Programma 1 omvat het thema Wonen. Naast de uitvoering van de in 2023 vastgestelde Woonvisie, de verdere implementatie van de Omgevingswet, de verdere uitrol van Geef Lichtenvoorde Kleur! en Programma Stad Groenlo spelen er veel meer verschillende ontwikkelingen die het komende jaar aandacht vragen van het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie. Daarbij willen we een viertal speerpunten benoemen:
- Er komen veel veranderingen op het buitengebied. Veranderingen ten aanzien van (agrarische) bedrijfsvoering, initiatieven in het kader van de klimaatdoelstellingen en een wispelturig landelijk beleid vragen om aandacht en daadkracht van onze gemeente. Via de Uitvoeringsagenda Leefbaar en Vitaal Buitengebied Oost Gelre werken we aan een aantrekkelijk buitengebied.
- Doorontwikkeling van woningbouw in alle kernen. Het is een uitdaging om alle doelgroepen in Oost Gelre een passende woning te laten vinden. Dit geldt niet alleen voor de regulier woningzoekenden zoals starters en ouderen maar ook voor bijvoorbeeld aandachtsgroepen als vluchtelingen, statushouders, arbeidsmigranten en de uitstroom uit beschermd wonen. Dit vaagt om aanvullend beleid maar ook een extra inspanning op concrete uitvoeringsprojecten. Er zijn nieuwe kaders ontwikkeld voor woningbouw in de kleine kernen en Groenlo en Lichtenvoorde. Daarnaast zijn er verruimde mogelijkheden voor functieverandering van agrarische erven nabij de kernen (woondroebel-beleid). Inmiddels zijn op basis van deze kaders in iedere kleine kern één of meerdere woningbouwplannen in ontwikkeling of uitvoering. Gezien de behoefte wordt onverminderd ingezet om onze ambitie van circa 1.265 nieuwe woningen te realiseren. Om hierin in te kunnen voorzien wordt ook ingezet op een nieuwe uitleglocatie in zowel Groenlo als Lichtenvoorde.
- In het verlengde van de Omgevingswet en de voorgaande 2 punten wordt energie gestoken in de uitvoering van de Omgevingsvisie. Zo zijn zowel voor het buitengebied, de economie, het klimaat, het wonen en onze waterhuishouding de uitgangspunten vastgelegd.
- Regionale Energie Strategie Achterhoek. Duurzaamheid en energiedoelstellingen zijn geen zaak voor gemeenten alleen. Mede daarom participeren wij in de verdere ontwikkeling van een regionale energiestrategie voor de gehele Achterhoek.