-
-
- Een actieve houding en betrokkenheid van inwoners als basis voor een veilige en leefbare woonomgeving is essentieel en gaan we stimuleren.
- De burgemeester zal actief gebruik maken van haar bevoegdheden en alle mogelijkheden die tot haar beschikking staan inzetten.
- Vergunningen worden geweigerd of ingetrokken als deze misbruikt worden voor het faciliteren van criminele activiteiten (wet Bibob).
- We maken werk van het verhalen van de schade en kosten van handhaving op diegenen die dit veroorzaken.
-
Programma 4 - Bestuur, bedrijfsvoering en dienstverlening
Veiligheid
Inleiding
Terug naar navigatie - InleidingVeiligheid is een basisbehoefte in een sterke samenleving, waarin mensen zich thuis en geborgen voelen, vooral ook voor gezinnen met kinderen en ouderen.
Ontwikkelingen
Terug naar navigatie - OntwikkelingenIn maart 2020 is de coronacrisis uitgebroken. Dit heeft voor een enorme impact gehad op onze inwoners, bedrijven, organisaties en verenigingen. De afgelopen maanden hebben we met veel energie en inzet gewerkt aan het bestrijden van de crisis waardoor minder tijd kon worden besteed aan een aantal andere onderwerpen op het gebied openbare orde en veiligheid. In 2021 zal de coronacrisis nog steeds de nodige aandacht vragen aangezien het onduidelijk is wanneer er een vaccin is en wanneer we terug kunnen naar het “nieuwe normaal”. Wat de coronacrisis exact van ons gaat vragen in 2021 is moeilijk in te schatten.
Aan de aanpak van ondermijning wordt in 2021 verder gewerkt. Er is een regionaal projectleider ondermijning Achterhoek die samen met de Achterhoekse gemeenten er voor gaat zorgen dat ondermijning geen voet aan de grond krijgt. Om dit te kunnen realiseren richten we ons op drie pijlers. De eerste pijler is een sterke informatiepositie: (beter dan nu) weten wat er in de Achterhoek speelt (o.a. beeld bedrijventerreinen en buitengebied). De tweede pijler is een sterk bewustzijn van de schadelijkheid van ondermijning (voor jeugd, ondernemers, inwoners en professionals) en de derde pijler is een sterk beleid en een sterke uitvoering.
Voor drugsgebruik- en handel hebben we specifieke aandacht. De afgelopen jaren hebben we een aantal hennepkwekerijen opgerold en is er een cocaïnewasserij ontdekt. Hiervoor moeten we onze ogen niet sluiten en door intensief samen te werken met de politie, omgevingsdienst en andere partners, pakken we drugsgebruik- en handel zowel preventief als repressief aan.
Daarnaast blijven we werken aan een veilige gemeente om in te wonen, werken en recreëren. Dit proberen we te realiseren door samen te werken met inwoners, bedrijven en verenigingen. Zo blijven we inzetten op buurtwhatsapp en organiseren we informatieavonden over veiligheid in de buurt. Het communiceren over veiligheid via de lokale kranten en op social media moet er ook voor zorgen dat de bewustwording wordt vergroot. Daadwerkelijke overlastsituaties pakken we aan met als doel de overlast zo snel mogelijk te doen stoppen.
Ten slotte zijn er een aantal ontwikkelingen in de relatie met onze verbonden partijen:
- Er zijn belangrijke keuzes gemaakt met betrekking tot de toekomst van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG). De Toekomstvisie van de VNOG is vastgesteld en vanaf 2020 wordt er gewerkt aan de implementatie hiervan. Met name de keuzes die gemaakt zijn in het beschikbare materieel zal consequenties hebben voor onze brandweerposten. De consequenties van de keuzes ten aanzien van het materieel- en spreidingsplan blijven we volgen.
- Per 2020 heeft de Veiligheidsregio Noord -en Oost Gelderland (VNOG) de taak beheer en onderhoud van de bluswatervoorziening overgedragen aan de gemeente. De gemeente is, samen met Vitens, verantwoordelijk voor de bluswatervoorzieningen (brandkranen, geboorde putten en open water). Het schouwen van de bluswatervoorzieningen is grotendeels bij de ud brandweervrijwilligers onder gebracht. In 2021 wordt deze werkwijze geëvalueerd en waar nodig worden de afspraken en/of werkwijze aangepast.
Bestuurlijke kaders
Terug naar navigatie - Bestuurlijke kadersWat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?Bevorderen van de veiligheid in Oost Gelre.
Wat gaan we ervoor doen?
Terugdringen van het gebruik van softdrugs onder jongeren.
We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:
- In Oost Gelre is geen plaats voor coffeeshops.
- De handel in en het gebruik van softdrugs pakken we aan in plaats van gedogen.
- We hebben oog voor de gevaren van de productie van drugs in leegstaande gebouwen.
Wat gaan we ervoor doen?
Behouden van de vrijwillige brandweer binnen de Achterhoek.
Sinds de regionalisering van de brandweer (overgang brandweer naar de VNOG) is de verantwoordelijkheid voor het beschikken over voldoende vrijwilligers ook naar de VNOG gegaan. Indien nodig ondersteunen en faciliteren we de VNOG in het werven van vrijwilligers voor de regionale brandweer.
Euregionale samenwerking Achterhoek
Inleiding
Terug naar navigatie - InleidingOntwikkelingen
Terug naar navigatie - OntwikkelingenEuregionale samenwerking biedt kansen voor Oost Gelre en ook voor de Achterhoek als regio. Samen met de Achterhoekse gemeenten wordt daarom ingezet op grensoverschrijdende projecten en om daar INTERREG-gelden voor te genereren.
Om grensoverschrijdend verder uit te dragen en ondernemers daarvoor te motiveren, is gestart met het aanbieden van Duitse cursussen aan ondernemers uit de Achterhoekse toeristische sector.
Bestuurlijke kaders
Terug naar navigatie - Bestuurlijke kadersWat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?Euregionale samenwerking bevorderen.
Wat gaan we ervoor doen?
Stimuleren Duitse taal onder de inwoners van Oost Gelre.
De ambitie is om de Grenzhoppers Business School ook in de gemeente Oost Gelre en de andere Achterhoekse gemeenten verder uit te rollen. In de gemeente Winterswijk is de Grenzhoppers Business School al zeer succesvol. In Winterswijk wordt samengewerkt met docenten van het Graafschapcollege, Duitse taaldocenten en een advocatenkantoor uit Kleef die gratis cursussen op het gebied van online marketing en juridische vraagstukken aanbieden. Naast de mogelijkheid om kennis te vergaren bieden de georganiseerde bijeenkomsten ondernemers de mogelijkheid hun grensoverschrijdend netwerk te vergroten.
Wat gaan we ervoor doen?
Gemeentelijke organisatie
Inleiding
Terug naar navigatie - InleidingDe gemeentelijke organisatie dient adequaat toegerust te zijn op haar (huidige en toekomstige) taken. Gemeenten hebben in de afgelopen jaren veel nieuwe taken gekregen die in het verleden door het rijk werden uitgevoerd. In het sociaal domein en ook bij de komende Omgevingswet. Van belang is een goede uitvoering, waarborgen voor democratische controle en samenwerking met andere bestuurlijke partners.
Ontwikkelingen
Terug naar navigatie - OntwikkelingenOnze strategienota "Samen aan de slag inde andere tijden" vindt haar doorvertaling in wat de Omgevingswet van ons vraagt. Initiatieven vanuit de samenleving worden beoordeeld vanuit het principe "Ja, mits" . Dit vraagt van ons allemaal een andere benadering van initiatieven vanuit de samenleving. We zijn in staat ons in te leven in de vraag en situatie en denken mee in oplossingen. Hierbij gaat het niet om ambtelijke vaardigheden (Ambtenaar 3.0) maar om de nieuwe gemeente Oost Gelre 3.0 waarbinnen college en raad ook hun nieuwe plek en rol vinden.
Weten wat de nieuwe Omgevingswet van ons vraagt, is slechts een deel van de ontwikkelingen die wij doormaken. Digitale veranderingen, demografische ontwikkelingen zijn slechts 2 voorbeelden die laten zien dat onze samenleving steeds verandert. Continu zijn er ontwikkelingen om ons heen die ons scherp moeten houden. Onze dienstverlening blijft ons uitgangspunt; we stemmen daarbij altijd af op dat wat de samenleving van ons vraagt. Daarvoor hebben we een nieuwe dienstverleningsvisie opgesteld die ons helpt bij onze organisatieontwikkeling en de overige ontwikkelingen die op ons afkomen. Deze wordt de komende periode verder uitgerold en uitgedragen.
Bestuurlijke kaders
Terug naar navigatie - Bestuurlijke kadersWat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?De gemeente Oost Gelre geeft opdrachtgeverschap op een goede wijze vorm
Als gemeente besteden we steeds vaker werkzaamheden uit aan andere gemeenten en andere externe partijen en nemen we deel aan gemeenschappelijke regelingen. Goed opdrachtgeverschap is van groot belang om regie op de samenwerking te kunnen voeren. We maken daarom duidelijk wat de opdracht is, wat wordt uitgesloten, waarop kan worden gestuurd en waarover verantwoording afgelegd dient te worden. Belangrijke voorwaarden daarvoor zijn:
- Als gemeente beschikken we over voldoende kennis en kunde om andere partijen te kunnen sturen.
- Er is/blijft voldoende expertise in huis om niet alleen de opdracht te verlenen, maar ook te kunnen beoordelen of de opdracht volgens afspraak wordt uitgevoerd.
Wat gaan we ervoor doen?
De gemeente Oost Gelre wordt gezien als een betrouwbare en integere partner
We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:
- we zijn een dienstbare overheid; wij zijn er voor de inwoners, bedrijven en instellingen en niet andersom,
- we handelen zonder vooroordelen en behandelen iedereen gelijk,
- we zijn en handelen als organisatie transparant,
- de ambtelijke organisatie werkt professioneel, servicegericht en heeft oog en oor voor wat er buiten leeft en werkt samen in de regio,
- het zaaksysteem wordt ingericht vanuit het principe van transparantie, waarbij de privacyrichtlijnen worden gerespecteerd.
Wat gaan we ervoor doen?
Burgerinitiatieven
Inleiding
Terug naar navigatie - InleidingInitiatieven van burgers, verenigingen, dorpsbelangenorganisaties (andere) vrijwilligersorganisaties vragen om een nieuwe rol van de gemeente en doorontwikkeling van de gemeentelijke organisatie. De gemeente dient vanuit een vaste visie en krachtige werkwijze dienstbaar te zijn aan genoemde initiatieven en burgerkracht. Dat wil niet zeggen ‘U vraagt, wij draaien’, maar dat vanuit de gemeentelijke organisatie met kennis en expertise en met oog voor het algemene belang wordt gezorgd dat goede initiatieven zich ook daadwerkelijk kúnnen ontplooien. Dat vraagt nog meer om een open en transparante houding met als credo: ‘Ja, mits…’ in plaats van: ‘Nee, tenzij…!
Ontwikkelingen
Terug naar navigatie - OntwikkelingenInitiatieven van burgers en ondernemers zijn vanaf de ingangsdatum van de Omgevingswet geborgd. De Omgevingswet bevordert participatie bij burgers en ondernemers doordat zij intensiever worden betrokken bij de ontwikkeling van onze (lokale) leefomgeving. Door meer bestuurlijke afwegingsruimte op lokaal niveau kunnen we meer faciliterend zijn en lokaal maatwerk leveren.
Bestuurlijke kaders
Terug naar navigatie - Bestuurlijke kadersWat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?Integreren van burgerinitiatieven binnen de organisatie.
We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:
- wij faciliteren en omarmen burgerinitiatieven vanuit ons vertrouwen in de samenleving. Wij vinden het daarbij belangrijk dat initiatieven die publieke voorzieningen aanbieden en/of een beroep doen op gemeenschapsgeld, representatief zijn en passen in het algemeen belang.
- verwachtingsmanagement is essentieel voor het slagen van burgerparticipatie. We zijn transparant, duidelijk en eerlijk over de (on)mogelijkheden. Voor elk onderwerp of project moet vooraf duidelijk zijn hoe inwoners en gemeenteraad betrokken worden.
Wat gaan we ervoor doen?
Gemeentelijke dienstverlening
Inleiding
Terug naar navigatie - InleidingEen krachtige en vitale samenleving vraagt om een vraaggestuurde houding van de kant van de gemeente en een wervende maar ook transparante bestuursstijl met lef. Vanuit dit perspectief gaan we onze dientverlening verder invullen en staan wij voor een overheid die zo dicht mogelijk op de samenleving zit, maar die diezelfde samenleving zo veel mogelijk ruimte geeft. Met een facilitairende houding die binnen de kaders van wet- en regelgeving de samenleving van Oost Gelre maximaal bediend.
Ontwikkelingen
Terug naar navigatie - OntwikkelingenDigitalisering is een ontwikkeling die al langere tijd ook invloed heeft op ons handelen en op de wijze waarop wij onze bedrijfsvoering hebben ingericht. Daarom gaan we de komende periode verder met digitale dienstverlening en het verder digitaliseren van de dienstverlening. Wel blijft het altijd mogelijk om het persoonlijke contact te zoeken. Samen met de organisatieontwikkeling en de ontwikkeling van de Omgevingswet, is dat vertaald naar een nieuw dienstverleningsvisie. Ook gaan we de komende jaren inzetten op informatiegestuurd werken. Meer en meer inzichtelijk maken en grip krijgen op onze producten, diensten en bedrijfsvoering is hier van wezenlijk belang.
Bestuurlijke kaders
Terug naar navigatie - Bestuurlijke kadersWat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?Realiseren van een goede, doelmatige en doeltreffende dienstverlening.
Wat gaan we ervoor doen?
Financieel beleid
Inleiding
Terug naar navigatie - InleidingHet grootste deel van de gemeentebegroting komt van de Rijksoverheid en is een bijdrage uit het gemeentefonds. Slechts een beperkt (autonoom) aandeel komt uit lokale heffingen en belastingen. In beide gevallen is er sprake van belastinggeld. Uitgangspunten voor het financieel beleid zijn: zorgvuldigheid, spaarzaamheid, transparantie en draagbare lokale lasten. We streven ernaar de lastenstijging te beperken tot maximaal het inflatieniveau. Slechts in uitzonderingsgevallen kan er een extra beroep gedaan worden op haar inwoners. In die gevallen waar dit speelt, zal dit helder worden uitgelegd en gecommuniceerd naar de inwoners van Oost Gelre.
Ontwikkelingen
Terug naar navigatie - OntwikkelingenWe zijn transparant over de uitgaven en inkomsten van onze gemeente. Zowel voor bestuurders als voor onze inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen moet duidelijk zijn waar wij de gemeentelijke middelen aan besteden. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld Pepperflow is online de voortgang van zowel de beleidsmatige als financiële ontwikkelingen te volgen.
We zijn terughouden met de aankoop van grond en vastgoed. Aankoop vindt alleen uit strategische motieven plaats. Het beleid is voornamelijk gericht op het afstoten van grond en vastgoed.
Bestuurlijke kaders
Terug naar navigatie - Bestuurlijke kadersWat willen we bereiken?
Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?Op lange termijn een financieel gezonde gemeente zijn en blijven.
Wat gaan we ervoor doen?
Beleidsindicatoren
Beleidsindicatoren
Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren
Taakveld |
Naam indicator |
Eenheid |
Bron |
Oost Gelre |
Gemeentegrootte 25.000-50.000 inw. |
Jaar |
Veiligheid |
Verwijzingen Halt |
aantal per 10.000 jongeren |
Bureau Halt |
136 |
111 |
2018 |
Veiligheid |
Winkeldiefstallen |
aantal per 1.000 inwoners |
CBS |
0,3 |
1,0 |
2018 |
Veiligheid |
Gewelds- en seksuele misdrijven |
aantal per 1.000 inwoners |
CBS |
3,0 |
3,4 |
2018 |
Veiligheid |
Diefstallen uit woning |
aantal per 1.000 inwoners |
CBS |
1,5 |
2,0 |
2018 |
Veiligheid |
Vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde |
aantal per 1.000 inwoners |
CBS |
2,7 |
4,2 |
2018 |
Vhrosv |
Gemeentelijke woonlasten eenpersoonshuishouden |
in euro’s |
COELO |
495 |
678 |
2019 |
Vhrosv |
Gemeentelijke woonlasten meerpersoonshuishouden |
in euro’s |
COELO |
639 |
753 |
2019 |
Bron: waarstaatjegemeente.nl, cijfers worden regelmatig geactualiseerd en kunnen afwijken
Taakveld |
Naam indicator |
Eenheid |
Bron |
Oost Gelre 2021 |
Oost Gelre 2020 |
Bestuur en ondersteuning |
Formatie |
fte per 1.000 inwoners |
Eigen gegevens |
5,66 |
5,71 |
Bestuur en ondersteuning |
Bezetting |
fte per 1.000 inwoners |
Eigen gegevens |
5,68 |
5,63 |
Bestuur en ondersteuning |
Apparaatskosten |
kosten per inwoner |
Eigen begroting |
€ 515 |
€ 487 |
Bestuur en ondersteuning |
Externe inhuur |
Kosten als % van totale loonsom + totale kosten inhuur externen |
Eigen begroting |
0% |
0,44% en € 51.383 |
Bestuur en ondersteuning |
Overhead |
% van totale lasten |
Eigen begroting |
12,66% |
12,54% |
Middelen: wat mag het kosten?
Meerjarenbegroting |
|||||
|
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
Lasten |
|
|
|
|
|
Ongewijzigd beleid |
-5.552.533 |
-5.846.753 |
-5.846.753 |
-5.846.753 |
-5.846.753 |
Structurele wijziging |
|
|
|
|
|
Incidentele wijziging |
|
|
|
|
|
Nieuwe raming lasten |
-5.552.533 |
-5.846.753 |
-5.846.753 |
-5.846.753 |
-5.846.753 |
|
|
|
|
|
|
Baten |
|
|
|
|
|
Ongewijzigd beleid |
467.055 |
466.348 |
466.348 |
466.348 |
466.348 |
Structurele wijziging |
|
|
|
|
|
Incidentele wijziging |
|
|
|
|
|
Nieuwe raming baten |
467.055 |
466.348 |
466.348 |
466.348 |
466.348 |
|
|
|
|
|
|
Saldo |
-5.085.478 |
-5.380.405 |
-5.380.405 |
-5.380.405 |
-5.380.405 |
|
|
|
|
|
|
Voorstel nieuw beleid structureel |
|
-53.013 |
-53.013 |
-58.013 |
-53.013 |
Voorstel nieuw beleid incidenteel |
|
-140.000 |
-50.000 |
-50.000 |
0 |
Dekking reserve |
|
140.000 |
50.000 |
50.000 |
0 |
Saldo nieuw beleid |
|
-53.013 |
-53.013 |
-58.013 |
-53.013 |
|
|
|
|
|
|
Totaal saldo programma 4 |
-5.085.478 |
-5.433.418 |
-5.433.418 |
-5.438.418 |
-5.433.418 |
Exploitatie | Primitieve begroting 2021 | |
---|---|---|
Lasten | ||
TV0.1 | 0.1 Bestuur | 1.876,27 |
TV0.2 | 0.2 Burgerzaken | 955,67 |
TV0.3 | 0.3 Beheer overige gebouwen en gronden | 381,69 |
TV0.8 | 0.8 Overige baten en lasten | 66,83 |
TV1.1 | 1.1 Crisisbeheersing en brandweer | 1.982,49 |
TV1.2 | 1.2 Openbare orde en veiligheid | 605,89 |
TV7.5 | 7.5 Begraafplaatsen en crematoria | 1,75 |
Totaal Lasten | 5.870,58 | |
Baten | ||
TV0.2 | 0.2 Burgerzaken | -239,07 |
TV0.3 | 0.3 Beheer overige gebouwen en gronden | -162,98 |
TV1.1 | 1.1 Crisisbeheersing en brandweer | -48,00 |
TV1.2 | 1.2 Openbare orde en veiligheid | -16,30 |
Totaal Baten | -466,35 | |
Gerealiseerd saldo van baten en lasten | 5.404,23 | |
Stortingen | ||
TV0.1 | 0.1 Bestuur | -100,00 |
Gerealiseerd resultaat | 5.504,23 |
Voorstellen voor nieuw beleid voor het jaar 2021
Omschrijving |
Investeringen
|
Dekking uit reserves |
Budgettaire lasten |
Opleidingsbudget voor Houding en Gedrag (€ 500 per persoon) |
0 |
100.000 |
0 |
Vervangen beeldschermen |
135.000 |
0 |
-28.013 |
Voorbereidingskrediet serviceteam |
0 |
40.000 |
0 |
Netwerkbudget evenementen |
0 |
0 |
-25.000 |
Totaal |
135.000 |
140.000 |
-53.013 |