Programma 2 - Welzijn

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

Programma 2 omvat veel verschillende elementen die allemaal betrekking hebben op het sociaal domein in de breedste zin, dus inclusief onderwijs, cultuur en sport. Daarbinnen  richten we ons o.a. op de volgende speerpunten:

  • We zetten in op het bevorderen van een gezonde leefstijl voor zowel volwassenen als kinderen/jongeren. 
  • We blijven inzetten op het terugdringen van alcohol- en drugsgebruik. 
  • We faciliteren dat iedereen kan meedoen in de maatschappij passend bij de mogelijkheden van de inwoner. Dit geldt voor wonen, werk, maar ook voor ontmoeten, dus participeren in de brede zin.
  • Onderwijsontwikkelingen en in het bijzonder de ontwikkeling van 2 IKC’s in Groenlo zullen we uitwerken en uitrollen in 2023.
  • We blijven inzetten op bijdragen naar vermogen. Daar waar het (even) niet lukt, geven we een steuntje in de rug. 
  • De ontwikkeling van een nieuwe sporthal in Groenlo biedt een mooie plek en kansen voor de binnensportverenigingen en het onderwijs samen. 
  • We ondersteunen vrijwilligers door inzet van onze vrijwilligerscoördinator en onze site www.vrijetijdsmakelaar.nl. 
  • We ondersteunen inwoners met dementie en hun netwerk. 
  • We ondersteunen (jonge) mantelzorgers. 
  • We zetten maximaal in op vroegsignalering om problematische schulden bij inwoners te voorkomen. 
  • We ontwikkelen samen met de kunst- en cultuur sector een kunst- en cultuurbeleid. 
  • Onze gemeente zet sterk in op preventieve zorg en blijft dat ook de komende jaren doen. 
  • We ondersteunen overlastgevende jongeren om weer vooruit te komen.
  • We blijven inzetten op een goed functionerende veiligheidsketen. 

Dit is slechts een deel van onze inzet, in dit programma leest u alle doelstellingen en wat wij ervoor gaan doen om deze te behalen. Dit programma is opgebouwd van preventieve inzet tot de inzet van maatwerk:

  • Gezonde leefstijl
  • Iedereen doet mee
  • Een duwtje in de rug
  • Zorg voor wie dat nodig heeft

Gezonde leefstijl

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Het grootste goed van de gemeente zijn onze inwoners. De leefbaarheid van de gemeente en de sociale cohesie spelen een grote rol bij de geestelijke en fysieke gezondheid van onze inwoners. Dit willen we koesteren en verder versterken. Een belangrijke rol daarbij spelen onze culturele en sportverenigingen. We willen ervoor zorgen dat de cultuur- en sportbeoefening in de gemeente verder toeneemt, omdat dit bijdraagt aan een gezonde leefstijl van onze inwoners. Het drugs- en alcoholgebruik willen we daarentegen terugdringen, onder meer door daarbij een voortrekkersrol te vervullen in de communicatie richting de jeugd (en hun ouders) rondom de gevaren van alcohol en drugs.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Kinderen en jongeren voldoen aan de beweegnorm

Terug naar navigatie - Kinderen en jongeren voldoen aan de beweegnorm

Het aantal jeugdigen in Oost Gelre tot en met 12 jaar beweegt meer dan in de regio. 70% van kinderen tussen de 4 en 12 jaar beweegt vijf dagen per week minstens 1 uur. Ook het (dagelijks) buitenspelen ligt hoger ten opzichte van de regio. Toch is er ook een groep die minder beweegt. Binnen de ambities van het lokaal beweeg- en sportakkoord proberen we hen te bereiken.

Iedereen doet mee

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

In Oost Gelre ligt het aandeel inwoners dat meedoet in de samenleving al jaren op een hoog niveau. Hier zetten we in het verleden reeds op in en dit willen we verder versterken. In Oost Gelre moet er altijd plaats en ruimte zijn voor iedereen om mee te doen en om zijn/haar talenten ten volle te kunnen ontplooien. Ongeacht iemands herkomst, geaardheid, lichamelijke of verstandelijke beperking of vermogen. We willen daarmee blijven zorgen voor een gezonde, sociale, hechte, productieve en duurzame toekomst voor al onze inwoners.

Goed onderwijs voor iedereen

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Goed onderwijs biedt iedereen de kans om talenten te ontwikkelen en uit te groeien tot volwaardige en betrokken inwoners.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Elke leerling heeft toegang tot een passende onderwijsplek

Terug naar navigatie - Elke leerling heeft toegang tot een passende onderwijsplek

Kinderen moeten thuis en op school goed worden voorbereid op hun rol en plek in de samenleving. Voor veel ouders is het belangrijk dat de identiteit van de school aansluit bij de opvoeding die zij hun kind geven. Hoewel de invloed van de gemeenten op de inhoud van het onderwijs beperkt is (dit is het terrein van het schoolbestuur), moet er ook op lokaal niveau veel aandacht zijn voor (inclusief) onderwijs. Wij zijn verantwoordelijk voor het regelen van vervoer naar een passende onderwijsplek. 

Faciliteren van adequate onderwijshuisvesting

Terug naar navigatie - Faciliteren van adequate onderwijshuisvesting

We faciliteren adequate onderwijshuisvesting aan de hand van het Integraal Huisvestings Plan (IHP) Het IHP geeft helderheid over de staat van huisvesting, de noodzakelijke investeringen en de prioritering van verbouw en nieuwbouw. Dit met als doel dat er een integrale afweging plaatsvindt, rekening houdend met alle scholen. 

Kinderen worden actief betrokken bij het uitwerken en evalueren van beleid

Terug naar navigatie - Kinderen worden actief betrokken bij het uitwerken en evalueren van beleid

Steeds meer Nederlandse en ook Achterhoekse gemeenten laten kinderen meedoen in de lokale politiek. De kinderraad kan meedenken over de totstandkoming en evaluatie van beleid. 
Met het invullen van een Kinderraad wordt een grote stap gezet in de richting van inwonerparticipatie onder kinderen op gemeentelijk niveau. De band tussen kinderen, de gemeenteraad en het college wordt vergroot.

Iedereen draagt bij naar vermogen

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Iedereen draagt bij naar vermogen en krijgt een steuntje in de rug waar nodig.

Arbeidsparticipatie is naast maatschappelijke participatie van groot belang voor onze gemeente. We vinden het belangrijk dat onze inwoners werken en meedoen in de samenleving: dit zijn immers de beste sociale voorzieningen. We willen onze inwoners zoveel mogelijk motiveren om te participeren, opdat ze zo minder afhankelijk hoeven te zijn van het sociale vangnet waar we in Fijnder-verband in voorzien. We willen dat ook onze ondernemers daaraan bijdragen en meer werkplekken aanbieden aan inwoners met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Werk is de sleutel tot integratie

Terug naar navigatie - Werk is de sleutel tot integratie

Integreren gaat het snelst als nieuwkomers zoveel mogelijk meedoen in de samenleving. Voor alle nieuwkomers wordt inburgering op maat mogelijk gemaakt, zodat zij de meest passende leerroute kunnen volgen met als doel de inburgering op eigen niveau te behalen. 

Kinderen en jongeren groeien veilig en gezond op

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Ontmoeten voor iedereen

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Inwoners hebben de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en kunnen deelnemen aan activiteiten gericht op ontmoeting, cultuur en ontspanning, ook om eenzaamheid te voorkomen.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Oost Gelre is een inclusieve gemeente

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Oost Gelre is een inclusieve samenleving waar iedereen zich veilig en gezien voelt en kan participeren ongeacht herkomst, geaardheid of lichamelijk of geestelijke beperking.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Oost Gelre staat voor kunst en cultuur

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Het kunst- en cultuuraanbod is meer zichtbaar

Terug naar navigatie - Het kunst- en cultuuraanbod is meer zichtbaar

Oost Gelre kenmerkt zich door een breed aanbod aan kunst en cultuur. We willen niet voor niets 'evenementengemeente' zijn. Het is dan ook onze ambitie om het culturele aanbod meer zichtbaar te maken. Daarnaast is het van belang dat culturele organisaties elkaar beter weten te vinden, waardoor bestaande verbindingen worden versterkt en nieuwe samenwerkingen ontstaan. Zichtbaarheid, verbinding en samenwerking zijn de kernbegrippen voor de komende vier jaar.

Realiseren van een passende huisvesting voor ons culturele aanbod

Terug naar navigatie - Realiseren van een passende huisvesting voor ons culturele aanbod

We willen voorzien in een passende en toekomstbestendige huisvesting van onze culturele organisaties en verenigingen. Daarnaast kijken we samen met de culturele centra hoe we deze zo optimaal mogelijk kunnen inrichten. Om evenementen en muzikale uitingen een permanente plek te kunnen bieden, jongeren te trekken en te behouden binnen onze gemeente, willen we een poppodium creëren in Lichtenvoorde. Dit podium dient ook als tentoonstellingsruimte en creatieve plek voor kunstenaars.

Thuis wonen en participeren als het kan

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Behouden van voorzieningen en verbindingen die bijdragen aan het in stand houden van Oost Gelre als dementievriendelijke gemeente

Terug naar navigatie - Behouden van voorzieningen en verbindingen die bijdragen aan het in stand houden van Oost Gelre als dementievriendelijke gemeente

Dementie is in de gemeente Oost Gelre geen taboe. Inwoners die te maken krijgen met dementie weten tijdig ondersteuning te regelen om de zorg voor dementerenden uit te voeren. Dementerende inwoners kunnen zo lang mogelijk participeren in de samenleving.

Een duwtje in de rug

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De leefbaarheid en sociale cohesie van de gemeente is voor een belangrijk deel te danken aan de zelfredzaamheid van onze inwoners. Dit kenmerkt onze inwoners en hier zijn we trots op. Deze zelfredzaamheid is echter niet altijd een vanzelfsprekendheid. Daarom willen we er de komende periode voor zorgen dat echt iedereen kan meedoen en ook mee kan blijven doen in onze gemeente.

Meedoen met een beetje hulp

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Elke inwoner is voldoende digitaal vaardig en taalvaardig

Terug naar navigatie - Elke inwoner is voldoende digitaal vaardig en taalvaardig

We ondersteunen inwoners bij hun digitale vaardigheid en taalvaardigheid. Hierbij sluiten we aan bij de mogelijkheden van de inwoner. Voor iedere laaggeletterde inwoner zijn er plekken/projecten in de buurt bereikbaar waar zij hun vaardigheden kunnen verbeteren. 

Inwoners die beperkingen ervaren in hun dagelijks functioneren ontvangen handvatten om weer te kunnen participeren (preventie is het uitgangspunt)

Terug naar navigatie - Inwoners die beperkingen ervaren in hun dagelijks functioneren ontvangen handvatten om weer te kunnen participeren (preventie is het uitgangspunt)

Om te kunnen participeren moeten basisvoorwaarden op orde zijn. Zorgen om schulden, werkloosheid, de weg niet weten in de bureaucratie kunnen participatie in de weg staan. Ondersteuning bij het oplossen van deze drempels is dan nodig, maar ook inzet om het voorkomen van het (weer) ontstaan van deze drempels (inzet op preventie). We ondersteunen inwoners die soms even hulp nodig hebben, zodat ze daarna zelf de draad weer op kunnen pakken. We werken daarbij wetsoverstijgend. Bij ondersteuning mag wet- en regelgeving niet in de weg staan en kijken we over de grenzen heen van de Participatiewet, Wmo en Jeugdwet. 

Voorkomen van problematische schulden

Terug naar navigatie - Voorkomen van problematische schulden

Problematische schulden drukken zwaar op huishoudens en zorgen voor veel stress. We willen voorkomen dat schulden ontstaan. Indien inwoners wel schulden hebben, ondersteunen wij hen bij het oplossen van hun schulden.  Hierbij hebben wij extra aandacht voor kinderen in de werkgroep Kind en Armoede, vallend onder het Preventie Platform Jeugd (PPJ).  

Opgroeien en ontwikkelen met een beetje hulp

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Kinderen en jongeren in Oost Gelre kunnen door een duwtje in de rug veilig en gezond opgroeien en ontwikkelen zich zo goed mogelijk.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Jongeren betrekken bij ontwikkelingen in onze gemeente

Terug naar navigatie - Jongeren betrekken bij ontwikkelingen in onze gemeente

We starten een jongerenforum van 15-35 jaar waar we op regelmatige basis mee gaan sparren over uiteenlopende onderwerpen. Over wat zij missen en wat zij graag anders zouden zien. Ook willen we de betrokkenheid van jongeren stimuleren bij de onderwerpen die juist hen aangaan. 

Thuiswonen met een beetje hulp

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Inwoners krijgen een steuntje in de rug om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen en deel te nemen aan het dagelijks leven.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Mantelzorgers goed ondersteunen

Terug naar navigatie - Mantelzorgers goed ondersteunen

Mantelzorgers zorgen ervoor dat hun naaste zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Dit zorgt vaak voor een grote belasting van deze mantelzorger. Door ondersteuning beschikbaar te stellen die aansluit bij de vraag van de mantelzorger kan overbelasting van mantelzorgers worden voorkomen. 

Zorg voor wie dat nodig heeft

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De gemeente heeft de afgelopen jaren op het gebied van sociale voorzieningen een stevig fundament gebouwd voor onze inwoners. We plukken hier iedere dag nog de vruchten van. Tegelijkertijd moeten we constateren dat de wereld in beweging is en er veel onzekerheden op de gemeente afkomen. Juist daarom hebben we de ambitie om het solide fundament van onze sociale voorzieningen intact te laten. We willen er zo voor zorgen dat de zorg voor iedereen bereikbaar en op een hoog peil blijft, dat onze inwoners thuis kunnen blijven wonen als zij dat willen en dat onze kinderen een veilige omgeving hebben om in op te groeien.

Goede zorg voor iedereen

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Zorg bij thuiswonen en participeren

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Inwoners kunnen met ondersteuning/zorg zo lang mogelijk thuis blijven wonen en deelnemen aan het dagelijks leven.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Er is een vangnet voor inwoners die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen en te participeren

Terug naar navigatie - Er is een vangnet voor inwoners die ondersteuning nodig hebben om zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen en te participeren

We passen maatwerkvoorzieningen toe op het gebied van de Wmo om mogelijk te maken dat inwoners langer zelfstandig kunnen blijven wonen en participeren. Denk hierbij aan ondersteuning op het gebied van huishoudelijke taken, daginvulling, laagdrempelig voorliggend openbaar vervoer en beschermd wonen. Zo kunnen inwoners blijven participeren zonder hun netwerk te overbelasten. 

Onze preventiestuctuur draagt eraan bij dat inwoners met onbegrepen gedrag, psychische en/of multiproblematiek met ondersteuning toch zelfstandig kunnen wonen. We willen opname in de maatschappelijke opvang voorkomen

Terug naar navigatie - Onze preventiestuctuur draagt eraan bij dat inwoners met onbegrepen gedrag, psychische en/of multiproblematiek met ondersteuning toch zelfstandig kunnen wonen. We willen opname in de maatschappelijke opvang voorkomen

Diverse interventies kunnen er gezamenlijk voor zorgen dat inwoners met vaak grote psychische en/verslavingsproblemen toch hun huis kunnen behouden en zelfstandig kunnen blijven wonen. Onderdeel van deze interventies is de uitbreiding aanbod op het raakvlak van maatschappelijke opvang die lokaal aangeboden wordt. Verlies van de eigen woonplek en opname buiten de gemeente in de maatschappelijke opvang kan zo voorkomen worden.

Overbelasting van mantelzorgers voorkomen

Terug naar navigatie - Overbelasting van mantelzorgers voorkomen

Mantelzorgers zorgen ervoor dat hun naaste zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Dit zorgt vaak voor een grote belasting van deze mantelzorger. Door ondersteuning beschikbaar te stellen die aansluit bij de vraag van de mantelzorger kan overbelasting worden voorkomen. 

Zorg bij veilig en gezond opgroeien

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Kinderen en jongeren in Oost Gelre, die dat nodig hebben, ontvangen ondersteuning met als doel dat ze veilig en gezond opgroeien en zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Beleidsindicatoren

Beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren

Taakveld

Naam indicator

Eenheid

Bron

Oost Gelre

Gemeentegrootte 25.000-50.000 inw.

Jaar

Onderwijs

Absoluut verzuim

aantal per 1.000 inwoners 5-18 jr

Igrado

2,4

1,9

2021

Onderwijs

Relatief verzuim

aantal per 1.000 inwoners 5-18 jr

Igrado

7

16

2021

Onderwijs

Voortijdig schoolverlaters zonder startkwalificatie

% deelnemers aan het vo en mbo onderwijs

DUO

1,2%

1,6%

2021

Sport en recreatie

Niet sporters

%

RIVM

42,5%

50,6%

2020

Sociaal domein

Banen

aantal per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15 t/m 74 jaar

LISA

807,3

586,6

2021

Sociaal domein

Netto arbeidsparticipatie

% van de werkzame beroepsbevolking t.o.v. de beroepsbevolking

CBS

71,3%

68,9%

2020

Sociaal domein

Personen met een bijstandsuitkering

aantal per 1.000 inwoners

CBS

18,9

27,7

2021

Sociaal domein

Lopende re-integratievoorzieningen

aantal per 1.000 inwoners van 15-64 jaar

CBS

39,1

19,8

2020

Sociaal domein

Jongeren met jeugdhulp

% van alle jongeren tot 18 jaar

CBS

15,5%

13,1%

2021

Sociaal domein

Jongeren met jeugdbescherming

% van alle jongeren tot 18 jaar

CBS

1,9%

1,3%

2021

Sociaal domein

Jongeren met jeugdreclassering

% van alle jongeren van 12 tot 23 jaar

CBS

0,4%

0,3%

2021

Sociaal domein

Cliënten met een maatwerk-arrangement Wmo

aantal per 1.000 inwoners

GMSD

63

69

2021

Sociaal domein

Jongeren met een delict voor de rechter

% van alle jongeren van 12 tot 23 jaar

CBS

2%

1%

2020

Sociaal domein

Kinderen in uitkeringsgezin

% van alle jongeren tot 18 jaar

CBS

3%

4%

2020

Sociaal domein

Werkloze jongeren

% van alle jongeren van 16 t/m 22 jaar

CBS

1%

2%

2020

Bron: waarstaatjegemeente.nl, cijfers worden regelmatig geactualiseerd en kunnen afwijken

Middelen: wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Meerjarenbegroting

x € 1.000

                        Meerjarenbegroting     

 

2022

2023

2024

2025

2026

Lasten

 

 

 

 

 

Ongewijzigd beleid

-45.063

-43.107

-43.107

-43.107

-43.107

Structurele wijziging

 

 

 

 

 

Incidentele wijziging

 

200

200

 

 

Nieuwe raming lasten

-45.063

-42.907

-42.907

-43.107

-43.107

 

 

 

 

 

 

Baten

 

 

 

 

 

Ongewijzigd beleid

8.080

6.098

6.098

6.098

6.098

Structurele wijziging

 

 

     

Incidentele wijziging

 

 

 

 

 

Nieuwe raming baten

8.080

6.098

6.098

6.098

6.098

 

 

 

 

 

 

Saldo

-36.983

-36.809

-36.809

-37.009

-37.009

 

 

 

 

 

 

Voorstel nieuw beleid structureel

 

-172

-466

-718

-718

Voorstel nieuw beleid incidenteel

 

-672

-487

-220

-200

Dekking reserve

 

672

487

220

200

Saldo nieuw beleid

 

-172

-466

-718

-718

 

 

 

 

 

 

Totaal saldo programma 2

-36.983

-36.981

-37.275

-37.727

-37.727

Terug naar navigatie - Samenstelling van de ramingen van het jaar 2021 op taakveldniveau
Bedragen x €1.000
Exploitatie Primitieve begroting 2023
Lasten
TV4.2 4.2 Onderwijshuisvesting 2.698
TV4.3 4.3 Onderwijsbeleid en leerlingenzaken 1.255
TV5.1 5.1 Sportbeleid en activering 332
TV5.2 5.2 Sportaccommodaties 1.603
TV5.3 5.3 Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie 261
TV5.4 5.4 Musea 279
TV5.6 5.6 Media 535
TV6.1 6.1 Samenkracht en burgerparticipatie 1.740
TV6.2 6.2 Wijkteams 1.846
TV6.3 6.3 Inkomensregelingen 5.434
TV6.4 6.4 Begeleide participatie 7.820
TV6.5 6.5 Arbeidsparticipatie 2.118
TV6.6 6.6 Maatwerkvoorzieningen (WMO) 1.973
TV6.71 6.71 Maatwerkdienstverlening 18+ 6.289
TV6.72 6.72 Maatwerkdienstverlening 18- 7.418
TV6.82 6.82 Geëscaleerde zorg 18- 792
TV7.1 7.1 Volksgezondheid 714
Totaal Lasten 43.107
Baten
TV4.3 4.3 Onderwijsbeleid en leerlingenzaken -135
TV5.2 5.2 Sportaccommodaties -154
TV5.3 5.3 Cultuurpresentatie, cultuurproductie en cultuurparticipatie -4
TV5.6 5.6 Media -5
TV6.1 6.1 Samenkracht en burgerparticipatie -63
TV6.2 6.2 Wijkteams -11
TV6.3 6.3 Inkomensregelingen -4.150
TV6.4 6.4 Begeleide participatie -1.222
TV6.6 6.6 Maatwerkvoorzieningen (WMO) -162
TV6.71 6.71 Maatwerkdienstverlening 18+ -192
Totaal Baten -6.098
Gerealiseerd saldo van baten en lasten 37.009

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2023

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2023

Terug naar navigatie - Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2023

x € 1.000

Omschrijving

Investeringen

Dekking uit

reserves

Budgettaire

lasten

Lokale uitvoering voorkomen gebruik maatschappelijke opvang

0

100

0

Extra inzet sociaal team 0 180 0
Jaarlijks budget voor sport- en beweeginitiatieven in Oost Gelre 0 0 -25
Onderzoek naar toekomstbestendige (gemeentelijke) sportaccommodaties in Oost Gelre 0 50 0
Uitvoering Cultuurbeleid en Cultuurconvenant 0 20 0
Lokale uitvoering verslavingspreventie 0 0 -25
Onderzoeken MFA Zieuwent en Harreveld 0 100 0
Doorontwikkeling digitaal platform ‘Vrijetijdsmakelaar.nl’ 0 0 -25
Stadskamer 2.0, voorliggende voorziening voor ouderen 0 0 -30
Realisatie padelbanen 0 50 0
Structurele inzet beweegmakelaar 0 0 -15
Suvis 2-aanvraag Accent ScholenGroep 90 0 0
Powerful aging 0 35 0
Vroegsignalering inde schuldhulpverlening , inclusief jaarlijkse kosten systeem inforing 0 0 -52
Onderwijshuisvesting Karel Doormanstraat, Groenlo  5.243 0 0
Preventie en gezondheid (exclusief POH en PPJ) (incidenteel) 0 100 0
(voorbereidingskrediet) Scholengemeenschap Harreveld 2.100 0 0
Lokale omroep naar Streekomroep 0 37 0

Totaal

7.433

672

-172