Programma 3 - Economie en werkgelegenheid

Goed ondernemersklimaat

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De gemeente maakt zich sterk voor een gemeente waar het prettig wonen en werken is. We willen meer banen en diversiteit van banen, goede voorzieningen, een goede bereikbaarheid en een prettige omgeving voor de bewoners en voldoende vestigingsmogelijkheden voor bedrijven. Dit alles bepaalt het vestigingsklimaat voor ondernemers waarvoor wij ons in samenwerking met het bedrijfsleven inzetten.  

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Januari 2020: de economie draait op volle toeren. Het centrum van Lichtenvoorde staat in de steigers, het evenementenplein, de laatste fase van de Nieuwmarkt en de herontwikkeling van de Dijkstraat zijn (bijna) in uitvoering. Ook de kavelverkoop op de bedrijventerreinen Laarberg en Lindebrook gaat voorspoedig. En dan bereikt het coronavirus Europa. De economische gevolgen zijn op moment van schrijven nog niet te overzien maar de verwachting van het CPB is dat de economie in een recessie zal raken. Dat betekent echter niet dat we onze doelstellingen aanpassen. We zullen in 2021 onverminderd blijven inzetten op infrastructurele voorzieningen, vitale kernen, geschikte werklocaties en de verbinding tussen onderwijs en arbeidsmarkt.

Voor 2021 wordt geschikte werklocaties, en dan specifiek in Lichtenvoorde, een speerpunt. Op het bestaande bedrijventerrein is geen ruimte en op het bedrijventerrein Lindebrook kunnen inmiddels niet of nauwelijks middelgrote bedrijven worden gefaciliteerd. Gaan we inzetten op nieuwe ontwikkelingen of kunnen er bedrijven worden verplaatst zodat er ruimte komt voor herontwikkeling? Hoe gaan we dit financieren? Hoe komen bedrijven uit de recessie?

Een visie op de toekomst van de bedrijventerreinen is Lichtenvoorde is noodzakelijk, hieraan zullen we in 2021 invulling gaan geven. En ook voor Groenlo ligt er een opgave waar het gaat om vestiging van kleinere bedrijven. Bezien moet worden welke locaties daar geschikt te maken zijn op bestaande bedrijventerreinen.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

De lokale en regionale economie krijgt de ruimte om zich te ontwikkelen en te versterken.

Terug naar navigatie - De lokale en regionale economie krijgt de ruimte om zich te ontwikkelen en te versterken.

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • Met de nieuwe Omgevingswet kunnen we ons nadrukkelijk richten op optimale economische kansen van Oost Gelre.
  • Voor economische vitaliteit van onze centra zijn een goede bereikbaarheid en voldoende vrije parkeerfaciliteiten in de kernen van groot belang.
  • We bieden maximaal ruimte aan bestaande en nieuwe bedrijvigheid en waar nodig en mogelijk nemen we belemmeringen weg door deregulering te overwegen.
  • We streven ernaar de meest ondernemersvriendelijke gemeente te zijn.
  • Ieder signaal dat vanuit het bedrijfsleven komt pakken we op.
  • Bij kavelverkoop blijven we doorgaan met 'aftersales' bezoeken.
  • We leggen bedrijfsbezoeken af om contact te houden met de plaatselijke bedrijven.
  • We stimuleren de innovatieve duurzame maakindustrie.
  • We dragen zorg voor huisvestingsmogelijkheden en faciliteren de bedrijven vooral op de Laarberg en Lindebrook.

 

 

Wat gaan we ervoor doen?

Grootschalige industriële bedrijvigheid rondom het thema bio-economie kan zich ontwikkelen op de Laarberg.

Terug naar navigatie - Grootschalige industriële bedrijvigheid rondom het thema bio-economie kan zich ontwikkelen op de Laarberg.

Op Regionaal bedrijvenpark De Laarberg bieden we vestigingsmogelijkheden aan grote bedrijven, ook in de zwaardere milieucategorien. De Laarberg kan zich nog meer profileren als hotspot / broedplaats voor Green & Smart Industry. 

Wat gaan we ervoor doen?

Stimuleren innovatieve duurzame maakindustrie.

Terug naar navigatie - Stimuleren innovatieve duurzame maakindustrie.

We dragen zorg voor huisvestingsmogelijkheden en faciliteren de bedrijven vooral op de Laarberg en Lindebrook.

Bestemmingsplan bedrijventerrein Lindebrook is nogal eens knellend gebleken, denk aan milieucategorie, maximum kavelgrootte en bouwverplichting. We zetten de flexibiliteitsbepalingen in om maatwerk te leveren waar dat gewenst is.  

Wat gaan we ervoor doen?

Gezonde agrarische sector

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De agrarische sector is een belangrijke pijler onder onze economie. De sector  verschaft veel werkgelenheid en draagt bovendien bij aan een aangenaam woon- en leefklimaat voor de inwoners en recreanten. Groen en economie zijn geen tegenstanders van elkaar, maar kunnen juist heel goed hand in hand gaan. De schoonheid van ons coulissenlandschap, de bossen en andere natuurgebieden in de Achterhoek zijn waardevol; ook in economische zin. Voor onze agrariërs, maar ook voor de belangrijke groeiende toeristische sector.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

De gemeente richt zich nu en de komende periode op het ondersteunen van agrariërs. Op dit moment kunnen agrariërs  die behoefte hebben aan coaching (die zich richt op de toekomst van hun onderneming) zich bij de gemeente melden.  De raad heeft hiervoor € 20.000 beschikbaar gesteld. 

Een ervencoach brengt de thema’s van het erf in beeld en bepaalt in samenspraak met de ondernemer welke acties nodig zijn. Samen met de eigenaar wordt een stappenplan gemaakt voor een duurzame toekomst van het erf. De uitdagingen van alledag worden hierdoor behapbaar gemaakt voor de ondernemer en daardoor krijgt hij of zij weer ruimte om aan de slag te gaan met duurzaam(heidsmaatregelen) op het bedrijf. 

De provincie heeft de notitie " Toekomst voor de Gelderse boer" vastgesteld. Met ondersteuning door de gemeente Oost Gelre heeft Stimulans in samenspraak met agrarische ondernemers de Agrarische Agenda Oost Gelre opgesteld. 

 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Faciliteren van de transitie naar een toekomstbestendige agrarische sector

Terug naar navigatie - Faciliteren van de transitie naar een toekomstbestendige agrarische sector

Hierbij hanteren we de volgende uitgangspunten:

  • Wij vinden dat landbouwgrond ook landbouwgrond moet blijven, in de zin dat hernieuwbare energiebronnen agrarische activiteiten niet mogen verdringen
  • Ruim baan voor modernisering van agrarische bedrijven met behoud van inpassing in het landschap
  • Agrariërs moeten ruimte krijgen voor nevenactiviteiten ten bate van de levensvatbaarheid van de landbouw
  • We verlenen bestuurlijke medewerking aan ondernemers en particulieren bij uitbreidingen mits daar een kwaliteitsimpuls voor het landschap tegenover staat
  • Wij ondersteunen woningsplitsing/functieverandering bij agrarische bedrijven
  • Daar waar geen mogelijkheden zijn voor een nieuwe bestemming voor vrijkomende bebouwing/leegkomende stallen, dient sloop te worden gefaciliteerd
  • In het programma Energietransitie is een concreet uitvoeringsproject opgenomen dat de mogelijkheid biedt om vrijkomende agrarische erven om te schakelen naar "zonne-erven".
  • Wij betrekken agrariërs meer bij het beheer en behoud van landschap en zoeken daarbij de samenwerking met o.a. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Stichting Marke Vragenderveen en Groen Goed.
  • Wij geven uitvoering aan het beleid voor bedrijfsontwikkeling zoals dit is opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied.

Wat gaan we ervoor doen?

Bereikbaarheid en mobiliteit

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Bereikbaarheid en mobiliteit is in de Achterhoek van essentieel belang. Bereikbaarheid is voor ons niet alleen het verkeer en openbaar vervoer, digitale bereikbaarheid hoort daar ook zeker bij. Een goede bereikbaarheid is een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven, maar ook voor mensen die in de Achterhoek willen wonen maar elders werken. Ook zorgt het voor meer zelfstandigheid bij ouderen en hulpbehoevenden, omdat zorg op afstand een steeds belangrijkere plek inneemt.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Elektrisch rijden wordt steeds belangrijker en draagt bij aan de Nederlandse maar ook lokale klimaatdoelstellingen. Voor de komende periode willen we daarom inzetten op het verkrijgen van een dekkende laadinfrastructuur in de openbare ruimte voor het opladen van elektrische voertuigen.

Daarnaast willen we blijven inzetten op goede fietsverbindingen door ons te richten op de bereikbaarheid, comfort en veiligheid van het (hoofd)fietsnetwerk.

Een ander belangrijk thema betreft de verdubbeling van de N18 (2x2 met 100 km/h) met goede dwarsverbindingen naar de A1, A15 en Duitsland. Dit pakken we op in regionaal verband samen met Achterhoek Ambassadeurs.

Er wordt al jaren gesproken over de noordtak van de Betuwelijn. Eén van de varianten gaat door de Achterhoek, parallel aan de N18.

In het kader van de aanleg van de nieuwe N18 gaan we ook in de komende periode verder met de maatregelen die nodig zijn op het onderliggend wegennet. Deels doen we dat in relatie tot de aanleg van Meer Veilig maatregelen van Rijkswaterstaat.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Onze gemeente is goed bereikbaar

Terug naar navigatie - Onze gemeente is goed bereikbaar
  • We investeren in goede digitale én fysieke bereikbaarheid (goede/goed onderhouden wegen, openbaar vervoer).
  • We zetten ons in voor de A18 (uitbreiden naar 2x2 baans) met goede dwarsverbindingen naar de A1, A15 en het Duitse achterland. Hiervoor zetten we o.a. de EUREGIO in.
  • Als gevolg van de aanleg van de N18 zijn maatregelen nodig op het onderliggend wegennet, hiervoor maken we uitwerkingen.

Wat gaan we ervoor doen?

Versterken openbaar vervoer in en naar de Achterhoek

Terug naar navigatie - Versterken openbaar vervoer in en naar de Achterhoek

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten: we pleiten voor een goede openbaar vervoersverbinding naar Bocholt:

  • we zetten ons in om betrouwbare bus- en spoorverbindingen in de regio te behouden en te verbeteren (zowel Doetinchem-Arnhem als Winterswijk-Apeldoorn),
  • we zetten ons in voor een efficiënt en fijnmazig lokaal openbaar vervoer, waarbij wij openstaan voor nieuwe initiatieven.

Wat gaan we ervoor doen?

Verbeteren bereikbaarheid bedrijventerreinen

Terug naar navigatie - Verbeteren bereikbaarheid bedrijventerreinen

We spannen ons in voor het verbinden van het bedrijvenpark de Laarberg en verbinding van de N18 Groenlo - Varsseveld met de A1 en A31.

Wat gaan we ervoor doen?

Toerisme en evenementen

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Oost Gelre is een aantrekkelijke evenementengemeente, waar het (economisch) belang van toerisme en recreatie nog steeds toeneemt. Toeristen, recreanten, maar ook de eigen inwoners zoeken naar ervaringen en beleving in Oost Gelre. Dit biedt voor winkeliers en horecabedrijven nieuwe mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld arrangementen.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Het Corona-virus heeft een grote impact op de sectoren toerisme en evenementen. Na een slecht voorjaar was het hoogseizoen was erg goed voor de verblijfsrecreatie en de horeca en de signalen zijn dat september er positiever uit ziet dan voorgaande jaren. Of het goede hoogseizoen het voorjaar goed zal maken is nog niet bekend. Opvallend is dat er verschuivingen zijn in de doelgroepen; er waren dit jaar veel meer gezinnen met een ruimer vakantiebudget in Oost Gelre op vakantie. Ook de activiteiten waren anders dan voorgaande jaren. Er is veel gefietst, gewandeld en ook de scooterverhuur deed het goed.

In het kader van toerisme wordt in navolging van het Internationale congres dat Oost Gelre heeft georganiseerd rondom de Slag om Grolle 2019 onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor het ontwikkelen van een Europese route rondom het thema 80-jarige oorlog. Deze route zou een langdurige samenwerking met Europa kunnen bewerkstelligen waardoor ook kansen ontstaan voor het nog beter weergeven van Vestingstad Groenlo met al zijn historische overblijfselen. Deze route wordt een langdurige samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Vestingsteden, EFFORTS en andere Europese samenwerkingsverbanden. Hierdoor zullen ook kansen ontstaan voor het nog beter weergeven van Vestingstad Groenlo met al zijn historische overblijfselen.

De culturele sector heeft helaas minder bezoekers mogen ontvangen en de evenementenbranche is nagenoeg stilgevallen. We leveren maatwerk waar dat kan om de ondernemers uit de evenementenbranche te ondersteunen. Het Openluchttheater in Lichtenvoorde is daarvan een voorbeeld.

Om Lichtenvoorde beter toeristisch te positioneren wordt met Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd gekeken of er een goede identiteit geformuleerd kan worden. Er ligt een uniek plan om op lange termijn een Corso Experience te ontwikkelen. Helaas is er op dit moment nog geen geschikte locatie. Daarom is nu gekozen om de Corso Experience op te knippen en elk jaar een specifiek onderdeel te ontwikkelen uit de Corso Experience en dit terug te laten komen in en om het centrum.

Bestuurlijke kaders

Terug naar navigatie - Bestuurlijke kaders
  • Vrijetijdsagenda Achterhoek 2020-2030
  • Uitvoeringsagenda vrijetijdsagenda Achterhoek 2020-2023
  • Strategisch marketing plan 
  • Beleidsnota recreatie en toerisme
  • Vaarbeleid Gracht Groenlo 2016 

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Stimuleren recreatie en toerisme

Terug naar navigatie - Stimuleren recreatie en toerisme

De marketing en promotie van de parels van Oost Gelre dient samen met onze ondernemers en de regio verder te worden geprofessionaliseerd en uitgebouwd.

Wat gaan we ervoor doen?

Behouden en stimuleren van evenementen

Terug naar navigatie - Behouden en stimuleren van evenementen

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • organisaties en andere initiatiefnemers voelen zich door ons uitgenodigd evenementen en activiteiten te organiseren waarbij ze zoveel mogelijk administratief ontlast worden
  • we faciliteren (grote) evenementen als het bloemencorso in Lichtenvoorde, de ‘Slag om Grolle’ in Groenlo en de talloze andere evenementen die Oost Gelre zo aantrekkelijk maken
  • veel verenigingen kunnen financieel het hoofd boven water houden door zelf een evenement te organiseren of door te helpen bij een (groot) evenement. Voor verenigingen is dit erg belangrijk en de gemeente ondersteunt daar waar mogelijk. We streven hierbij naar zo min mogelijk regeldruk

Wat gaan we ervoor doen?

Werkgelegenheid

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

We hebben samen met Berkelland en Winterswijk  de BV Slinge Werkt! opgericht om te borgen dat aan werknemers  die een indicatie 'beschut' hebben ook een dienstverband aangeboden kan worden. Ook de komende jaren organiseren we het beschut werk samen met de andere SDOA-gemeenten. We proberen ook mensen met een indicatie 'beschut' zoveel mogelijk in het reguliere bedrijfsleven te plaatsen. De activiteiten van Werkbaan Oost zullen worden samengevoegd met de activiteiten van SDOA. 

Voor inwoners met een arbeidshandicap zetten we loonkostensubidie in. Deze groep heeft dan een normaal dienstverband. We verwachten dat deze groep sterk zal groeien de komende jaren omdat er relatief steeds meer inwoners met een arbeidshandicap een beroep doen op de Participatiewet.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Realiseren van goede beschut werken plekken

Terug naar navigatie - Realiseren van goede beschut werken plekken
  • Het creëren en beschikbaar houden van beschutte werkplekken moet maatschappelijk breed gedragen worden.
  • Lokaal invulling geven aan beschut werk.
  • Betrekken van bedrijfsleven en aan gemeente verbonden partijen bij de opgave tot het beschikbaar houden van beschut werk.
  • We zorgen voor lokale invulling van beschut werk, waarbij we de samenwerking zoeken met de gemeenten Berkelland en Winterswijk en het bedrijfsleven.

Wat gaan we ervoor doen?

Creëren van banen voor mensen met een arbeidsbeperking

Terug naar navigatie - Creëren van banen voor mensen met een arbeidsbeperking

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • Samen met het bedrijfsleven willen we voldoende banen creëren voor mensen met een beperking.
  • Werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nemen we op in het gemeentelijk aanbestedingsprotocol.

Wat gaan we ervoor doen?

Beleidsindicatoren

Beleidsindicatoren

Terug naar navigatie - Beleidsindicatoren

Taakveld

Naam indicator

Eenheid

Bron

Oost Gelre

Gemeentegrootte 20.000-50.000 inw.

Jaar

Economie

Functiemenging

%

LISA

58,0%

49,9%

2019

Economie

Vestigingen (van bedrijven)

aantal per 1.000 inwoners in de leeftijd van 15 t/m 64 jaar

LISA

115,4

123,0

2019

Bron: waarstaatjegemeente.nl, cijfers worden regelmatig geactualiseerd en kunnen afwijken

Middelen: wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Meerjarenbegroting
Meerjarenbegroting

 

2020

2021

2022

2023

2024

Lasten

 

 

 

 

 

Ongewijzigd beleid

-1.264.558

-1.116.526

-1.116.526

-1.116.526

-1.116.526

Structurele wijziging

 

 

 

 

 

Incidentele wijziging

 

 

 

 

 

Nieuwe raming lasten

-1.264.558

-1.116.526

-1.116.526

-1.116.526

-1.116.526

 

 

 

 

 

 

Baten

 

 

 

 

 

Ongewijzigd beleid

1.209.407

1.351.887

1.351.887

1.351.887

1.351.887

Structurele wijziging

 

 

 

 

 

Incidentele wijziging

 

 

 

 

 

Nieuwe raming baten

1209.407

1.351.887

1.351.887

1.351.887

1.351.887

 

 

 

 

 

 

Saldo

-55.151

235.361

235.361

235.361

235.361

 

 

 

 

 

 

Voorstel nieuw beleid structureel

 

-2.688

-2.688

-2.688

-2.688

Voorstel nieuw beleid incidenteel

 

-225.000

-135.000

-75.000

-75.000

Dekking reserve

 

225.000

135.000

75.000

75.000

Saldo nieuw beleid

 

-2.668

-2.668

-2.668

-2.668

 

 

 

 

 

 

Totaal saldo programma 3

-55.151

232.673

232.673

232.673

232.673

Terug naar navigatie - Samenstelling van de ramingen van het jaar 2021 op taakveldniveau
Bedragen x €1.000
Exploitatie Primitieve begroting 2021
Lasten
TV3.1 3.1 Economische ontwikkeling 121,49
TV3.2 3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur 222,74
TV3.3 3.3 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen 305,09
TV3.4 3.4 Economische promotie 381,51
TV8.2 8.2 Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen) 28,69
Totaal Lasten 1.059,53
Baten
TV3.2 3.2 Fysieke bedrijfsinfrastructuur -407,98
TV3.3 3.3 Bedrijvenloket en bedrijfsregelingen -18,69
TV3.4 3.4 Economische promotie -766,14
TV8.2 8.2 Grondexploitatie (niet bedrijventerreinen) -159,08
Totaal Baten -1.351,89
Gerealiseerd saldo van baten en lasten -292,36

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2021

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2021

Terug naar navigatie - Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2021

Omschrijving

Investeringen

Dekking uit reserves

Budgettaire lasten

Gevelaanpassing, winkelverplaatsing en burgerinitiatieven         

0

75.000

0

Programma Lichtenvoorde exploitatiekosten    

0

55.000

0

Gemeentelijke vertaling regionale planning werklocaties

10.000

10.000

0

Totaal

10.000 

140.000

0