We hanteren daarbij de volgende uitgangspunten:
- We zijn één organisatie, met medewerkers die met elkaar met plezier en vakmanschap werken aan de opgaven waar Oost Gelre voor staat. De organisatie werkt integraal en opgavengericht, over afdelings- en teamgrenzen heen.
- We organiseren de dienstverlening zo veel mogelijk dichtbij onze inwoners. Digitaal waar het kan, persoonlijk waar het moet. We leven ons in en achterhalen de behoeften van onze inwoners en ondernemers. Onze grondhouding is “ja, mits”, en we proberen binnen de wettelijke kaders al het mogelijke te doen om zaken voor elkaar te maken
- We weten wat er in de samenleving speelt, wat dat van ons vraagt en spelen daarop in. Onze rolinvulling is daarbij afhankelijk van het (maatschappelijk) vraagstuk.
- We hebben de basis op orde. We weten wat we moeten doen, kunnen dat ook en hebben daarbij grip op ons huishoudboekje.
- We ontwikkelen ons naar een organisatie die flexibel, communicatief en netwerkend is. Zo kunnen we inspelen op wat de inwoner van ons verwacht.
Kwaliteit (toelichting)
We zijn één organisatie, we hebben de basis op orde en blijven in ontwikkeling, ook in de communicatie richting onze inwoners.
Per 1 januari is de nieuwe organisatiestructuur in werking. Daarin hebben alle medewerkers een plek gekregen in een team en is een middenkader opgenomen waarvan alle teamleidersfuncties inmiddels zijn ingevuld. Verder is er een concept organisatievisie opgesteld, voorgelegd, geladen en gemotiveerd aan onze medewerkers. Dit concept is gebaseerd op uitkomsten van onderzoeken die de afgelopen jaren zowel binnen als buiten de organisatie zijn gehouden. Het streven is deze op 2 oktober 2023 definitief vast te stellen. De organisatievisie is ons DNA wat we verder uitwerken via een strategie van vier pijlers;
- Buiten met binnen verbinden;
- Bestuurlijk en ambtelijk samenspel;
- Aandacht voor groei en ontwikkeling;
- Slimmer organiseren.
Met deze nieuwe organisatiestructuur, organisatievisie en strategie werken we steeds meer opgavengericht met oog voor mens en omgeving. Binnen elke pijler vallen verschillende opgaven, zoals het optimaliseren van onze dienstverleningsvisie, het doen van onderzoeken en kritisch te kijken naar huidige processen en deze waar nodig te optimaliseren. De opgaven worden gefaseerd opgepakt en een enkele zijn al gestart. Dit is een continue proces van ontwikkeling waarin we goeie stappen zetten. Zo werken we toe naar een lerende en wendbare organisatie.
Optimale dienstverlening
We vinden het belangrijk om te weten hoe de samenleving onze dienstverlening ervaart. Zowel de wijze van communiceren als kanaalvoorkeur en kijken we welke onderwerpen er in de samenleving spelen. Daarom zijn we continu aan het monitoren om onze kanalen te optimaliseren en voeren we onderzoeken uit om onze dienstverlening te toetsen. Dit eerste half jaar verstrekten wij door de paspoortpiek met de teams Burgerzaken en het KCC ca 2500 reisdocumenten. Dit zijn ongeveer 2000 documenten meer dan gebruikelijk in de eerste maanden van het jaar. Wij waren (en zijn) hier goed op voorbereid. Onze inwoners hebben dezelfde snelle dienstverlening ervaren.
Dagelijks zijn we bezig om onze dienstverlening te verbeteren. Met het inrichten van het vernieuwde KCC verbeteren we de eerstelijns dienstverlening. We streven ernaar zoveel mogelijk vragen in één keer goed te beantwoorden. Eind mei is de pilot van ons vernieuwde KCC met goed gevolg afgerond. Naast het positieve effect (we zetten de klant nog meer centraal met deze nieuwe werkwijze) in de eerstelijns dienstverlening, ondervindt de organisatie ook een betere dienstverlening van ons KCC doordat er "warm" wordt doorverbonden. Ook de komende periode blijven we inzetten op verdere professionalisering van ons KCC door training en coaching van de medewerkers.