Programma 4 - Dienstverlening

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

In dit hoofdstuk gaan we in op de koers die we willen volgen binnen het vierde programma: Bestuur, bedrijfsvoering en dienstverlening. Binnen dit programma benoemen we twee belangrijke speerpunten:

  • Intensivering van de aanpak van ondermijning. 
  • De implementatie van de Omgevingswet, mede gelet op de ruimte voor initiatieven van burgers en ondernemers.

Integrale veiligheid en ondermijning

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De gemeente Oost Gelre gaat voor een veilige woon- en leefomgeving waar je prettig kunt wonen, werken en recreëren. Ongewenste situaties proberen we te voorkomen of pakken we aan door dit vroegtijdig te signaleren. Daarnaast krijgt ondermijning geen voet aan de grond in Oost Gelre door onder andere het creëren van een veilig buitengebied, het weerbaar maken van inwoners, bedrijven en verenigingen en aanpakken van misstanden. Tot slot zorgen we ervoor dat we voorbereid zijn op crisissen zodat we niet verrast worden en onze inwoners, bedrijven en verenigingen op ons kunnen rekenen.      

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wij zijn samen met de  ondernemers, verenigingen en inwoners weerbaarder tegen ondermijning

Terug naar navigatie - Wij zijn samen met de  ondernemers, verenigingen en inwoners weerbaarder tegen ondermijning

Wij zijn samen met de  ondernemers, verenigingen en inwoners weerbaarder tegen ondermijning, waarbij misstanden worden voorkomen of  gestopt doordat deze vroegtijdig worden gesignaleerd. 

Kwaliteit (toelichting)

Kwaliteit (indicator)

O

We geven uitvoering aan het Integraal Veiligheidsplan (IVP)

Regionale en grensoverschrijdende samenwerking

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De gemeente wil actief blijven bijdragen aan de Achterhoek en deze samen met de andere gemeenten in de regio versterken op sociaal-maatschappelijk en economisch vlak. De samenwerking binnen Regio Achterhoek/Achterhoek Ambassadeurs en Sociaal Domein Achterhoek blijft daarom hoog in het vaandel staan. Daarnaast hebben we oog voor het belang en de potentie van grensoverschrijdende samenwerking met onze Duitse buurgemeenten. Grensoverschrijdende samenwerking biedt over en weer volop kansen: voor onze ondernemers en onze inwoners, vanuit economisch, maatschappelijk en vanuit toeristisch-recreatief perspectief. Daarom blijven we inzetten op de EUREGIO en ondersteunen we de inzet van Achterhoek Ambassadeurs bij grensoverschrijdende samenwerking en de projecten en netwerken die daaruit voortvloeien.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Euregionale samenwerking bevorderen

Terug naar navigatie - Euregionale samenwerking bevorderen

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • Benutten (Europese) subsidiemogelijkheden.
  • Continueren samenwerking tussen de Duitsland coordinatoren van de Achterhoekse gemeenten.
  • We hebben een pro-actieve rol in de (EUR) regionale samenwerking.

Kwaliteit (toelichting)

Kwaliteit (indicator)

G

We bevorderen experimenteergebieden in relatie tot Euregionale samenwerking.

We gaan onderzoeken of samenwerking met andere partijen (bijv. de regio) ons verder brengt dan solo functioneren.

We gaan onderzoeken of we aanbestedingen (meer) gezamenlijk met andere gemeenten kunnen doen.

We gaan onderzoeken op we op het gebied van informatiemanagement nog verder kunnen samenwerken.

We onderzoeken de mogelijkheid om aan te sluiten bij het internationaal netwerkbureau.

We participeren proactief in nationale en Europese programma's, zoals Interreg en Erasmus+

Stimuleren Duitse taal onder de inwoners van Oost Gelre

Terug naar navigatie - Stimuleren Duitse taal onder de inwoners van Oost Gelre

Ook afgelopen jaar zijn er verschillende cursussen Duits gegeven aan toeristische ondernemers en detailhandel. In samenwerking met de Grenzhoppers Business School wordt het cursusaanbod verder doorontwikkeld. 

Kwaliteit (toelichting)

Kwaliteit (indicator)

G

We gaan samen met de onderwijsinstellingen onderzoeken hoe de Duitse taal kan worden bevorderd.

Dienstverlenend en meedenkend

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

We willen dat de dienstverlening van de gemeentelijke organisatie in de brede zin aansluit op wat de buiten- en binnenwereld van ons vraagt. Daarbij zetten we in om, mede in de geest van de Omgevingswet,  de samenwerking met onze inwoners  verder te verdiepen. We willen er zo voor zorgen dat we maximaal aansluiten op de behoeften van de inwoner, ondernemer en organisaties, maar dat we tegelijkertijd realistisch zijn in wat haalbaar is.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Integreren van burgerinitiatieven binnen de organisatie

Terug naar navigatie - Integreren van burgerinitiatieven binnen de organisatie

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • wij faciliteren en omarmen burgerinitiatieven vanuit ons vertrouwen in de samenleving. Wij vinden het daarbij belangrijk dat initiatieven die publieke voorzieningen aanbieden en/of een beroep doen op gemeenschapsgeld, representatief zijn en passen in het algemeen belang.
  • verwachtingsmanagement is essentieel voor het slagen van burgerparticipatie. We zijn transparant, duidelijk en eerlijk over de (on)mogelijkheden. Voor elk onderwerp of project moet vooraf duidelijk zijn hoe inwoners en gemeenteraad betrokken worden. Ook wordt het proces vanuit de organisatie goed geborgd om zaken tijdig af te handelen.

Kwaliteit (toelichting)

Kwaliteit (indicator)

G

We faciliteren burgerinitiatieven en brengen mensen met elkaar in contact.

We faciliteren ondernemers daar waar het kan. We streven ernaar de meest ondernemersvriendelijke gemeente te zijn.

We stimuleren en sluiten aan bij initiatieven vanuit de samenleving.

Inwoners, ondernemers en instellingen zijn tevreden over onze dienstverlening en werken graag met ons samen

Terug naar navigatie - Inwoners, ondernemers en instellingen zijn tevreden over onze dienstverlening en werken graag met ons samen

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • We zijn één organisatie, met medewerkers die met elkaar met plezier en vakmanschap werken aan de opgaven waar Oost Gelre voor staat. De organisatie werkt integraal en opgavengericht, over afdelings- en teamgrenzen heen.
  • We organiseren de dienstverlening zo veel mogelijk dichtbij onze inwoners. Digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet. We leven ons in en achterhalen de behoeften van onze inwoners en ondernemers. Onze grondhouding is “ja, mits”, en we proberen binnen de wettelijke kaders al het mogelijke te doen om zaken voor elkaar te maken
  • We weten wat er in de samenleving speelt, wat dat van ons vraagt en spelen daarop in. Onze rolinvulling is daarbij afhankelijk van het (maatschappelijk) vraagstuk.
  • We hebben de basis op orde. We weten wat we moeten doen, kunnen dat ook en hebben daarbij grip op ons huishoudboekje.
  • We ontwikkelen ons naar een organisatie die flexibel, communicatief en netwerkend is. Zo kunnen we inspelen op wat de inwoner van ons verwacht.

Kwaliteit (toelichting)

We zijn één organisatie, we hebben de basis op orde en blijven in ontwikkeling, ook in de communicatie richting onze inwoners.
Per 1 januari is de nieuwe organisatiestructuur in werking. Daarin hebben alle medewerkers een plek gekregen in een team en is een middenkader opgenomen waarvan alle teamleidersfuncties inmiddels zijn ingevuld. Verder is er een concept organisatievisie opgesteld, voorgelegd, geladen en gemotiveerd aan onze medewerkers. Dit concept is gebaseerd op uitkomsten van onderzoeken die de afgelopen jaren zowel binnen als buiten de organisatie zijn gehouden. Het streven is deze op 2 oktober 2023 definitief vast te stellen. De organisatievisie is ons DNA wat we verder uitwerken via een strategie van vier pijlers; 
-    Buiten met binnen verbinden;
-    Bestuurlijk en ambtelijk samenspel;
-    Aandacht voor groei en ontwikkeling;
-    Slimmer organiseren.

Met deze nieuwe organisatiestructuur, organisatievisie en strategie werken we steeds meer opgavengericht met oog voor mens en omgeving. Binnen elke pijler vallen verschillende opgaven, zoals het optimaliseren van onze dienstverleningsvisie, het doen van onderzoeken en kritisch te kijken naar huidige processen en deze waar nodig te optimaliseren. De opgaven worden gefaseerd opgepakt en een enkele zijn al gestart. Dit is een continue proces van ontwikkeling waarin we goeie stappen zetten. Zo werken we toe naar een lerende en wendbare organisatie. 

Optimale dienstverlening 
We vinden het belangrijk om te weten hoe de samenleving onze dienstverlening ervaart. Zowel de wijze van communiceren als kanaalvoorkeur en kijken we welke onderwerpen er in de samenleving spelen. Daarom zijn we continu aan het monitoren om onze kanalen te optimaliseren en voeren we onderzoeken uit om onze dienstverlening te toetsen. 

Dagelijks zijn we bezig om onze dienstverlening te verbeteren. Met het inrichten van het vernieuwde  KCC verbeteren we de eerstelijns dienstverlening. We streven ernaar zoveel mogelijk vragen in één keer goed te beantwoorden. 

Kwaliteit (indicator)

O

Kinderen en jongeren worden actief betrokken bij het uitwerken en evalueren van beleid

Terug naar navigatie - Kinderen en jongeren worden actief betrokken bij het uitwerken en evalueren van beleid

We starten een jongerenforum van 15-35 jaar waar we op regelmatige basis mee gaan sparren over uiteenlopende onderwerpen. Over wat zij missen en wat zij graag anders zouden zien. Ook willen we de betrokkenheid van jongeren stimuleren bij onderwerpen die juist hen aangaan. 

Kwaliteit (toelichting)

Kwaliteit (indicator)

O

We organiseren een jongerenforum gericht op 15 tot 35-jarigen

We realiseren een Kinderraad

Financieel gezond

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Oost Gelre staat er financieel gezond en stabiel voor, en we hebben de ambitie om dit zo te behouden. Dat is echter geen vanzelfsprekendheid. Op dit moment zijn er al diverse crises die een risico kunnen vormen voor onze financiële positie. Dat dwingt de gemeente om kritisch te blijven ten aanzien van de taakstelling, van bestaande en nieuwe plannen, van investeringen en om te onderzoeken waar er externe financieringsmogelijkheden zijn. Bezuinigingen zijn onwenselijk, maar kunnen niet uitgesloten worden. We willen daarom transparant zijn in de plannen, duidelijk communiceren over de inkomsten en uitgaven, en zo een eerlijke overheid zijn richting onze inwoners en ondernemers.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Een financieel gezonde gemeente zijn en blijven

Terug naar navigatie - Een financieel gezonde gemeente zijn en blijven

We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:

  • we zijn transparant over onze plannen en communiceren duidelijk over inkomsten en uitgaven;
  • we zetten ons in om financiele middelen te verweren door o.a. gebruik te maken van subsidiemogelijkheden;
  • we zetten in op preventie en zijn 'streng aan de poort' om de kosten van Jeugdhulp en Wmo beheersbaar te houden.

Kwaliteit (toelichting)

Kwaliteit (indicator)

G

We onderzoeken pro-actief subsidiemogelijkheden.

Middelen: wat mag het kosten?

Terug naar navigatie - Samenstelling van de ramingen van het jaar 2021 op taakveldniveau
Bedragen x €1.000
Exploitatie Begroting 2023 Wijziging bestuursrapportage 2023 Begroting na wijziging 2023 Realisatie 2023 Restant 2023
Lasten
TV0.1 0.1 Bestuur 1.771 -1 1.770 356 1.414
TV0.2 0.2 Burgerzaken 1.021 9 1.030 184 845
TV0.3 0.3 Beheer overige gebouwen en gronden 388 96 484 244 240
TV0.8 0.8 Overige baten en lasten 1.067 -1.062 5 0 5
TV1.1 1.1 Crisisbeheersing en brandweer 2.055 90 2.145 1.327 817
TV1.2 1.2 Openbare orde en veiligheid 980 74 1.054 265 789
TV7.5 7.5 Begraafplaatsen en crematoria 2 1 2 2 0
Totaal Lasten 7.282 -793 6.489 2.378 4.111
Baten
TV0.2 0.2 Burgerzaken -261 -10 -271 -66 -205
TV0.3 0.3 Beheer overige gebouwen en gronden -169 -263 -432 -417 -15
TV1.1 1.1 Crisisbeheersing en brandweer -49 0 -49 -48 -1
TV1.2 1.2 Openbare orde en veiligheid -18 -17 -35 -26 -8
Totaal Baten -497 -290 -786 -557 -229
Gerealiseerd saldo van baten en lasten 6.786 -1.083 5.703 1.821 3.882
Stortingen
TV0.1 0.1 Bestuur -100 0 -100 0 -100

Toelichting op de afwijkingen

Terug naar navigatie - Toelichting op de afwijkingen
Programma 4 Dienstverlening Resultaat
0.3 Beheer overige gebouwen en gronden: Betreft verkoop van een gemeentelijke woning. V € 163.000
0.3 Beheer overige gebouwen en gronden: Er is gemeente grond verpacht. Hierdoor ontstaat een hogere opbrengst. V € 16.000
0.3 Beheer overige gebouwen en gronden: Gas- en elektriciteitkosten zijn gestegen voor gemeentelijke accommodaties. N € 47.000
0.3 Beheer overige gebouwen en gronden: Gas- en elektriciteitkosten zijn gestegen. De stijging van deze kosten wordt doorbelast in de huur. Hierdoor stijgen de opbrengsten. V € 16.000
0.8 Onvoorzien: In de begroting is een miljoen begroot om de stijgende kosten op te kunnen vangen. Deze miljoen is ingezet en verdeeld over de verschillende programma's. Daardoor ontstaat er op dit taakveld een voordeel van een miljoen. V € 1.000.000
1.1 Crisisbeheersing en brandweer: De gemeentelijke bijdrage voor 2023 valt hoger uit dan begroot N € 90.000
1.2 Openbare orde en veiligheid: Voor dit jaar is door de raad bepaald dat voor C-evenementen leges in rekening worden gebracht. V € 17.000
Subtotaal V € 1.075.000
Overig V € 8.000
Totaal V € 1.083.000