Inleiding

Voorwoord

Terug naar navigatie - Voorwoord

Voor u ligt de Kadernota 2026. Hierin geven wij volgens uw uitgangspunten en kaders, inhoudelijk en financieel richting aan het begrotingsjaar 2026. Ook voor de jaren na 2026 tekenen zich al contouren af van de nodige uitdagingen voor onze inwoners, onze ondernemers en ook voor ons als gemeente. Uitdagingen die we samen met alle belanghebbenden aangaan.

Uitdagingen nu en in de toekomst
De woningmarkt stelt ons voor een grote uitdaging. Het vinden van een passende woning is voor alle doelgroepen moeilijk: voor starters, ouderen, statushouders, arbeidsmigranten en de uitstroom uit beschermd wonen. Dit vaagt om extra inspanning op concrete uitvoeringsprojecten. Gezien de behoefte zetten we onverminderd in om onze ambitie van circa 1.300 nieuwe woningen te realiseren. We werken ook hard door aan een energieneutrale gemeente. Dit moeten we uiterlijk in 2050 zijn, maar liefst willen we dat eerder. Met het vaststellen van de RES 2.0 zal de grootschalige opwekking van windenergie steeds belangrijker worden. Ook volgend jaar zorgen we voor de mensen die dat nodig hebben. Belangrijk zijn de pilots dagbesteding voor alle inwoners die daar behoefte aan hebben. Hiermee sorteren we voor op de dubbele vergrijzing en perken we de inzet van Wmo-maatwerkvoorzieningen in. Maar ook de hervorming van de Jeugdzorg gaat het nodige van ons vergen. En natuurlijk blijven een gezonde leefstijl en bewegen speerpunten voor ons. Op het gebied van werken speelt de revitalisering van bedrijventerrein de Kamp in Lichtenvoorde een grote rol in onze planvorming. 

We zien het als onze taak om al deze vraagstukken en uitdagingen op te pakken en in gang te zetten en onze inwoners en ondernemers zoveel mogelijk te ondersteunen.

Financiële uitdagingen en onzekerheden
Uitdagingen zijn er ook op financieel vlak. De uitkering uit het Gemeentefonds staat de komende jaren onder druk. Dit kan voor ons als gemeente onduidelijkheid betekenen over onze financiële mogelijkheden en positie. Wij streven ernaar om de mogelijke gevolgen hiervan voor onze inwoners en ondernemers zo vroeg mogelijk met hen te delen. Belangrijk is dat we zorgen voor heldere keuzes in wat wij willen, wat we kúnnen en wat we móeten doen. Ons uitgangspunt hierbij is om de financieel gezonde situatie van onze gemeente te behouden en te streven naar brede welvaart en welzijn voor iedereen in de gemeente Oost Gelre.

Mooie ambities om samen te realiseren
Tegelijkertijd hebben we veel ambities voor 2026 en de jaren daarna. Deze ambities zijn verwoord in het coalitieprogramma 2022-2026 met als titel ‘Samen gaan we de uitdaging aan! Wonen! Werken! Welzijn!’. Deze titel geeft precies aan hoe we naar de uitdagingen kijken. Samen met onze inwoners, onze ondernemers en al onze verenigingen en vrijwilligers maken we ons sterk voor Achterhoekse gemeente waar het goed wonen, werken en verblijven is.
Het college heeft een uitvoeringsprogramma opgesteld om de ambities in het coalitieprogramma handen en voeten te geven en om daarmee een doorkijk te geven naar de komende jaren. In de Kadernota 2026 laten we dit terugkomen door de programma’s hierop aan te sluiten. Daarmee zorgen we ervoor dat de kadernota en volgende programmabegrotingen herkenbaar zijn.

Toekomstbestendige besluiten
De financiële basis van onze gemeente is goed. Bij het samen aangaan van de uitdagingen gebruiken we deze stevige basis bij het vinden van de juiste antwoorden op vraagstukken en het nemen van toekomstbestendige besluiten. Dat is echter geen vanzelfsprekendheid. De onzekerheden van wijzigingen in het gemeentefonds kunnen een risico vormen voor onze financiële positie. Dat dwingt ons om kritisch te blijven ten aanzien van bestaande en nieuwe plannen, van investeringen en om te onderzoeken waar er externe financieringsmogelijkheden zijn. Bezuinigingen zijn onwenselijk, maar kunnen we niet helemaal uitsluiten. Het college kiest ervoor om het niveau van voorzieningen voor onze inwoners en ondernemers op peil te houden en hierop niet te bezuinigen. Vooralsnog lijkt dit ook niet nodig.