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 3.3: Overbelasting van mantelzorgers voorkomen

Terug naar navigatie - Doel 3.3: Overbelasting van mantelzorgers voorkomen

Mantelzorgers zorgen ervoor dat hun naaste zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Dit zorgt vaak voor een grote belasting van deze mantelzorger. Door ondersteuning beschikbaar te stellen die aansluit bij de vraag van de mantelzorger kan overbelasting worden voorkomen.

Kwaliteit (toelichting)

Er is individuele ondersteuning aangeboden. Ook is er een aantal cursussen gegeven en zijn er themabijeenkomsten georganiseerd voor mantelzorgers. Hierin stonden verschillende onderwerpen en thema’s centraal die voor mantelzorgers relevant kunnen zijn. Een aantal was gericht op mantelzorgers van inwoners met beginnende dementie.  
Daarnaast is er geparticipeerd in het mantelzorgkamp voor jongeren. De vrijwilligers die het kamp organiseren zijn ondersteund bij het vormgeven van het kamp. In samenwerking met Mazzel is er aandacht besteed aan het thema mantelzorg door jongeren. 
GGNet heeft mantelzorgondersteuning in groepsverband en individuele gesprekken aangeboden aan inwoners van onze gemeente die voor iemand zorgen met psychische kwetsbaarheid.
Ook zijn mantelzorgers op individueel niveau ondersteund, door mantelzorgconsulenten of via inzet van een hulp bij mantelzorg vrijwilliger. 
Professionals op gebied van zorg en welzijn worden doorlopend geïnformeerd op de ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers in Oost Gelre.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 3.4: Als dementievriendelijke gemeente ondersteunen we inwoners met dementie en hun netwerk

Terug naar navigatie - Doel 3.4: Als dementievriendelijke gemeente ondersteunen we inwoners met dementie en hun netwerk

We ondersteunen inwoners met dementie en hun huisgenoten en netwerk met hulp op maat. 

Kwaliteit (toelichting)

We hebben eind juni samen met het netwerk ouderen en veerkracht een bijeenkomst georganiseerd voor mensen met een beginnende vorm van dementie en hun mantelzorgers, hun naasten en andere belangstellenden. Het thema van deze avond is: ‘Onbegrepen gedrag bij dementie’. In het najaar van 2023 heeft een actie in lokale supermarkten plaatsgevonden om dementie te herkennen. Ook is er een workshop voor mantelzorgers georganiseerd.
Sinds dit voorjaar is de nieuwe versie van de 'wegwijzer dementie' beschikbaar met alle informatie rondom dementie en het aanbod binnen onze gemeente. 

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 3.5: Voor inwoners die niet (zelfstandig) kunnen wonen is passende woonruimte beschikbaar

Terug naar navigatie - Doel 3.5: Voor inwoners die niet (zelfstandig) kunnen wonen is passende woonruimte beschikbaar

Maatwerkvoorzieningen gericht op beschut en beschermd wonen zijn voor inwoners beschikbaar. 

Kwaliteit (toelichting)

In Oost Gelre zijn locaties voor beschut en beschermd wonen beschikbaar. Niet alle locaties voldoen. Met een lokale aanbieder lopen gesprekken over een andere locatie.

Met de beide woningcorporaties zijn gesprekken gestart over het beschikbaar stellen van een woning voor crisisopvang. In Lichtenvoorde zijn geschikte woningen gevonden. In de raadsvergadering van december 2023 is besloten tot aankoop van de panden. Dit moet 6 crisisplekken mogelijk maken en 6 beschut wonen plekken (ter vervanging van een locatie elders in Oost Gelre).

Met Marga Klompé lopen gesprekken over de nieuwbouw van de Molenberg.

 

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 3.6: Inwoners die beschermd wonen in onze gemeente kunnen doorstromen naar zelfstandig wonen

Terug naar navigatie - Doel 3.6: Inwoners die beschermd wonen in onze gemeente kunnen doorstromen naar zelfstandig wonen

Door een gebrek aan geschikte sociale huurwoningen blijven deze inwoners onnodig lang in de zorg. Jaarlijks inventariseren we de behoefte bij deze doelgroep.

Kwaliteit (toelichting)

De beperkte beschikbaarheid van goedkope huurwoningen maakt dat de afspraak met de woningcorporaties om woningen voor uitstroom beschikbaar te stellen niet altijd nagekomen kan worden. Inwoners moeten langer dan wenselijk van Beschermd wonen gebruik maken. Er is regionaal overleg over dit probleem met de woningcorporaties.

In het najaar van 2023 kwam een woning aan de Tongerlosestraat beschikbaar. De raad heeft in december besloten tot aankoop. Dit moet de herhuisvesting van 6 cliënten beschut wonen binnen Lichtenvoorde mogelijk maken.

Kwaliteit (indicator)

O

Doel 3.7: Onze preventiestructuur draagt eraan bij dat inwoners met onbegrepen gedrag, psychische en/of multiproblematiek met ondersteuning toch zelfstandig kunnen wonen. We willen opname in de maatschappelijke opvang voorkomen

Terug naar navigatie - Doel 3.7: Onze preventiestructuur draagt eraan bij dat inwoners met onbegrepen gedrag, psychische en/of multiproblematiek met ondersteuning toch zelfstandig kunnen wonen. We willen opname in de maatschappelijke opvang voorkomen

Diverse interventies kunnen er gezamenlijk voor zorgen dat inwoners met vaak grote psychische en/verslavingsproblemen toch hun huis kunnen behouden en zelfstandig kunnen blijven wonen. Onderdeel van deze interventies is de uitbreiding aanbod op het raakvlak van maatschappelijke opvang die lokaal aangeboden wordt. Zo kunnen we voorkomen dat mensen hun eigen woonplek verliezen en dat ze opgenomen worden in maatschappelijke opvang buiten de gemeente. 

Kwaliteit (toelichting)

De Stads- en Dorpskamer zijn 9 dagdelen per week open. Er is een extra casusregisseur gestart binnen het sociaal team. Met ProWonen en de Woonplaats zijn gesprekken gestart over het beschikbaar stellen van woningen voor lokale crisisopvang. In december heeft de raad besloten een woning in Lichtenvoorde aan te kopen ten behoeve van crisisbewoning. Ook met Stichting HIER is over deze crisiswoningen gesproken in het kader van het bieden van ondersteuning aan de inwoners.  Met de Woonplaats zijn gesprekken gaande over het beschikbaar stellen van een woning in Groenlo. Eind 2023 is er in de media aandacht besteed aan hoe inwoners meldingen kunnen doen als zij zich zorgen maken om een mede-inwoner.

Kwaliteit (indicator)

G

Doel 3.8: Bij onveiligheid is er sprake van een goed functionerende veiligheidsketen

Terug naar navigatie - Doel 3.8: Bij onveiligheid is er sprake van een goed functionerende veiligheidsketen

Bij onveilige situaties, huiselijk geweld en verwarde personen is er sprake van een goed sluitende veiligheidsketen. 

Kwaliteit (toelichting)

Er is lokaal periodieke afstemming met Veilig Thuis, de raad voor de kinderbescherming en de gecertificeerde instellingen (GI).
De samenwerking met Jeugdbeschermingstafel verloopt naar tevredenheid. De samenwerking met de expertisetafel vraagt een doorontwikkeling waardoor complexe zaken ook daadwerkelijk breed gedragen en opgepakt worden in de regio.
Het perspectiefteam wordt in de regio geëvalueerd. Er wordt een strategie bepaald waarmee het bereik van een perspectiefteam kan worden vergroot. 
Intern zijn de eerste stappen gezet richting een teamoverstijgende casuïstiekbespreking waarmee we (nog meer) integraal kijken en werken aan problematiek. 

Kwaliteit (indicator)

G