Programma 1 - Wonen

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

Programma 1 omvat het thema Wonen. Naast de aanstaande Omgevingswet, de verdere uitrol van Geef Lichtenvoorde Kleur! en Programma Stad Groenlo spelen er veel meer verschillende ontwikkelingen die het komende jaar aandacht vragen van het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie. Daarbij willen we een viertal speerpunten benoemen:

  • Ontwikkeling van een visie en beleidskader voor het buitengebied. Er komen veel veranderingen op het buitengebied. Veranderingen ten aanzien van (agrarische) bedrijfsvoering, initiatieven in het kader van de klimaatdoelstellingen en dergelijke vragen om aandacht en daadkracht van onze gemeente.
  • Doorontwikkeling van woningbouw in alle kernen. Er zijn nieuwe kaders ontwikkeld voor woningbouw in de kleine kernen en Groenlo en Lichtenvoorde. Daarnaast zijn er verruimde mogelijkheden voor functieverandering van agrarische erven nabij de kernen (woondroebel-beleid). Inmiddels zijn op basis van deze kaders in iedere kleine kern één of meerdere woningbouwplannen in ontwikkeling of uitvoering.
  • Opstellen van Omgevingsvisie en aanpalend beleid. In het verlengde van de Omgevingswet en de voorgaande 2 punten wordt energie gestoken in het ontwikkelen van een Omgevingsvisie.
  • Regionale Energie Strategie Achterhoek. Duurzaamheid en energiedoelstellingen zijn geen zaak voor gemeenten alleen. Mede daarom participeren wij in de verdere ontwikkeling van een regionale energiestrategie voor de gehele Achterhoek.

Ruimtelijke ontwikkeling

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

In Oost Gelre is het prettig  om te wonen, werken, ondernemen en recreëren. We zorgen voor leefbare wijken en vitale centra. We staan voor grote opgaven op het gebied van onder andere landbouw, energie, en klimaat die onze gemeentegrenzen overschrijden. We zoeken de samenwerking op met anderen. We zijn daarbij in staat om in te spelen op snelle maatschappelijke veranderingen. We bieden ruimte aan initiatieven van particulieren, bedrijven en maatschappelijke organisaties. We stellen hiervoor duidelijk kaders waarbij we uitgaan van "ja, mits".

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

We ontwikkelen een compact en levendig centrum in Lichtenvoorde

Terug naar navigatie - We ontwikkelen een compact en levendig centrum in Lichtenvoorde

Uitgangspunten zijn vastgelegd in Programma 'Geef Lichtenvoorde Kleur'. We geven daar uitvoering aan. Het ontwikkelen van een vitaal en compact centrum staat centraal. Dit realiseren we door het stimuleren van de samenwerking tussen ondernemers, het zoeken van nieuwe functies voor leegstaand vastgoed, het ontwikkelen van een aantal nieuwbouwprojecten, het toevoegen van sfeer en beleving, meer groen, kunst en cultuur, meer toeristische potentie, etc. Dit gebeurt in overleg met ondernemers, inwoners en verenigingen.

We ontwikkelen een compact en levendig centrum in Groenlo

Terug naar navigatie - We ontwikkelen een compact en levendig centrum in Groenlo

Het Programma Stad Groenlo wil de bedrijvigheid en levendigheid versterken, zodat de stad in de toekomst een plek is waar het goed wonen, werken en leven is. Voor de toerist moet het een aantrekkelijke en levendige stad zijn, met voldoende activiteiten om te verblijven.
Motto programma stad Groenlo: "Mensen maken de stad".

Het doel willen we bereiken door projecten uit te voeren vanuit 4 pijlers:

  1. Centrumvoorzieningen en bereikbaarheid
  2. Leefbaarheid en werkgelegenheid
  3. Historisch beeldkwaliteit en openbare ruimte
  4. Vrijetijdseconomie en cultuurhistorie

Woningbouw en bouwen

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Oost Gelre heeft voor de voorliggende periode grote ambities op het gebied van woningbouw. We zien het realiseren van woningbouw als een van onze grootste maatschappelijke opgaven, en willen daarbij onder meer inzetten op alternatieve woonvormen, innovatieve woningbouwconstructies, en moderne financieringsinstrumenten. Daarmee, en door zelf een actieve regie te voeren op dit belangrijke dossier, willen we ervoor zorgen dat er voldoende woningen beschikbaar komen voor alle doelgroepen. We willen zo toewerken naar minimaal 1.000 nieuwe woningen in onze gemeente, en minimaal 2 nieuwe woonwijken realiseren in de grote kernen. Het progressieve woningbouwbeleid dat we voeren in de kleine kernen en in ons buitengebied willen we voortzetten.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Huisvesting voor iedereen

Terug naar navigatie - Huisvesting voor iedereen

We bieden in Oost Gelre een thuis aan nieuwkomers, arbeidsmigranten en vluchtelingen. We ontwikkelen in samenwerking met het bedrijfsleven woonvoorzieningen voor arbeidsmigranten. We leveren een bijdrage aan de landelijke opgave voor het huisvesten van vluchtelingen.

We bieden ruimte om te bouwen in alle kernen

Terug naar navigatie - We bieden ruimte om te bouwen in alle kernen
  • We realiseren doorstroom door te focussen op het bouwen van woningen voor jongeren, jonge gezinnen, doorstromers en ouderen.
  • We staan open voor alternatieve woonvormen, de transformatie van bestaande woningvoorraad, het toepassen van bestemmingswijzigingen en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).
  • We onderzoeken innovatieve constructies, zoals het toepassen van erfpacht en het verder
    verhogen van de starterskorting op de grondprijs. Dit alles om versneld te kunnen voorzien in de behoefte van starters, zodat we hen voor onze gemeente  kunnen behouden.
  • We continueren het beleid voor woningbouw in de kleine kernen, waarbij volop ruimte moet zijn voor nieuwe
    woningbouwplannen.
  • We zetten in op verdere realisatie van een nieuwe woonwijk in Groenlo en een nieuwe woonwijk in Lichtenvoorde.
  • We hebben oog voor de betaalbaarheid van wonen.

Onze omgeving, ons landschap

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Het landschap is voor onze gemeente van zeer groot belang. Het is een van dé kernkwaliteiten van Oost Gelre. We zijn zuinig zijn op dit ‘groene kapitaal’ en zorgen dat de balans tussen de verschillende spelers in het buitengebied in evenwicht is.  We werken daarbij samen met betrokken partijen om in te zetten op het verdienmodel van het landschap, vanuit de overtuiging dat ons landschap bijdraagt aan zowel wonen, werken als welzijn. Ook werken we aan het vergroten van draagvlak voor de landbouwtransitie en geven ondersteuning daarbij, en bieden tegelijkertijd ruimte aan de agrarische sector om zich te verder te ontwikkelen op basis van wederkerigheid. Dit alles met als doel een verdere versterking van ons landschap en onze natuur en gebalanceerde ruimte te bieden voor landbouw, toerisme en recreatie.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

De landschappelijke kwaliteit en biodiversiteit versterken door middel van optimale inrichting en beheer

Terug naar navigatie - De landschappelijke kwaliteit en biodiversiteit versterken door middel van optimale inrichting en beheer

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • Bermen worden benut om gevarieerde beplanting aan te brengen
  • We passen ecologisch bermbeheer toe
  • Inrichting en beheer van de openbare ruimte worden beter afgestemd op verhogen van de biodiversiteit; inwoners worden daarbij intensief betrokken.
  • Normering van het openbaar groen volgens CROW, objectief vast te stellen door schouw en monitoring (beeldkwaliteitsplan).
  • Openbaar groen is ingericht voor meerdere bestemmingen zoals spelen recreëren, waterberging en ecologie.
  • We gebruiken geen gewasbeschermingsmiddelen.
  • We meten kwaliteit van groen- en landschapsbeheer door monitoren en schouwen of evaluatie van de vastgestelde beeldkwaliteit d.m.v. steekproefsgewijze schouwrondes.
  • Binnen stedelijk gebied gaan wij overleggen over initiatieven voor herontwikkeling en geven we uitvoering aan de programma's Stad Groenlo en Geef Lichtenvoorde kleur.
  • Ten aanzien van landschapversterking stellen we een landschapsplan op nadat de raad de Omgevingsvisie heeft vastgesteld. De documenten 'Landschappen vol leven (biodiversiteitsplan)', ' Natuurwaardenkaart Oost Gelre'  en 'Basiskwaliteit landschap'  zijn daarvoor richting gevend.

Verbeteren ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit

Terug naar navigatie - Verbeteren ruimtelijke en landschappelijke kwaliteit

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • De verschillende landschapstypen en ensembles kennen een eigen identiteit. Deze blijven behouden en worden waar mogelijk versterkt.
  • We faciliteren groepsprocessen in de kernen en duurzame projecten gericht op ontwikkeling van het landschap.
  • Bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen worden de mogelijkheden om de biodiversiteit te verhogen en het landschap te versterken ingepast. 
  • We willen ons landschap koesteren, maar ook benutten bij het versterken van de lokale economie. In samenhang met een verdere versterking van ons landschap en onze natuur bieden we gebalanceerd ruimte voor landbouw, toerisme en recreatie.

Versterken leefbaarheid van buurt / wijk

Terug naar navigatie - Versterken leefbaarheid van buurt / wijk

Reconstructies of herinrichting van gebieden wordt altijd gezamenlijk met inwoners en overige belanghebbenden in de buurt opgepakt. Reconstructie of herinrichting wordt optimaal benut om biodiversiteit te versterken en maatregelen tbv klimaatadaptatie uit te voeren.

Duurzaamheid en energieneutraal

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie
We zijn een gemeente die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. We streven met realisme naar het behalen van energieneutraliteit. We willen daarbij zorgen voor het duurzaam opwekken van energie in onze eigen gemeente, waarbij we inzetten op lokale participatie en samenwerking. Daarnaast zorgen we ervoor dat iedereen in Oost Gelre bij kan dragen aan de energieambities.  We maken de omgeving meer hittebestendig door te zorgen voor verkoeling en oog te hebben voor waterafvoer en retentie (opvang van water).

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Beperken van de effecten van stikstof op kwetsbare natuur

Terug naar navigatie - Beperken van de effecten van stikstof op kwetsbare natuur

Bijdrage leveren aan het verminderen van de effecten van stikstofdepositie op kwetsbare natuur te beperken. Vanuit de provincie wordt het GMS (Gelderse Maatregelen Stikstof) geïnitieerd. Dit beschrijft een gebiedsgerichte aanpak voor de regio’s Arnhem-Nijmegen, Achterhoek, Foodvalley, Rivierenland, Stedendriehoek en Veluwe. 

Oost Gelre is energieneutraal

Terug naar navigatie - Oost Gelre is energieneutraal

Het centrale doel van het Klimaatakkoord is het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen met 49% in 2030 ten opzichte van 1990. Voor het behalen van deze doelstelling dienen 30 regio's een Regionale Energiestrategie op te stellen. Daarnaast dienen gemeenten voor het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving een Transitievisie Warmte op te stellen. 

De basis voor de lokale ambitie is het regionale 'Akkoord van Groenlo' en de regionale uitvoeringsagenda. In deze regionale uitvoeringsagenda duurzame energie Achterhoek is een mix aan hernieuwbare energiebronnen opgenomen van wind, zon en biomassa naast een besparingsdoelstelling op elektriciteit en gas.

Op dit moment wordt er regionaal gewerkt aan een herijking van het 'Akkoord van Groenlo'. De uitkomsten van deze herijking vormen samen met onze transitie visie warmte, de RES 1.0 en (lokale) ontwikkelingen de kaders voor lokale energiestrategie welke in 2022 wordt opgesteld. Vervolgens gaan we een nieuwe uitvoeringsagenda opstellen. 

Daarbij hanteren we de volgende uitgangspunten:

  • De rol van de gemeente is het stimuleren en faciliteren van de energietransitie.
  • Door actieve informatievoorziening en het voeren van campagnes promoten wij de noodzaak van de energietransitie.
  • Inwoners, bedrijven en belangenorganisaties betrekken we bij de uitwerking van de plannen.
  • Inwoners, bedrijven en belangenorganisaties voeren zelf de door hen geïnitieerde projecten uit.
  • We werken regionaal samen op onderwerpen en maatregelen waar dat de efficiency en effectiviteit ten goede komt.
  • We maken duurzame energieprojecten mogelijk in bestemmingsplannen.

Binnen de gemeente Oost Gelre worden grootschalige hernieuwbare energieopwekkingsprojecten gerealiseerd

Terug naar navigatie - Binnen de gemeente Oost Gelre worden grootschalige hernieuwbare energieopwekkingsprojecten gerealiseerd

We voeren een evaluatie uit van  de eerste tender naar zonneparken. Op basis van deze evaluatie doen we een voorstel voor een mogelijk vervolg.

We geven verdere invulling aan de projecten uit de werkstroom “Grootschalige hernieuwbare energieopwekking”. Voor de realisatie van één of enkele windturbines worden vervolgstappen gezet. Voor het op grote schaal verbeteren van de isolatiegraad van 1000 woningen worden in samenwerking met het Agem energieloket acties uitgevoerd.

Beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren

Taakveld

Naam indictor

Eenheid

Bron

Oost Gelre

Gemeentegrootte 25.000-50.000 inw.

Jaar

Verkeer en vervoer

Geregistreerde ongevallen met letsel ziekenhuis

%

Veiligheid NL

14,0%

15,0%

2020

Volksgezondheid en Milieu

Totaal huishoudelijk restafval

kg/inwoner

CBS

500

565

2020

Volksgezondheid en Milieu

Hernieuwbare elektriciteit

%

RWS

8,8%

8,6%

2019

Volksgezondheid en Milieu

Woningen met zonnepanelen

%

CBS

21,9%

20,0%

2020

Vhrosv

Gemiddelde WOZ waarde woningen

duizend euro

CBS

222

279

2020

Vhrosv

Nieuwbouw woningen

aantal per 1.000 woningen

Basisregistratie adressen en gebouwen

1,9

7,9

2021

Vhrosv

Demografische druk

%

CBS

78,9%

79,0%

2022

Bron: waarstaatjegemeente.nl, cijfers worden regelmatig geactualiseerd en kunnen afwijken

Middelen: wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Meerjarenbegroting

x € 1.000

 

2022

2023

2024

2025

2026

Lasten

 

 

 

 

 

Ongewijzigd beleid

-16.709

-16.278

-16.278

-16.278

-16.278

Structurele wijziging

 

 

143

143

143

Incidentele wijziging

 

 

 

 

 

Nieuwe raming lasten

-16.709

-16.278

-16.135

-16.135

-16.135

 

 

 

 

 

 

Baten

 

 

 

 

 

Ongewijzigd beleid

7.086

7.236

7.236 7.236 7.236

Structurele wijziging

 

 

 

 

 

Incidentele wijziging

 

 

 

 

 

Nieuwe raming baten

7.086

7.236

7.236 7.236 7.236

 

 

 

 

 

 

Saldo

-9.623

-9.042

-8.899 -8.899 -8.899

 

 

 

 

 

 

Voorstel nieuw beleid structureel

 

-312

-872

-1.253

-1.438

Voorstel nieuw beleid incidenteel

 

-306

-235

-185

-100

Dekking voorziening riolering

 

75

224

365

387

Dekking reserve

 

306

235

185

100

Saldo nieuw beleid

 

-237

-648

-888

-1.051

 

 

 

 

 

 

Totaal saldo programma 1

-9.623

-9.279

-9.547 -9.787 -9.950

Samenstelling van de ramingen van het jaar 2023 op taakniveau

Terug naar navigatie - Samenstelling van de ramingen van het jaar 2023 op taakniveau
Bedragen x €1.000
Exploitatie Primitieve begroting 2023
Lasten
TV2.1 2.1 Verkeer en vervoer 5.004
TV5.5 5.5 Cultureel erfgoed 192
TV5.7 5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie 2.582
TV7.2 7.2 Riolering 2.664
TV7.3 7.3 Afval 2.472
TV7.4 7.4 Milieubeheer 1.655
TV8.1 8.1 Ruimtelijke ordening 901
TV8.3 8.3 Wonen en bouwen 811
Totaal Lasten 16.281
Baten
TV2.1 2.1 Verkeer en vervoer -218
TV5.7 5.7 Openbaar groen en (openlucht) recreatie -1
TV7.2 7.2 Riolering -3.294
TV7.3 7.3 Afval -3.130
TV7.4 7.4 Milieubeheer -3
TV8.1 8.1 Ruimtelijke ordening -252
TV8.3 8.3 Wonen en bouwen -339
Totaal Baten -7.236
Gerealiseerd saldo van baten en lasten 9.045
Stortingen
TV7.2 7.2 Riolering 3

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2023

Terug naar navigatie - Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2023

x€ 1.000

Omschrijving

Investeringen

Dekking uit riolering

Dekking uit reserves

Budgettaire lasten

Updaten lijst ' bijzondere bomen en groene monumenten' 

0

0

20

0

Maatregelen tbv versterken biodiversiteit in de openbare ruimte

0

0

35

0

Vervanging voertuig Service Team

60

0

0

-13

Vervanging geluidscherm Hartreize, gedeelte vanaf fietsviaduct N319 tot aan vijver te Groenlo

200

0

0

-12

Rehabilitatie verhardingen buiten de bebouwde kom

913

0

0

-55

Renovatie gemalen en drukunits

175

10

0

0

Rioolrenovatie obv beheerprogramma

150

8

0

0

Onderzoek en plannen GRP

0

50

0

0

Oplossing knelpunten hemelwaterafvoer diverse kernen

80

4

0

0

Omgevingswet exploitatiekosten

0

0

0

-100

Duurzame omvorming openbaar groen

55

3

0

0

Vervangen houten brug Meidoornstraat te Lichtenvoorde

0

0

33

0

(Voorbereidingskrediet) Reconstructie wijk Oosteres te Groenlo 110

0

0

-7

Cofinanciering provinciale landschapsprojecten

0

0

13

0

Versterken biodiversiteit openbaar groen

0

0

20

0

Uitvoeringsagenda energietransitie - werkstroom gemeentelijk vastgoed- versneld vervangen openbare verlichting

269

0

0

-19

Visie Bewegen, Ontmoeten en Spelen(gezonde leefomgeving)

138

0

0

-10

Onderzoekskosten transformatie

0

0

85

0

Programma stad Groenlo doorontwikkeling pijler 3 en 4

0

0

100

0

Herinrichting Varsseveldseweg, gedeelte Frans ten Boschstraat-Patronaatstraat, te Lichtenvoorde

380

0

0

-23

Totaal

2.530 75 306 -239