Programma 3 - Werken

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

Programma 3 behelst alles wat we doen in het belang van een goed ondernemersklimaat, een goede werkgelegenheid en een goede bereikbaarheid. Dit zijn immers belangrijke ingrediënten en belangrijke motoren voor onze lokale economie. Binnen dit programma zijn er drie speerpunten voor de komende periode:

  • Ondersteuning op maat aan de agrarische sector, met het oog op de ontwikkelingen waar agrarische ondernemers mee te maken hebben of nog krijgen.
  • De verdubbeling van de N18 om zo de bereikbaarheid van de hele Achterhoek te verbeteren en de regio beter te kunnen positioneren als regio met een aantrekkelijk vestigingsklimaat. 
  • Een volwaardige laadinfrastructuur in de openbare ruimte zodat Oost Gelre voorbereid is op een toename van elektrische voertuigen, die bovendien een bijdrage leveren aan onze klimaatdoelstellingen.

Sterke lokale economie

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Ook de komende periode heeft de gemeente de ambitie om het woon- en werkklimaat van de gemeente verder te verstevigen en uit te bouwen. We willen meer banen en diversiteit van banen, goede voorzieningen, een goede bereikbaarheid en een prettige omgeving voor de bewoners en voldoende vestigingsmogelijkheden voor bedrijven. We kijken daarbij nadrukkelijk naar zowel de bedrijventerreinen als naar ons buitengebied, dat ook een grote stempel drukt op onze lokale economie. We benutten de optimale ligging van onze gemeente aan de N18.

De agrarische sector is een belangrijke pijler onder onze economie. De sector  verschaft veel werkgelegenheid en draagt bovendien bij aan een aangenaam woon- en leefklimaat voor de inwoners en recreanten. Groen en economie zijn geen tegenstanders van elkaar, maar kunnen juist heel goed hand in hand gaan. De schoonheid van ons coulissenlandschap, de bossen en andere natuurgebieden in de Achterhoek zijn waardevol; ook in economische zin. Voor onze agrariërs, maar ook voor de belangrijke groeiende toeristische sector.

Oost Gelre is een actieve samenleving, waarin de inwoners en ondernemers houden van onze evenementen en waarin mensen samenkomen in sport, muziek en historie. Oost Gelre is een echter evenementengemeente, dat bekend staat om zijn vele kleine en grote evenementen die regionale en ook landelijke uitstraling hebben. Ze zorgen voor een grote impuls voor onze lokale economie en leefbaarheid. De gemeente heeft bovendien een prachtig buitengebied dat bekend staat om zijn coulisselandschap. De gemeente wil daarom niet alleen de bestaande evenementen en toeristische sector versterken, maar ook alle ruimte bieden aan ondernemers, inclusief onze agrarische ondernemers, om nieuwe initiatieven te ontplooien.

Bestuurlijke kaders

Terug naar navigatie - Bestuurlijke kaders
  • Vrijetijdsagenda Achterhoek 2020-2030
  • Uitvoeringsagenda vrijetijdsagenda Achterhoek 2020-2023
  • Strategisch marketing plan
  • Beleidsnota recreatie en toerisme
  • Vaarbeleid Gracht Groenlo 2016 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

De lokale en regionale economie krijgt de ruimte om zich te ontwikkelen en te versterken

Terug naar navigatie - De lokale en regionale economie krijgt de ruimte om zich te ontwikkelen en te versterken
  • We dragen zorg voor huisvestingsmogelijkheden door lokale bedrijvigheid te faciliteren op de bedrijventerreinen in Groenlo en Lichtenvoorde. We zetten daarbij in op zowel uitbreiding als inbreiding op onze bestaande bedrijventerreinen door samen met de ondernemers plannen op te stellen voor een toekomstbestendig bedrijventerrein.
  • We hebben aandacht voor de kwaliteit van onze bestaande bedrijventerreinen door samen met de ondernemers plannen op te stellen voor een toekomstbestendig bedrijventerrein.
  • We geven ruimte aan nieuwe economische dragers in het landelijk gebied.

 

 

Kwaliteit (toelichting)

Medio 2023 is onderzoek gedaan naar uitbreidingswensen voor zowel de lokale als regionale bedrijventerreinen. Tevens is aandacht besteed aan de kansen op herontwikkeling van bestaande bedrijventerreinen. Dit onderzoek heeft gediend als basis voor onze inbreng voor het Regionale Programma Werklocaties dat we in 2023 hebben opgesteld. Verder heeft het geleid tot het starten van het project Toekomstbestendig bedrijventerrein de Kamp. We zijn in november gestart met een ondernemersbijeenkomst op de Kamp om een plan te ontwikkelen voor de toekomst en te werken aan het verbeteren van de collectiviteit op het terrein.  Voor dit project is een provinciale subsidie aangevraagd en toegekend. 

In samenspraak met IKGL  wordt op bedrijventerrein Lindebrook onderzocht wat de kansen voor parkmanagement zijn.  Op Lindebrook hebben we ook de Open Bedrijvendag mede gefaciliteerd. 

De opdracht voor een lokatiestudie voor het nieuwe lokale bedrijventerreinen in Lichtenvoorde en Groenlo is medio juni uitgezet. De lokatiestudie is in volle gang en de resultaten worden in Q1 van 2024 verwacht.

in 2023 hebben we verschillende bedrijfsbezoeken georganiseerd zowel met het college als geheel, met de wethouder als ambtelijk. Door meer bij de ondernemers aan tafel te zitten blijven we goed op de hoogte van de uitdagingen die op hen en ons af komen en kunnen we daarop schakelen. 

Verder zijn we verbonden aan de regionale thematafels en zitten structureel aan bij IKGL bestuursvergaderingen. ook onderhouden we de contact met (centrum) ondernemersverenigingen. 

 

Kwaliteit (indicator)

G

Grootschalige industriële bedrijvigheid kan zich ontwikkelen op de Laarberg

Terug naar navigatie - Grootschalige industriële bedrijvigheid kan zich ontwikkelen op de Laarberg

Op Regionaal bedrijvenpark De Laarberg bieden we vestigingsmogelijkheden aan grote bedrijven, ook in de zwaardere milieucategorieën. We herbestemmen het Biobased Transitiepark naar een regulier bedrijventerrein.  We breiden de Laarberg uit met een derde fase, zodat we ook na 2026 nog aan de vraag naar een regionaal bedrijventerrein kunnen voldoen.

Kwaliteit (toelichting)

De contacten op de de Laarberg zijn geïntensiveerd.  Naast het ruimtelijk overleg is er structureel klantoverleg en is ook het gezamenlijke accountoverleg met de gemeente Berkelland in het leven geroepen. Hiermee is de afstemming op het gebied van  vraag en aanbod uit de markt verbeterd.

De bijeenkomsten van de aandeelhouders, raad van commissarissen en vereniging van eigenaren hebben we bijgewoond.  

Vooralsnog is er nog voldoende uitgeefbaar terrein op de Laarberg.  in 2023 is het bestemmingsplan Laarberg Noord in procedure gebracht.

Wel hebben we uit onderzoek opgemaakt dat we ook na 20230 nog behoefte hebben aan regionaal bedrijventerrein voor grootschalige bedrijvigheid in een hoge milieucategorie. Omdat procedures hiervoor vaak lang duren is in de aandeelhoudervergadering van december 2023 besloten dat we aan de slag gaan met een haalbaarheidstudie voor een volgende fase van Laarberg  (Fase3). 

In het regionale Programma Werklocaties is de toekomstige uitbreidingsambitie opgenomen.  

Uitdaging nummer 1  op Laarberg (net als op alle andere bedrijventerreinen) is de netcongestie. In 2023 is gestart met een onderzoek voor het inrichten van een Smart Energy Hub op Laarberg.  

Verder werken we samen met de VVE, politie en brandweer binnen het Keurmerk Veilig Ondernemen.  

Kwaliteit (indicator)

G

Het centrum van Groenlo en Lichtenvoorde beschikt over een compact en vitaal winkelgebied

Terug naar navigatie - Het centrum van Groenlo en Lichtenvoorde beschikt over een compact en vitaal winkelgebied

We realiseren compacte en vitale winkelgebieden door uitvoering te geven aan het Programma Geef Lichtenvoorde Kleur en Programma Stad Groenlo.

 

Kwaliteit (toelichting)

In 2023 is ingezet op het versterken van contacten met ondernemers en het versterken van de organisatiegraad. Provincie Gelderland heeft vanuit het programma SteenGoedBenuttten financiële ondersteuning verleend bij de aanstelling van de procesmanager voor het centrum. Er is een klankbordgroep opgericht voor Lichtenvoorde waarin ook ondernemers goed vertegenwoordigd zijn. 
Eind 2023 zijn de gesprekken met de ondernemers gestart over de aanstelling van een centrummanager. Dit zal zijn vervolg krijgen in 2024.   

 

Kwaliteit (indicator)

O

Innovatie en duurzaamheid

Terug naar navigatie - Innovatie en duurzaamheid

We beschikken over bedrijven die tot de top van de Nederlandse maakindustrie behoren en dat onze regio producten maakt die wereldwijd gewild zijn. We willen deze innovatieve en duurzame maakindustrie stimuleren. Ook crossovers tussen de diverse bedrijfstakken zijn in opkomst (Smart Industry). We willen creatieve industrie faciliteren en stimuleren. Op dit gebied worden in regionaal verband activiteiten ondernomen. Om concurrentiekracht te houden, te innoveren en kennis te kunnen laten ontwikkelen is het noodzakelijk dat deze voorzieningen aanwezig zijn. De gemeente heeft hierin een faciliterende rol.

Kwaliteit (toelichting)

Op het gebied van innovatie en duurzaamheid zijn in 2023 een aantal stappen gezet.

We zetten in op een duurzame sterke samenwerking met de ondernemers in onze gemeente. We hebben de contacten geïntensiveerd. Hierbij is samenwerking ontstaan bij de plannen over verduurzaming van onze werklocaties.  Op bedrijventerrein de Kamp spelen onderwerpen als energie, vergroening, klimaatadaptatie enz. een rol bij de op te stellen toekomstvisie. Ook het verbeteren van de organisatiegraad op de terreinen is een vorm van innovatie waarbij de gezamenlijke aanpak van uitdagingen voordelen op gaat leveren. 

Op regionale schaal zijn we aangesloten bij de ontwikkeling ven DOA (Duurzaam Ondernemerscentrum Achterhoek)  en op lokaal niveau onderzoeken we de mogelijkheden van een Smart Energy Hub. Met IKGL is het thema netcongestie onder de aandacht gebracht. 

Vanuit team economie hebben we in 2023 binnen een aantal projecten inbreng gehad waarmee we de integraliteit hebben vergroot. 

 

Kwaliteit (indicator)

G

Faciliteren van de transitie naar een toekomstbestendige agrarische sector

Terug naar navigatie - Faciliteren van de transitie naar een toekomstbestendige agrarische sector
  • We geven perspectief aan de agrarische sector.
  •  We willen ruimte bieden voor alternatieve invullingen als er onvoldoende toekomstperspectief is voor agrariërs en zij besluiten te stoppen.

Kwaliteit (toelichting)

We hebben naar aanleiding van de omgevingsvisie een programma voor het landelijk gebied voor Oost Gelre opgesteld. Daarin staan de maatregelen benoemd waarmee we aan de slag gaan in 2024.  Het gaat onder andere om evalueren en herzien van het VAB-beleid en het verbeteren van de communicatie. 

Kwaliteit (indicator)

G

Behouden en stimuleren van evenementen

Terug naar navigatie - Behouden en stimuleren van evenementen

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • We willen de procedures en regels voor evenementen zo eenvoudig mogelijk maken en houden.
  • we faciliteren (grote) evenementen als het bloemencorso in Lichtenvoorde, de ‘Slag om Grolle’ in Groenlo en de talloze andere evenementen die Oost Gelre zo aantrekkelijk maken

Kwaliteit (toelichting)

In Oost Gelre zijn veel en grote evenementen georganiseerd. We omschrijven onszelf dan ook met trots als Evenementengemeente. De vele evenementen vormen een bindende factor in de gemeente en zijn veelal goeorganiseerd vanuit verenigingen en lokale vrijwilligersnetwerken. Team economie heeft diverse netwerkbijeenkomsten gefaciliteerd  rondom de evenementen.

Kwaliteit (indicator)

G

Stimuleren recreatie en toerisme

Terug naar navigatie - Stimuleren recreatie en toerisme

De marketing en promotie van de parels van Oost Gelre dient samen met onze ondernemers en de regio verder te worden geprofessionaliseerd en uitgebouwd. De vrijetijdsagenda Oost Gelre is vastgesteld en de te varen koers voor de komende periode is helder geformuleerd in de agenda. 

Kwaliteit (toelichting)

Oost Gelre is een toeristische gemeente van formaat. Uit onderzoek is gebleken dat Oost Gelre in omzet de grootste toeristische gemeente van de Achterhoek is.

Dit is gestimuleerd door het toeristisch product aantrekkelijk te maken en houden. Dit doen we door onder andere routeontwikkeling, nieuwe toeristische producten, seizoensverlenging faciliteren en bedrijfsbezoeken.

We staan open voor nieuwe ontwikkelingen en denken mee in de uitdagingen van onze toeristische ondernemers.

Kwaliteit (indicator)

G

Bereikbaarheid en Smart Mobility

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Het is voor de gemeente van groot belang om alle kernen bedrijvig en leefbaar te houden. De bereikbaarheid binnen en naar de gemeente krijgt daarom alle aandacht. De gemeente zet zich voortdurend in om een goede basismobiliteit te verzekeren, waarbij openbaar vervoer hand in hand gaat met een fijnmazig netwerk. Verder heeft de gemeente de ambitie dat er op termijn een opgewaardeerde N18 met ongelijkvloerse kruisingen gerealiseerd kan worden in de Achterhoek. Dat moet ervoor zorgen dat de gemeente sneller bereikbaar is voor bedrijven, en de gemeente aantrekkelijker wordt om in te werken en in te wonen.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

De bereikbaarheid binnen de gemeente is goed

Terug naar navigatie - De bereikbaarheid binnen de gemeente is goed

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • Er is proactieve aandacht voor verkeersveiligheid volgens het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV);
  • We voeren het stappenplan uit voor 30km/u binnen de bebouwde kom bij geen vrijliggend fietspad;
  • De gemeente is actief in het stimuleren van veilig rijgedrag en bewustwording (campagnes).

Kwaliteit (toelichting)

De fietspaden langs de Lievelderweg, tussen Groenlo en Lievelde, zijn inmiddels grotendeels voorzien van kantmarkering, het kruispunt Lievelderweg-Hamelandweg in Lievelde is afgerond en voor de Oude Winterswijkseweg in Vragender worden de tijdelijke verkeersmaatregelen uitgewerkt om de werkzaamheden in goede banen te leiden. 

De Esstraat is bijna af en wacht nog op een nieuwe coatinglaag die helaas door de weersomstandigheden niet aangebracht kon worden in het najaar. De Jaartsveld in Groenlo is afgerond en De Schans in Groenlo wordt in het voorjaar van 2024 aangepast. 

In november hebben we in samenwerking met bureau Kragten een fietsverlichtingscampagne georganiseerd op het parkeerterrein bij SV Grol in Groenlo. Een mooie actie met een goed resultaat.

Kwaliteit (indicator)

O

Versterken openbaar vervoer in en naar de Achterhoek

Terug naar navigatie - Versterken openbaar vervoer in en naar de Achterhoek

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • We zetten ons in om betrouwbare bus- en spoorverbindingen in de regio te behouden en te verbeteren (zowel Doetinchem-Arnhem als Winterswijk-Apeldoorn);
  • We zetten ons in voor een efficiënt en fijnmazig lokaal openbaar vervoer, waarbij wij openstaan voor nieuwe initiatieven ((Smart) Mobility as a Service);
  • We zetten in op Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV) op buslijnen 73 (Winterswijk - Enschede) & 74 (Doetinchem - Enschede) en passen onze busstations daar op aan;
  • We waarborgen dat lijn 72 (Lichtenvoorde - Neede) op een veilige en efficiënte wijze door de gemeente kan blijven rijden met goede haltevoorzieningen.

Kwaliteit (toelichting)

De doorgang van de RegioExpres zal zorgen voor een betere bereikbaarheid van de Achterhoek. Met de komst van de RegioExpres rijden er eind 2026/2027 vijf treinen per uur tussen Arnhem en Doetinchem. Op de spoorlijn Winterswijk - Apeldoorn, waar station Lichtenvoorde-Groenlo aan ligt, is er de wens om de dienstregeling te verbeteren. Zodat ook doordeweeks een rechtstreekse verbinding naar Apeldoorn mogelijk is (reistijdwinst van 55 naar 37 minuten).

Samen met de regio Achterhoek werken we aan slimme en duurzame mobiliteit. Een nieuwe versie van de GAON app, het Achterhoekse alternatief op het MaaS concept, begint steeds meer vorm te krijgen. Steeds meer ritmogelijkheden komen in de app te staan, zoals ook ritdelen.

Bij wegaanpassingen op wegen die samenvallen met de busroute van buslijn 72 wordt een zorgvuldige afweging gemaakt tussen verkeersveiligheid en bereikbaarheid. Dit gaat in goed overleg met Arriva en hulpdiensten. Daarnaast wordt in het project Varsseveldseweg (gedeelte tussen Het Gele Park en de Patronaatsstraat) een extra bushalte gerealiseerd.

Kwaliteit (indicator)

O

De regionale bereikbaarheid van onze gemeente is goed

Terug naar navigatie - De regionale bereikbaarheid van onze gemeente is goed
  • We blijven streven naar een 2x2-baans 100 km/uur N18 met ongelijkvloerse kruisingen, maar pakken ook versneld knelpunten aan ter bevordering van de doorstroming en veiligheid in samenwerking met Rijkswaterstaat, provincie en de regio Achterhoek;
  • We zetten ons samen met de EUREGIO in voor een verbetering van de oost-west verbinding A1, A15 met het Duitse achterland;
  • We blijven inzetten op ZOOV, buurtbussen en op innovatieve mobiliteitsconcepten als Netmobiel, mobiliteitshubs, deelauto's & deel(elektrische)fietsen, Gaon en (Smart) Mobility as a Service;
  • We willen de mobiliteit tussen toeristisch-recreatieve attracties in de Achterhoek optimaliseren van laagdrempelig en bijzonder vervoer.

Kwaliteit (toelichting)

In opdracht van de regio Achterhoek wordt er voor september 2023 door een adviesbureau gekeken naar de mogelijkheid voor 2x2 100km/u, maar ook naar het 'aanvaardbare alternatief' voor de N18. Gemeenten Oude IJsselstreek en Oost Gelre zitten in de werkgroep, samen met de regio, provincie en Rijkswaterstaat. De Achterhoek Raad heeft  gekozen voor een aanvaardbaar alternatief plan, 2 x 2 80km/uur, voor de N18  gedeelte Varsseveld tot Groenlo. 

In het mobiliteitsplan van de regio Achterhoek wordt het terugdringen van oneigenlijk gebruik van de Deventer Kunstweg alsmede het vergroten van de veiligheid van de Deventer Kunstweg benoemd. Ook de provincie Gelderland en gemeente Berkelland staan achter deze maatregelen. Bij deze partijen is het opwaarderen van de Deventer Kunstweg dus geen agendapunt. Het opwaarderen van de Vredenseweg om te zorgen voor een betere verbinding Laarberg - Vreden is wel een onderwerp waar de betrokken partijen zich in kunnen vinden.

De eerste mobiliteitshub op busstation Lichtenvoorde is gerealiseerd. Alleen de pakketkluizen moeten nog aangebracht worden. De provincie Gelderland   heeft een ontwerp gemaakt voor een busstation met mobiliteitshub aan de Barkenkamp in Groenlo en zoekt naar financieringsmogelijkheden.

Kwaliteit (indicator)

O