Wet Normalisatie rechtspositie ambtenaren (Wnra)
In 2019 lag onze focus op de inwerkingtreding van de Wet Normalisatie rechtspositie ambtenaren (Wnra). De Wnra geldt per 1 januari 2020. De belangrijkste gevolgen zijn dat de arbeidsrechtelijke rechtspositie van ambtenaren gelijk is getrokken aan de rechtspositie van werknemers in het private bedrijfsleven. De (gewijzigde) Ambtenarenwet is van toepassing. Het is een grote verandering, het dagelijkse werk van onze collega’s is er echter niet door veranderd. Het team P&O is hiermee aan de slag gegaan en dat heeft ertoe geleid dat iedere medewerker een arbeidsovereenkomst aangeboden heeft gekregen. Deze overeenkomsten hebben we inmiddels allemaal getekend retour gekregen en zijn verwerkt. We zijn nu bezig met het aanpassen van onze schriftelijke communicatie zodat deze voldoet aan de nieuwe wettelijke bepalingen uit de Wnra en wijzigingen uit de CAO. Aanvraagformulieren zijn gereed voor gebruik, zo ook het addendum. Dit is een aanvulling op een arbeidsovereenkomst waarin nieuwe en/of gewijzigde afspraken staan. Brieven bekijken we op dit moment. Als deze gereed zijn, gaan we stapsgewijs in 2020 en mogelijk 2021 aan de slag met het aanpassen van onze lokale regelingen in het personeelshandboek, vanzelfsprekend in overleg met de medezeggenschap.
Organisatieontwikkeling
In 2018 is de organisatiestructuur gewijzigd. Dit kwam voort uit het organisatieplan geschreven in 2017. Daaruit bleek dat de rol van onze gemeentelijke organisatie sterk aan het veranderen is. De overheid sluit meer en meer aan bij wat er in de samenleving speelt, denkt mee, faciliteert en ondersteunt initiatieven. Het thema overheidsparticipatie is al enige jaren een belangrijk thema en dit zal onze aandacht blijven vragen. We hebben doorgewerkt aan de resultaten van de drie ontwikkelteams 'houding en gedrag', 'interne samenwerking' (integraal werken) en 'externe samenwerking' (o.a. overheidsparticipatie). Zo hebben alle medewerkers een workshop vaardigheden gevolgd. Hierdoor brachten we in beeld welke vaardigheden nog (verder) ontwikkeld mogen worden om te voldoen aan wat de toekomst van ons vraagt. Dit wordt in 2020 omgezet naar een aanbod van trainingen. Hier zoeken we nadrukkelijk de verbinding met twee andere belangrijke pijlers in onze organisatie, de ‘dienstverleningsvisie’ en de ‘invoering van de Omgevingswet’.
We hebben hier tot nu toe minder grote stappen gezet dan gehoopt en verwacht omdat de huidige financiële situatie van onze gemeente veel aandacht heeft gevraagd van directie en management. Daarnaast heeft binnen het grote geheel van organisatieontwikkeling, het onderdeel Omgevingswet in 2019 en ook op dit moment, vanzelfsprekend veel van onze aandacht gevraagd. Vanuit bedrijfsvoering wordt hier een structurele bijdrage aangeleverd door deelname in de projectgroep Kennis en Vaardigheden. Deze projectgroep heeft in beeld gebracht wat nodig is enerzijds en wat de leerbehoefte is anderzijds. Op basis van deze gegevens zijn opleidingsaanbieders benaderd en is een opleidingstraject opgesteld. Hier zullen nog zaken aan toegevoegd worden, maar voor nu zijn de eerste digitale trainingen aangeschaft en deelnemerslijsten worden opgesteld. De voorbereidingen zijn dus in volle gang en daar blijven we mee doorgaan. Vanwege de uitbraak van COVID-19 is eerder dit jaar besloten tot uitstel van invoering van de Omgevingswet. Ondanks de beperkingen die in deze tijd spelen zijn we in 2020 gestart met het eerste deel van het opleidingstraject .
Vanzelfsprekend blijven we hier de verbinding zoeken met de twee pijlers Organisatieontwikkeling en Dienstverlening, bijvoorbeeld door participatie ook een onderdeel uit te laten maken van ons programma Omgevingswet.
Als laatste is er een wisseling van directeur geweest. Nu deze vacature is ingevuld, kan er in 2020 en verder vanuit deze functie gestuurd worden op verdere organisatieontwikkeling.
In- door- en uitstroom
8 medewerkers zijn ingestroomd of stromen in, in de periode 1 januari tot en met 1 juli 2020.
Daarnaast zijn (peildatum 20 mei 2020) 7 medewerkers uitgestroomd:
- 4 medewerkers gingen op eigen initiatief (o.a. andere baan).
- 1 medewerker bereikte de AOW-gerechtigde leeftijd.
- 2 medewerkers door een andere reden.
Op dit moment bieden we aan 10 studenten een stage- of afstudeerplek in het kader van hun Mbo of Hbo-opleiding.
Ziekteverzuim
Het ziekteverzuim over 2019 is 2,52% (exclusief zwangerschapsverlof) / 2,81% (inclusief zwangerschapsverlof). In 2018 was het ziekteverzuim 3,00% (exclusief zwangerschapsverlof), in 2019 is ons ziekteverzuim opnieuw gedaald. Wij zitten ver onder het landelijk gemiddelde. In het derde kwartaal van 2019 lag het landelijke gemiddelde hoog in de 4% .
Integriteit
We willen als gemeente een betrouwbare en integere partner zijn en daarom is het belangrijk om voortdurend aandacht te besteden aan integriteit. Ambtenaren moeten integriteitskwesties herkennen en er naar handelen. In 2019 heeft P&O in samenwerking met de integriteitscoördinator, de interne vertrouwenspersonen en de OR voor alle medewerkers bijeenkomsten integriteit georganiseerd. Gezien het belang van dit onderwerp waren het verplichte bijeenkomsten. In samenwerking met BING bereikten we een mooie bewustwording bij onze collega’s over dit onderwerp en werkten we aan een sfeer waarin open gesproken wordt over dit onderwerp. In 2020 blijven we aandacht houden voor dit onderwerp.
Daarnaast vinden jaarlijks evaluatiegesprekken plaats met de drie (2 intern, 1 extern) vertrouwenspersonen. Deze gesprekken blijven we voeren om mogelijke aandachtspunten op het gebied van integriteit mee te kunnen nemen.
Ontwikkelingen 2021 in relatie tot formatie
Wat opviel in 2019 is dat de werkelijke structurele bezetting lager was dan de begrote formatie. We zagen in 2019 een stijging van aantal medewerkers die op eigen initiatief onze organisatie verliet, er was immers sprake van een krappe arbeidsmarkt wat kansen bood aan onze medewerkers elders. Het was lastiger om personeel te vinden voor deze vacatures. Wij zijn hierin niet afwijkend, ook andere gemeenten hebben hiermee te maken. De arbeidsmarkt ziet er op dit moment wat anders uit, vanwege COVID-19. Echter blijft het voor ons , bij meerdere functies, een uitdaging hiervoor een geschikte medewerker te vinden. In 2020 zijn tot nu toe vacatures voor een tweede keer opengesteld vanwege een gebrek aan geschikte kandidaten. Dit gebeurde bij de functie van directeur maar dit speelde ook bij functies in het sociale domein. Onze positie op de arbeidsmarkt en het versterken daarvan blijft dan ook een belangrijk aandachtspunt.
Het versterken van onze positie kunnen we bereiken door een aantrekkelijk werkgever te zijn en te blijven. Hiervoor willen we ons in 2020 en verder richten op zaken die aantrekkelijk werkgeverschap ondersteunen. Dit is bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding woon-/werkverkeer voor de medewerkers. Wij kennen geen reiskostenvergoeding en zijn daarmee in deze regio één van de weinigen die dit niet verstrekken. Ontwikkeling van vitaliteitsbeleid/vitaliteitsmanagement is ook een ontwikkeling die we graag inzetten als instrument tegen krapte op de arbeidsmarkt maar ook vanwege de vergrijzing van het personeelsbestand, en werkdruk hebben we een belang bij fitte, weerbare, gezonde medewerkers. Vitale medewerkers zijn vaak veerkrachtiger, energieker, maar ook meer gemotiveerd en creatiever. bijvoorbeeld weerbaar en flexibel. Tenslotte ligt ook focus ook bij de duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers en opleiding en training. Onze omgeving verandert constant. Duurzame inzetbaarheid en opleiding en training zijn instrumenten die ervoor kunnen zorgen dat wij kunnen blijven voldoen aan hetgeen de omgeving van ons vraagt.
Zoals geschreven is de insteek de komende jaren een focus op ontwikkeling, maar wij zullen daar onze weg in moeten zoeken. Het is hierbij van belang om de ambities af te stemmen op de capaciteit van de ambtelijke organisatie.
Inzet mensen met een bijzondere aanleg
Bij ons zijn momenteel (mei 2020) 5 mensen met een bijzondere aanleg werkzaam via detachering vanuit SDOA. Het gaat om de volgende uren:
Medewerker 1: 36 uur per week
Medewerker 2: 28,8 uur per week
Medewerker 3: 16 uur per week
Medewerker 4: 20 uur per week
Medewerker 5: 32 uur per week
Totaal 132,8 uren per week
Het gaat om 5 mensen vanuit de doelgroep in een organisatie waar ongeveer 190 mensen werkzaam zijn. Afgezet in fte is dat 3,69 fte van de 168,98 fte (peildatum mei 2020) in totaal. Jaarlijks evalueren wij de bevindingen met de mensen uit deze doelgroep. Wij kregen in 2019 terug dat zij het erg naar hun zin hebben in onze organisatie. Ze ervaren dat ze er bij horen en voelen zich thuis in onze organisatie. Wij blijven ons inzetten om in 2020 weer zo'n mooie evaluatie te krijgen van deze medewerkers.
Voor zover nu bekend, wordt de quotumheffing tot uiterlijk 2022 uitgesteld. Via de monitor voor de quotumregeling wordt wel periodiek vastgesteld of de werkgevers voldoen aan het opgelegde quotumpercentage. Of zij uit de sector overheid of de markt komen, is overigens niet meer van belang (besluit van juli 2019). Vanwege het los laten van de scheiding markt/overheid, kunnen we (in overleg met Hacron Schoon) de momenteel zeven medewerkers van Hacron Schoon die dagelijks werkzaamheden bij ons verrichten, ook bij ons mee laten tellen. Wij zien onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om iedereen een kans te geven deel te nemen aan de arbeidsmarkt en zelf invulling hieraan te geven als werkgever. Wij blijven ons dan ook inzetten om mensen uit de doelgroep bij ons werkzaamheden te laten verrichten.