Doorontwikkeling organisatie
De ambities van de raad en college en de veranderende wensen van de samenleving met betrekking tot de gemeente vragen om een wendbare organisatie. Dit vraagt van een organisatie dat zij continu in ontwikkeling is. Het ene moment zit dit in contacten met de omgeving en het in gesprek zijn over de dienstverlening, het andere moment in scholing op vakinhoud en competenties.
Als gemeentelijke organisatie staan we voor een aantal grote opgaven. Er komen meer taken van het Rijk naar de gemeente voor uitvoering. Daarmee wordt onze rol naar de samenleving steeds breder. Er spelen grote thema’s in de samenleving. Er worden andere taken en een andere opstelling van ons verwacht. We moeten ons daarop voorbereiden.
Mede om deze redenen is ook een doorontwikkeling van onze gemeente belangrijk.
Alleen het aanpassen van de structuur, de wijze van sturing en de processen is niet voldoende. De opgaven vragen ook om een verandering van de cultuur, van onze houding en gedrag. Samenwerking en integraliteit zijn daarbij sleutelwoorden.
Onderdeel van de organisatieontwikkeling is het ontwerpen van een nieuwe structuur en besturing met ingang van 1 januari 2023. Dit betekent op onderdelen een krappe planning, maar op basis van de signalen van zowel medewerkers, managers als medezeggenschap is het van belang deze fase zo spoedig mogelijk af te ronden. Helderheid over structuur en besturing is namelijk een belangrijke randvoorwaarde voor het slagen van andere essentiële onderdelen van de organisatieontwikkeling.
Duurzame inzetbaarheid en aantrekkelijk werkgeverschap
Als werkgever zetten we in op duurzame inzetbaarheid en aantrekkelijk werkgeverschap. Een focus hierop draagt namelijk bij aan het kunnen blijven inspelen op de komende ontwikkelingen, anders gezegd we willen een toekomstbestendige organisatie zijn en blijven. Richting geven aan duurzame inzetbaarheid en aantrekkelijk werkgeverschap voor zowel toekomstige als huidige medewerkers kun je op diverse manieren doen. Zaken waarop wij ons richten zijn arbeidsvoorwaarden, arbeidsmarktcommunicatie, preventie en vitaliteit. Hybride werken, dat zijn intrede heeft gedaan onder corona, gaat een effect hebben op deze zaken. Te denken valt dan het faciliteren van arbo-proof thuiswerkplekken (ICT en meubilair), het anders omgaan met mobiliteitsbudgetten en ook het faciliteren van de ontmoeting/verbinding.
Investeren in jong talent
Als regio hebben wij uitgesproken ons in te zetten als het gaat om verjongen en vernieuwen. Er zijn allerlei middelen om hier vorm aan te geven. Onze organisatie draagt bij aan deze ambitie door de inzet van trainees. Deze trainees kun je binden aan de regio door hen kennis te laten maken met onze organisatie en het werken in deze mooie regio. Voor onze organisatie levert het ook waardevolle opbrengst op. Trainees zorgen voor een boost als het gaat om vernieuwend werken en/of verandering. Ook bieden we regelmatig stage- en afstudeerplekken aan, aan studenten.
Formatie en arbeidsmarkt
Onze positie op de arbeidsmarkt vraagt een grote aandacht. Er is sprake van een enorme krapte en net als vele andere organisatie hebben wij ook moeite om vacatures volwaardig in te vullen. Om onze vacatures zo goed mogelijk in te vullen, is versterking van onze arbeidsmarktpositie nodig. Dit gaan wij onder andere doen door onze arbeidsmarktcommunicatie meer aan te laten sluiten bij de verwachtingen van werkzoekenden, maar ook door in de toekomst te kijken of het functiehuis nog past bij de organisatie die we willen zijn. Daarnaast denken en doen we ook actief mee in een regionaal initiatief om -gezamenlijk- de krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. We kijken hierbij met name naar het fysieke domein. Een ander initiatief om de krapte op de arbeidsmarkt 'te takkelen' is de zittende medewerker op die wijze te binden en boeien dat ze onze organisatie niet willen verlaten. Zaken zoals goed leiderschap, focus op een duurzame inzetbaarheid en het aanbieden/faciliteren van ontwikkelingsmogelijkheden kunnen hier positief aan bijdragen. Dit zijn zaken die we de komende tijd proberen te gaan onderzoeken als mogelijkheid voor onze organisatie.
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Wij hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid mensen een kans te geven deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Om hier actief invulling aan te geven, zoeken wij regelmatig contact met FIJNDER. We kijken samen met FIJNDER of taken te matchen zijn met iemand met een afstand op de arbeidsmarkt en onderzoeken of deze persoon via hen bij ons te werk gesteld kan worden. Op deze wijze proberen we voor deze groep mensen de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen. Momenteel werken 4 mensen in onze organisatie met een bijzondere aanleg via detachering vanuit FIJNDER. Daarnaast is in de overeenkomst met de gecontracteerde partij als het gaat om inzet flexwerkers de voorwaarde Social Return opgenomen.
Inclusief werkgeverschap maakt onderdeel uit van onze wervings- en selectieprocedures.
Ziekteverzuim
Ons ziekteverzuimpercentage schommelt de laatste jaren rond de 3,5%, soms iets erboven soms iets eronder. Daarmee ligt ons ziekteverzuimpercentage ruim onder het landelijk gemiddelde. We zien dit percentage echter wel langzaam stijgen. Ons doel is dit zo te houden door aandacht te blijven hebben voor preventie aan de voorkant en met zorg en aandacht de re-integratietrajecten te doorlopen.