Programma 2 - Welzijn

Thema 1 - Gezonde leefstijl

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Het grootste goed van de gemeente zijn onze inwoners. We vinden het belangrijk dat inwoners gezond zijn, gelijke kansen hebben op een gezonde leefstijl en zo lang mogelijk mee kunnen doen. De leefbaarheid en de fysieke leefomgeving en sociale leefomgeving spelen ook een belangrijke rol bij de mentale en fysieke gezondheid van onze inwoners. Onderdeel van een gezonde leefstijl is vrijetijdsbesteding. Voor sportstimulering doen we een beroep op de sport- en cultuurcoaches. Zij leveren in Oost Gelre hier een bijdrage aan en we sluiten aan bij ontwikkelingen zoals het lokaal beweeg- en sportakkoord ‘Heel Oost Gelre Beweegt’. Dit willen we verder versterken. Onze sport- , cultuur-, en vrijetijdsverenigingen zijn hierbij van belang. We willen ervoor zorgen dat de cultuur- en sportbeoefening in de gemeente verder toeneemt, omdat dit ook kan bijdragen aan een gezonde leefstijl van onze inwoners. Het drugs- en alcoholgebruik willen we daarentegen terugdringen, onder meer door daarbij een voortrekkersrol te vervullen in de communicatie richting de jeugd (en hun ouders) rondom de gevaren van alcohol en drugs. Wij zetten in op een gezonde leefstijl samen met onze netwerkpartners. Ook gaan we in de nota Gezondheid, Bewegen en Sport verder in op preventie, gezondheid en sport (als middel) en het bevorderen, beschermen en stimuleren van een gezonde leefstijl. Een mooie stap die we hebben gezet is het rookvrij maken van alle sportaccommodaties en openbare speelplekken.
We blijven aan de slag met landelijke ontwikkelingen die we vertalen naar lokale initiatieven. Een voorbeeld daarvan is een gezonde aanpak voor onze inwoners (0 tot 23 jaar) doormiddel van JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst). Dit sluit aan bij de landelijke ontwikkelingen waarin gewerkt wordt aan Gezond Actief Leven Akkoorden (GALA) en Integraal Zorg Akkoord (IZA). 

Gezonde leefstijl is de norm!

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

De rol van preventie is de afgelopen jaren sterk onder de aandacht gekomen en ook in Oost Gelre zetten we hier actief op in. Gezondheid en een gezonde leefstijl gaat om meer dan ‘niet ziek zijn’. Het gaat bijvoorbeeld ook over veerkracht, meedoen en je vitaal voelen. Er wordt een beweging gemaakt van ‘zorg naar gezondheid’. Hierover zijn afspraken gemaakt vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid van rijksoverheid, gemeenten en zorgverzekeraars. Dit met als doel schotten te doorbreken en domeinoverstijgend te werken en zo bij te dragen aan een gezonde samenleving. Het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond & Actief Leven Akkoord (GALA) zijn de uitwerking hiervan. Regionaal en lokaal maken we afspraken om tot uitvoering te komen passend bij de ambities en doelstellingen. Deze inzet is tot en met 2025 incidenteel gefinancierd. Vanaf 2026 willen we hier structureel op in zetten.  Gezien de financiële situatie reserveren we alleen middelen voor 2026 en 2027. 

Uitvoering geven aan IZA en GALA
In Oost Gelre hebben we een actueel integraal beleidsplan Mens & Samenleving 2023-2026. De opgaven op het gebied van sport en bewegen, gezondheid, de sociale basis en cultuur zijn hierin beschreven. Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) geeft ons de mogelijkheid om een samenhangende lokale aanpak te ontwikkelen voor gezondheid, sport en bewegen en de sociale basis. De beleidsplannen en de bijbehorende uitvoeringsagenda sluiten aan op de doelen uit het GALA. We zitten in de uitvoeringsfase, voorbeelden hiervan zijn valpreventietrainingen, Powerful Ageing en rookvrije sportaccommodaties en openbare speelplekken in Oost Gelre.

Regionale samenwerkingen en ketenaanpakken 
In het kader van IZA en GALA zijn er meer gemeentelijke taken. De regionale en lokale invulling vertaalt zich in ketenaanpakken voor de verschillende thema's zoals valpreventie en kansrijke start. We geven ook mede uitvoering aan het regioplan 'de gezondste regio Achterhoek'. Thema's die aan bod komen zijn: de dubbele vergrijzing, mantelzorg en toename mentale gezondheid en gezondheidsverschillen. We blijven inzetten om van ziekte naar gezondheid te bewegen.

Heel Oost Gelre Beweegt
Dit is het lokaal beweeg- en leefstijlakkoord van waaruit verschillende activiteiten op het gebied van een gezonde leefstijl worden georganiseerd. Het is een akkoord van de gemeenschap. Lokale partners dragen bij aan de uitvoering. De gemeente zit als één van de partners aan tafel. Gezamenlijk dragen we bij aan de uitvoering van het beweeg- en leefstijlakkoord en de beleidsdoestellingen van de gemeente, IZA  en GALA. De gezondheidsmakelaar en beweegmakelaar ondersteunen inwoners bij hun hulpvragen.

In 2023 is in Oost Gelre de gezondheidsmakelaar gestart om activiteiten en partijen binnen het lokaal Beweeg- en Leefstijlakkoord (Heel Oost Gelre Beweegt) te coördineren en verbinden. Deze activiteiten, zoals ‘de verrijkte lesdag’, ‘supermarktsafari’s’ en ‘gezondheidschecks’, sluiten aan bij het preventieve gezondheidsbeleid. Daarnaast speelt de Gezondheidsmakelaar momenteel een sleutelrol in de ketenaanpakken voor een gezonder gewicht en is daarbij een belangrijke schakel tussen het sociale domein en zorgdomein. Ook fungeert de gezondheidsmakelaar onder andere als lokaal aanspreekpunt voor de Gecombineerde Leefstijl Interventies (GLI's). De functie van Gezondheidsmakelaar is, nadat het in 2023 gestart is als pilot, succesvol gebleken en in 2024 uitgebreid vanwege de belangrijke bijdrage aan het (preventieve) Gezondheids- en Sportbeleid van Oost Gelre. Samen met de beweegmakelaar is de gezondheidsmakelaar een onmisbare schakel in de uitvoering. De inzet van de gezondheidsmakelaar willen we structureel voortzetten. 

Bekostiging 
Om de doelen van het GALA uit te voeren heeft de gemeente Oost Gelre de Brede Specifieke Uitkering (SPUK) aangevraagd.  Deze gelden zetten we o.a. in voor de uitvoering van het lokaal beweeg- en leefstijlakkoord 'Heel Oost Gelre Beweegt' , valpreventie, middelengebruik, mentale gezondheid en een kansrijke start. De Brede SPUK is incidenteel beschikbaar gesteld voor de periode 2023 tot en met 2026. Het is onzeker hoe de jaren na 2026 er financieel uitzien. Mogelijk dat wij extra financiële middelen begroten vanaf 2027 om de inzet te kunnen continueren. Dit is mede afhankelijk van de financiële middelen die wij ontvangen van het Rijk.

Thema 2 - Iedereen doet mee

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

In Oost Gelre is het aantal inwoners dat meedoet in de samenleving al jaren op een hoog niveau. Hier blijven we actief op inzetten en willen we verder versterken. In Oost Gelre dragen we eraan bij dat kinderen en jongeren veilig en gezond opgroeien en moet er altijd plaats en ruimte zijn voor iedereen om mee te doen en om zijn/haar talenten ten volle te kunnen ontplooien en ontwikkelen. Ongeacht iemands herkomst, geaardheid, lichamelijke of verstandelijke beperking of vermogen. 

Vrijwilligers en hun inzet ten behoeve van mede inwoners maken het langer zelfstandig wonen, participeren en creëren van een duurzame samenwerking met het informele netwerk mede mogelijk.

Goede onderwijshuisvesting maakt mogelijk dat het onderwijs passend, inclusief, thuisnabij in de wijk of kern en zoveel mogelijk op maat gemaakt is voor individuele leer- en ontwikkelbehoeften. Dat biedt kinderen en jongeren kansen om talenten te ontwikkelen en uit te groeien tot volwaardige en betrokken inwoners.

Bestuurlijke kaders

Terug naar navigatie - Bestuurlijke kaders
  • Jeugdwet
  • Wmo
  • Participatiewet
  • Integraal Zorg Akkoord (IZA) en verkenning deelname gemeenten Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA)
  • Gezond Actief Leven Akkoord (GALA)
  • Verordening Sociaal Domein
  • Wet ontwikkelingskansen door kwaliteit en educatie (Wet OKE)
  • Onderwijsachterstandenbeleid (Protocol en Programma Voor- en Vroegschoolse Educatie)
  • Beleidsplan Mens & Samenleving
  • Integraal Huisvestingsplan Onderwijs
  • Beleidsplan Schuldhulp
  • Sportvisie  Oost Gelre
  • Uitgangspuntennotitie Kunst en Cultuur
  • Wet inburgering 

Met name de voorgenomen uitrol van de Hervormingsagenda jeugd en het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming zal een enorme impact hebben. 

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Woonzorgvisie
Met de uitvoering van de Woonzorgvisie geven wij een nieuwe impuls aan de voorlichting gericht op het langer zelfstandig thuis wonen, het zorgen voor een fysiek veilige omgeving, het uitvoeren van activiteiten in het kader van dementievriendelijke gemeenten en het vormgeven van inclusiebeleid. We gaan extra inzet plegen om nieuw inclusiebeleid te ontwikkelen. Ontmoetingsmogelijkheden breiden wij uit naar nieuw te ontwikkelen wijken zoals Flierbos en de Eefseler Esch. 

MFA Zieuwent
Vanuit de gemeente zijn wij bezig met de ontwikkeling van een voorziening die de leefbaarheid bestendigt in Zieuwent voor de komende 30 à 40 jaar. Daarom willen we gezamenlijk met het dorp een Multifunctionele Accommodatie (MFA) ontwikkelen. Dit is een participatief ontwikkeltraject met de inwoners van Zieuwent. In 2025 gaan we verder met inwoners aan de slag om te komen tot een scherper beeld over de wensen en eisen van het MFA in Zieuwent. We gaan dan samen bepalen welke functies zich in het MFA moeten bevinden en hoe en met welke partijen dit vorm gaat krijgen. Onderdeel hiervan zijn de zorg/welzijnsvoorzieningen zoals in de BMV in Mariënvelde. De komende jaren zal dit helder worden en zal de uitkomst ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Betreffende investering wordt ten laste gebracht van de algemene reserve. 

MFA Harreveld
Ook in Harreveld zijn we bezig met de ontwikkeling van een voorziening die de leefbaarheid bestendigt in Harreveld voor de komende 30 à 40 jaar. Dit is een participatief ontwikkeltraject met de inwoners van Harreveld. De keuze voor het plangebied is gemaakt voor de locatie rondom het huidige dorpshuis, dorpshuis ’t Kempken. In de loop van 2025 moet duidelijk zijn welke functies zich in de MFA moeten bevinden en hoe en met welke partijen dit vorm gaat krijgen. Ook hier zijn de zorg/welzijnsvoorzieningen zoals in de BMV in Mariënvelde onderdeel van de vorm. De uitkomst zal ter besluitvorming worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Betreffende investering wordt ten laste gebracht van de algemene reserve. 

Pilots indicatieloze dagbesteding

We gaan pilots opzetten waar indicatieloze dagbesteding plaatsvindt voor alle inwoners die daar behoefte aan hebben. Hiermee willen we voorsorteren op de dubbele vergrijzing en de inzet van Wmo-maatwerkvoorzieningen inperken. We zoeken hiervoor geschikte locaties in de gemeente in overleg met de zorgaanbieders.

IHP
Vanuit het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) gaan we verder met de ontwikkelingen  van integrale kindcentra (IKC's)  in Groenlo en starten we met de verkenning van IKC-vorming met Paraat scholen in Lichtenvoorde. Daarnaast gaan we aan de slag met het uitvoeringsprogramma IHP. Om dit te realiseren gaan we kennis toevoegen aan ons beleidsteam middels een deskundige op het gebied van onderwijshuisvesting. 

Zomerschool

Net als afgelopen jaren organiseren we de Zomerschool voor kinderen die de Nederlandse taal nog niet goed beheersen met als doel hun taalontwikkeling op peil te houden gedurende de zomervakantie. 

Kunst en Cultuur - Cultuur- en Erfgoedpact
Op regionaal gebied werken we samen in een nieuwe pactperiode van het Cultuur- en Erfgoedpact (2025-2027). Met dit akkoord bundelen acht gemeenten in de Achterhoek de krachten. Dit doen we om kunst, cultuur en erfgoed een vaste plek te geven in de regio. Het Cultuur en Erfgoed Akkoord Achterhoek is het bestuurlijke kader van Cultuurregio Achterhoek. Het akkoord zet in op een domeinoverstijgende aanpak waarin kunst, cultuur en erfgoed bijdragen aan een vitale en aantrekkelijke regio. Het akkoord ambieert de versterking van de regionale basisinfrastructuur, meer financiële middelen en een solide bestuurlijke en ambtelijke inzet ten behoeve van een sterke Cultuurregio Achterhoek.

Het akkoord geeft opdracht tot uitvoering van het Cultuur en Erfgoed Akkoord inclusief het Cultuur en Erfgoed Programma Achterhoek, waarmee de Cultuurcoalitie Achterhoek samen met het culturele veld en de Achterhoekse gemeenten werkt aan de genoemde doelstellingen in dit akkoord.

Platform Kunst en Cultuur

Op lokaal gebied blijft het verstevigen van de positie van het platform Kunst en Cultuur een focuspunt, met daarbij aandacht voor het koppelen aan andere domeinen.
De Cultuurraad vindt steeds beter zijn verbindende rol. Die verbindende rol moet in 2026 een goed gevuld en goed werkend digitaal ‘cultureel dorpsplein’ opleveren. Een volgende stap is het koppelen van het verbonden veld aan vraagstukken uit onder andere het sociaal domein. Gebruikmakend van de kracht van het culturele veld in de gemeente Oost Gelre kan door middel van passende activiteiten voor diverse doelgroepen een rol gespeeld worden in bijvoorbeeld het bestrijden van eenzaamheid en ondersteunend zijn op het gebied van mentale gezondheid. Daarnaast kan de leefbaarheid in kleine kernen door middel van passende activiteiten ondersteund worden. Van belang hierbij is om de vraag op te halen bij diverse domeinen en hun organisaties en verbindingen te maken.

Wet inburgering
Belangrijk doel  is het taalaanbod flexibeler maken voor statushouders. Inburgeren is verplicht, echter zijn er statushouders die al aan het werk kunnen waarbij dit niet te combineren is met de inburgeringslessen.  Nieuwe ontwikkeling is om avond- en weekendlessen aan te bieden. Op deze manier wordt de ontwikkeling van statushouders niet belemmerd en staat de wet niet in de weg, de statushouder kan maximaal participeren in de maatschappij (werk, vrijwilligerswerk, onderwijs).

Thema 3 - Een duwtje in de rug

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De leefbaarheid en sociale cohesie van de gemeente is voor een belangrijk deel te danken aan de zelfredzaamheid van onze inwoners. Dit kenmerkt onze inwoners en hier zijn we trots op. Ondersteuning voor kinderen en jongeren zodat zij veilig en gezond opgroeien en ontwikkelen en ondersteuning voor volwassenen om zo lang mogelijk fit en gezond te blijven staan dan ook centraal. Inwoners praten tijdig over later en nemen tijdig maatregelen. Deze zelfredzaamheid is echter niet altijd een vanzelfsprekendheid. Daarom willen we er de komende periode voor zorgen dat echt iedereen kan meedoen en ook mee kan blijven doen in onze gemeente. Hier is (kortdurende) ondersteuning voor beschikbaar zonder dat een indicatie nodig is.

Bestuurlijke kaders

Terug naar navigatie - Bestuurlijke kaders
  • Wmo
  • Integraal Zorg Akkoord (IZA) en verkennen deelname gemeenten aan Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA)
  • Gezond Actief Leven Akkoord
  • Dementievriendelijke gemeente
  • Coalitie Een tegen eenzaamheid
  • Jeugdwet
  • Hervormingsagenda Jeugd
  • Wet Inburgering 

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

De mogelijke uitrol van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming naar sterke lokale teams zal enorme impact hebben
Dit zal een nieuwe manier van werken met zich meebrengen waarin wij als gemeente een veel stevigere regierol gaan krijgen en meer zelf hulp verlenen. Een goede ontwikkeling voor de inwoner, omdat alle betrokkenen (intern en extern) in een casus intensiever gaan samenwerken en de inwoner beter geholpen wordt. Dit betekent echter wel intensievere personele inzet vanuit de gemeente. Met name het werken volgens de verklarende analyse zal veel meer tijd vragen van consulenten. Ook vraagt het een andere manier van werken: niet meer per wet, maar door de wetten heen. Het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming richt zich op 0-100, dat betekent dat er een meer integrale aanpak met casusregie gaat komen. Hierbij willen we de toegang meer in lijn brengen met deze visie.  

Praat vandaag over morgen
We bieden ondersteuning gericht op reablement (een manier om samen met een oudere te werken aan herstel van zijn leven en zelfredzaamheid) en het langer fit en gezond blijven. We zetten bijvoorbeeld valpreventietrainingen in en gaan het gesprek aan om tijdig na te denken over morgen. 'Praat vandaag over later' zorgt ervoor dat inwoners zich tijdig voorbereiden op het langer zelfstandig thuis wonen. In het kader van de uitvoering van het IZA werken we aan het doorontwikkelen van Stads/dorpskamers naar brede ontmoetingsplekken waar eerstelijnszorg en welzijn werken aan het ondersteunen van inwoners die (tijdelijk) psychisch kwetsbaar zijn. 

We zetten de ondersteuning van vrijwillige woonconsulenten en vrijwillige ouderenadviseurs voort
We gaan vanuit wonen en zorg bijvoorbeeld aan de slag met verhuiscoaches. We onderzoeken hoe we nieuwe ontwikkelingen zoals deze kunnen koppelen aan dat wat we al hebben: de vrijwillige woonconsulenten en ouderenadviseurs. Vanuit het IZA versterken wij de mantelzorgondersteuning met een regionaal basisaanbod waar lokaal gebruikt gemaakt kan worden.

VVE
Het protocol en programma Voor- en Vroegschoolse Educatief aanbod geeft uitvoering aan de wettelijke verplichting uit de Wet Ontwikkelingskansen door Kwaliteit en Educatie (Wet OKE) om een goed voorschools aanbod te doen aan alle jonge kinderen uit Oost Gelre met een taalachterstand. Daarmee worden de onderwijskansen van kinderen uit Oost Gelre die dit nodig hebben vergroot.

De Participatiewet in Balans
De Participatiewet uit 2015 die de bijstandsuitkeringen regelt moet beter aansluiten op wat mensen (aan) kunnen en nodig hebben. In het wetvoorstel Participatiewet in Balans staan ruim twintig maatregelen om de Participatiewet te verbeteren en de balans tussen rechten en plichten te herstellen. Zo worden de regels en procedures rondom bijstandsuitkeringen vereenvoudigd en krijgen gemeenten meer ruimte voor maatwerk. Hierdoor kunnen professionals beter inspelen op de persoonlijke situatie van mensen en hen effectiever helpen naar werk. Vertrouwen en de menselijke maat worden bij de uitvoering kernwaarden. In het programma werken we in drie sporen aan hetzelfde doel:

  • Spoor 1: 21 maatregelen die op korte termijn de regels en ondersteuning van de Participatiewet beter laten aansluiten op de mogelijkheden en omstandigheden van de mensen voor wie ze bedoeld zijn.
  • Spoor 2: De fundamentele herziening van het stelsel op de lange termijn.
  • Spoor 3: Versterken van vakkundigheid in (de verandering naar) de herziene Participatiewet.

We gaan de komende periode benutten om samen met de andere drie gemeenten en Fijnder beleid te ontwikkelen volgens de uitgangspunten van de Participatiewet in Balans.

Nieuwe afspraken over een nieuwe structuur voor sociaal ontwikkelbedrijven
Het ministerie van SZW, de VNG, Divosa en Cedris hebben afspraken gemaakt over een toekomstbestendige inrichting van de sociale infrastructuur van sociaal ontwikkelbedrijven en voor beschut werk. Het doel is om de begeleiding en ondersteuning van inwoners die dat nodig hebben te waarborgen. Het is belangrijk dat er een solide vangnet is en blijft voor inwoners die wel kunnen werken, maar voor wie dit niet, of nog niet, bij reguliere werkgevers mogelijk is. Voor deze inwoners blijven sociaal ontwikkelbedrijven – ook in de toekomst – belangrijk. Als opstap naar werk, als een plek waar je in een beschutte omgeving kunt werken en als een plek waarop je kunt terugvallen als het even niet lukt bij een reguliere werkgever. In 2026 gaan we verder met het bouwen aan de juiste infrastructuur. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan met als doel een toekomstbestendige werkplaats te behouden in het werkgebied van Fijnder.

Thema 4 - Zorg voor wie dat nodig heeft

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De gemeente heeft de afgelopen jaren op het gebied van sociale voorzieningen een stevig fundament gebouwd voor onze inwoners. Inwoners die dat nodig hebben ontvangen ondersteuning. Tegelijkertijd moeten we constateren dat de wereld in beweging is en er veel onzekerheden op ons afkomen. Juist daarom hebben we de ambitie om het solide fundament van onze sociale voorzieningen intact te laten en waar mogelijk uit te bouwen. We willen dat zorg voor iedereen bereikbaar en op een hoog peil blijft, zodat onze inwoners thuis kunnen blijven wonen als zij dat willen en onze kinderen een veilige omgeving hebben om in op te groeien. Dit doen wij vanuit een nauwere samenwerking met aanpalende domeinen zoals de zorg, het onderwijs, het veiligheidsdomein en het domein bestaanszekerheid. 

Bestuurlijke kaders

Terug naar navigatie - Bestuurlijke kaders

We gaan als gemeente werken volgens onderstaande akkoorden die op elkaar ingrijpen en overeenkomsten met elkaar hebben:

  • de Hervormingsagenda Jeugd
  • het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming
  • het Integraal Zorgakkoord, Gezond Actief Leven Akkoord
  • Doorcentralisatie Beschermd Wonen. 
  • Integraal Zorg Akkoord (IZA)
  • Participatiewet in Balans

Een belangrijke rode draad in deze akkoorden is dat gemeenten zorgdragen voor een laagdrempelige toegang tot ondersteuning die gemeenten binnen het sociaal domein verstrekken. Het laten slagen van deze programma's vergt een basis waarop dit kan landen: een goed werkend sterk lokaal team en adequate toegang tot hulp. Werken volgens het Toekomstscenario betekent dat er vanuit de gemeenten altijd oog moet zijn voor een veilige omgeving voor de brede leeftijdsgroep 0-100 jaar.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Implementatie Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming en Hervormingsagenda

De implementatie van het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming en de Hervormingsagenda Jeugd  gaat het nodige betekenen voor onze regierol en de toegang. Ook vraagt het van ons nog meer qua zelf hulp verlenen door teams. Door nog meer te normaliseren en laagdrempelig en voorliggend hulp te bieden aan inwoners hopen we de inzet van tweedelijns zorg verder terug te dringen. We kijken nog breder naar hulpvragen die inwoners te stellen door ook een samenhangende systemische blik toe te passen. Dit doen wij door de methodiek Verklarende Analyse te trainen en te implementeren bij opvoedvragen die ouders aan ons als gemeente stellen. Zo krijgen jeugdigen de hulp die zij nodig hebben en wordt ook de samenhang met stressfactoren binnen het gezin gezien en zo nodig hulp ingezet. 

In het kader van IZA werken wij aan het ontwikkelen van integrale wijkteams
Inwoners hebben vaak hulpvragen op verschillende leefgebieden. Denk bijvoorbeeld aan werkloosheid, schulden, slechte gezondheid, opvoedings- of relatieproblemen en huiselijk geweld. Het oplossen van het ene probleem heeft effect op het andere. Een integrale werkwijze, waarin je als wijkteam deze vragen in samenhang benadert, ligt daarom voor de hand.

Doorontwikkeling Stadskamer
Wij werken aan de doorontwikkeling van de Stadskamer tot plekken waar door de eerstelijnsgezondheidszorg en welzijn gewerkt wordt aan het voorkomen / verminderen van opname van inwoners met psychische kwetsbaarheid. Daarnaast gaan we door met de inloopvoorziening voor kwetsbare jongvolwassenen. 

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2026

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2026

Terug naar navigatie - Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2026

De voorstellen van nieuw beleid met een uitgebreide toelichting zijn opgenomen in het iets te kiezen model dat als bijlage is toegevoegd bij de Kadernota.

x € 1.000

Omschrijving

Investeringen

Dekking uit

reserves

Dekking uit bestaand krediet

Budgettaire

lasten

P2 Nieuw:        
Klankbordgroep inclusie en toegankelijkheid     25  
Pilots indicatieloze dagbesteding   200    
Landelijke en regionale plannen vertalen naar lokaal gezondheidsbeleid   115    
Methodiek Verklarende Analyse   28    
Zomerschool nieuwkomers kinderen       -25
Onderwijshuisvesting       -30
Inloop kwetsbare jongeren Den Diek(Een tegen eenzaamheid)     18  
Gezondheidsmakelaar       -50
P2 Programmabegroting 2025-2028:        
Onderwijshuisvesting   30    
Cultuurfonds   25    
Cultuurraad   25    
Preventie en gezondheid (exclusief POH en PPJ) (incidenteel)   100    
Lokale uitvoering voorkomen gebruik maatschappelijke opvang   100    
Inzet vakleerkrachten bewegingsonderwijs op basisscholen in Oost Gelre   100    
Extra ondersteuning voor inwoners die de regie over hun leven niet meer hebben   160    
Streekomroep   17    
Totaal   900 43 -105

 

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

Programma 2  is gericht op het welzijn van onze inwoners. Samen met onze inwoners en netwerkpartners werken we aan een leefbare gemeente Oost Gelre. Een gemeente waar het fijn wonen en werken is en waar we omzien naar elkaar. 

Het grootste goed van de gemeente zijn onze inwoners. Een fijne fysieke en sociale leefomgeving speelt een belangrijke rol bij de mentale en fysieke gezondheid van onze inwoners. Dit willen we 
koesteren en verder versterken. Met de ambitie: ‘Gezonde leefstijl is de norm’ brengen we het thema gezondheid in de breedste zin van het woord naar onze inwoners. We maken onze inwoners bewust van een gezonde leefstijl en de positieve gevolgen hiervan.

Het is daarnaast belangrijk dat iedereen mee kan doen en zichzelf kan zijn. Onze gemeente is Regenbooggemeente. Hiermee dragen we gelijkheid actief uit. Daarnaast kenmerkt onze gemeente zich al jaren door veel inwoners die meedoen in de samenleving. Dit willen we zo houden en blijven we ondersteunen. We zorgen voor ontmoetingsmogelijkheden in alle kernen en ondersteunen vrijwilligers bij de uitoefening van de werkzaamheden. We stimuleren daarbij samenwerking met en tussen verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Iedereen draagt een steentje bij!

Het aantal ouderen in Oost Gelre neemt toe en daarmee ook de vraag naar zorg. Deze zorg en voorzieningen organiseren we samen met onze netwerkpartners in de nabije omgeving van onze inwoners. Daarnaast helpen we ouderen, om zo lang als men wil en kan, zelfstandig te blijven wonen. Eigen regie is hierbij het uitgangspunt. Om dit te bereiken zetten we het komende jaar in op vier thema’s:
• Gezonde leefstijl
• Iedereen doet mee
• Een duwtje in de rug
• Zorg voor wie dat nodig heeft 

Er is bewust voor deze volgorde gekozen: van preventie naar maatwerk, van voorlichting naar ondersteuning en voor iedere inwoner een passend aanbod. Samen met onze inwoners,
 (vrijwilligers)organisaties en netwerkpartners werken we aan een inclusieve samenleving en een leefbaar Oost Gelre. 

De speerpunten uit het raadspamflet en het college-uitvoeringsprogramma zijn de basis voor dit programma:

  • We zetten in op leefbaarheid en sociale cohesie in de kernen
  • Niemand valt tussen wal en schip
  • We stimuleren initiatieven uit de samenleving
  • We stimuleren participatie in de brede zin
  • Het huidig niveau van de sociale voorzieningen en inkomensondersteuning wordt gehandhaafd
  • We zetten actief in op het voorkomen van schuldenproblematiek
  • We gaan (energie)armoede tegen
  • We zetten in op een gezonde leefstijl 
  • Drugs d'r uut! We dragen bij aan het voorkomen van drugs- en alcoholgebruik 
  • We versterken de culturele sector

Samen sterk in Oost Gelre!

In deze kadernota gaan we in op de nieuwe ontwikkelingen in dit programma. Vanzelfsprekend blijven wij inzetten op de al bestaande activiteiten.