We willen dat onze jongeren en ouders makkelijker en sneller hulp kunnen vragen en hun problematiek bespreekbaar maken. Belangrijk is om hier ook ouders bij te betrekken, zodat zij ook weten wat ze kunnen doen indien de situatie dit vraagt. Normaliseren en handvatten bieden bij de opvoeding is hierbij het credo. Wij streven ernaar dat we alle kinderen van 0-23 jaar die extra ondersteuning nodig hebben in beeld hebben. Wij willen samenwerking en contacten met betrokken partijen stimuleren met als doel dat er een nauwere samenwerking ontstaat tussen partijen in de keten van jeugdhulp. InHuis-steungezinnen (IHS) wordt ingezet als regulier aanbod. De doelstelling van IHS is het bieden van hulp en ondersteuning (in de vorm van een steungezin) aan gezinnen die overbelast zijn en een klein of overvraagd netwerk hebben. De ouders en kinderen (vraaggezin) kunnen letterlijk even op adem komen en de kinderen kunnen zich positief blijven ontwikkelen. Het doel is dat het gezin weer zelfredzaam wordt en opschalen naar hulpverlening wordt voorkomen. Een plan voor het hele gezin is een belangrijk uitgangspunt van de Jeugdwet. Wanneer we willen dat ouders in hun kracht blijven of opnieuw komen is het van belang dat hulpverleners ouders de gelegenheid geven een familiegroepsplan op te stellen. Ouders zijn dan direct betrokken en hebben regie over hun eigen familiegroepsplan.
Kwaliteit (toelichting)
Elke huisartsenpraktijk kan gebruik maken van een POH jeugd, gefinancierd en gefaciliteerd door de gemeente. Inmiddels beschikken 6 huisartspraktijken over een POH en 6 nog niet. Daar waar dat nog niet het geval is, zijn we nog in gesprek of is het een bewuste keuze van de huisarts om geen POH Jeugd in te zetten.
De rondetafelgesprekken voor jeugd zijn weer opgepakt. Door corona was dit een aantal jaren niet mogelijk. Er is een kwalitatief klanttevredenheidsonderzoek Wmo en Jeugd gehouden. De resultaten waren goed maar de antwoorden gaven onvoldoende diepgang. In 2023 zal dit onderzoek op een andere manier gaan plaatsvinden.
GGNet heeft de mantelzorgondersteuning voortgezet. GGNet verzorgde voor jonge mantelzorgers, van inwoners met een psychische kwetsbaarheid, ondersteuning. Dit gebeurde zowel individueel als in groepsverband. Dit doet zij op Oost Achterhoeks niveau.
Ook in het jaar 2022 zijn de jongeren en hun ouders laagdrempelig ondersteund en begeleid. Veelvuldig hebben jongeren de huiskamers van het Marianum in Lichtenvoorde en Groenlo bezocht. Het Huiskamerproject geeft jongeren ruimte voor een kopje thee, een goed gesprek, het uiten van een idee of het stimuleren om huiswerk te maken. De jongeren weten de weg naar de huiskamer inmiddels goed te vinden.
Het Ondersteuningsteam werkt aan de voorkant. Des te vroeger de vraag/de zorg/ het verhaal in beeld is des te preventiever kunnen zij handelen. Het Ondersteuningsteam (OT) had ook in 2022 een belangrijke rol in het SKB. Hier pakken ze onder andere SOLK (onverklaarbare lichamelijke klachten) problematiek op en sluiten ze aan bij het POP plus overleg (Psychiatrie, Obsterie, Pediatrie) binnen het SKB. Zowel het SKB als het OT is heel tevreden over de samenwerking. Daarnaast zien we dat het OT ook in 2022 een belangrijke rol heeft gespeeld binnen de scholen. Iedere school in Oost Gelre heeft een OT'er aan zich verbonden (korte lijnen). Het OT is zoveel mogelijk aanwezig geweest bij de interne zorgteam overleggen waardoor er een direct link is met de gemeente en de mogelijkheden. Het OT is betrokken bij het Preventie Platform jeugd waar zij op verschillende onderdelen worden gevraagd om mee te denken bij de uitvoering van signalen. Daarnaast brengen zij ook signalen in en zijn zij betrokken bij 'Kansrijke Start'. Ook in 2022 is er vanuit het OT veel afstemming geweest met de voorschoolse voorzieningen.
Het Preventie Platform Jeugd heeft ook in 2022 verschillende trainingen, cursussen en bijeenkomsten aangeboden voor kinderen, ouders, opvoeders en professionals.
Kind en scheiding
Kind en weerbaarheid
Kind en opvoeding
Kind en armoede
Roken, alcohol, drugs en digitale verleidingen
Kansrijke start
Kind en hoogbegaafdheid
Kind en corona
InHuis Steungezinnen valt sinds januari 2021 onder het reguliere aanbod. Er zijn destijds ook coördinatoren aangesteld om de gezinnen te begeleiden.