Van visie naar uitvoering
Inleiding
In de Strategienota Oost Gelre ‘Samen aan de slag in andere tijden’ staat beschreven waar we als Oost Gelre naar toe willen. De visie begint met de opmerking dat de gemeente niet meer de oplosser van alle problemen in de samenleving is. Maar daarin wel een regisserende en faciliterende rol wil vervullen. We leggen verantwoordelijkheid terug in de samenleving en dagen inwoners uit het initiatief te nemen. De actuele ontwikkelingen sluiten naadloos aan bij de Strategienota als het gaat om een vitaal en leefbaar Oost Gelre. In de visie staat ook beschreven hoe wij vanuit onze kernwaarden ‘aandachtig, eerlijk en uitnodigend’ aansluiten bij de verwachtingen die inwoners, ondernemers en organisaties hebben van onze dienstverlening. Bijvoorbeeld verwachtingen over de manier waarop wij met hen communiceren. Maar ook hoe we ruimte geven aan initiatieven. Verwachtingen die aan verandering onderhevig zijn door de dynamiek van de samenleving. Maar ook verwachtingen die een toenemend beroep doen op de kennis en vaardigheden van onze medewerkers, die daarin moeten meegroeien.
Ambtelijk vakmanschap / Omgevingswet
De ontwikkeling van de ambtelijke organisatie naar ambtenaar 3.0, het ambtelijk vakmanschap wordt in 2021 voortgezet. Deze ontwikkeling gaat uitstekend samen met de voorbereiding en invoering van de Omgevingswet. Betreffende ontwikkelingen bieden de mogelijkheden om een verdere slag te maken met de samenwerking met onder meer initiatiefnemers. Overeenkomstig de uitgangspunten van de Omgevingswet hanteren wij het principe van ‘ja, mits’. De vaardigheden en kennis die we daarvoor hebben moeten we steeds actualiseren om aan te sluiten bij die ontwikkelingen en verwachtingen.
Dienstverlening / Vaardigheden
De in 2020 vastgestelde dienstverleningsvisie geeft vormt het kader voor de wijze waarop wij onze dienstverlening invulling geven. Dat betekent dat we bij initiatieven vanuit de samenleving het principe van ‘ja, mits’ hanteren. Dat we ons goed kunnen inleven in de vraag en de situatie van initiatiefnemers. Dat we meedenken in oplossingen. Dat we intern de informatie met elkaar delen en samen verantwoordelijkheid nemen voor het resultaat.
Ambtelijk vakmanschap hoort bij onze dienstverlening, hiervoor zijn de vaardigheden en competenties die we nodig hebben om aan die verwachtingen te voldoen in beeld gebracht. Deze vaardigheden passen wij ook toe bij de Omgevingswet hetgeen noodzakelijk om in de geest van de Omgevingswet te werken. In 2021 geven wij hier verdere invulling aan. Maar zoals u uit de inleiding kunt opmaken, is dit iets waar continue aandacht voor zal zijn.
Organisatieontwikkeling
In 2021 zullen stappen worden gezet om te komen tot de verdere doorontwikkeling van onze organisatie. De beide trajecten ‘Vaardigheden’ en ‘Dienstverlening’ geven invulling aan de organisatieontwikkeling, waarin het ambtelijk vakmanschap maar ook de implementatie van de Omgevingswet centraal staan.
Maatschappelijk effect
Het resultaat van alle inspanningen moet zijn, dat we nog beter in staat zijn om de ambities die we ons stellen te realiseren in goede samenwerking met onze inwoners en partners. Immers het effect van onze ambities willen we terugzien in de samenleving. En dat is het doel van deze begroting, van visie naar uitvoering.