Programma 3 - Economie en werkgelegenheid

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Programma 3 behelst alles wat we doen in het belang van een goed ondernemersklimaat, een goede werkgelegenheid en een goede bereikbaarheid. Dit zijn immers belangrijke ingrediënten en belangrijke motoren voor onze lokale economie. Binnen dit programma zijn er drie speerpunten voor de komende periode:

  • Ondersteuning op maat aan de agrarische sector, met het oog op de ontwikkelingen waar agrarische ondernemers mee te maken hebben of nog krijgen.
  • De verdubbeling van de N18 om zo de bereikbaarheid van de hele Achterhoek te verbeteren en de regio beter te kunnen positioneren als regio met een aantrekkelijk vestigingsklimaat. 
  • Een volwaardige laadinfrastructuur in de openbare ruimte zodat Oost Gelre voorbereid is op een toename van elektrische voertuigen, die bovendien een bijdrage leveren aan onze klimaatdoelstellingen.

In dit hoofdstuk gaan we in op deze aspecten en alle andere die betrekking hebben op het programma 3: Economie en werkgelegenheid.

Goed ondernemersklimaat

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De gemeente maakt zich sterk voor een gemeente waar het prettig wonen en werken is. We willen meer banen en diversiteit van banen, goede voorzieningen, een goede bereikbaarheid een prettige omgeving voor de bewoners en voldoende vestigingsmogelijkheden voor bedrijven. Dit alles bepaalt het vestigingsklimaat voor ondernemers waarvoor wij ons in samenwerking met het bedrijfsleven inzetten.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Bedrijvigheid in de gemeente en een goed ondernemersklimaat is belangrijk voor onze gemeente. Oost Gelre is een ondernemende gemeente en de gemeente wil haar ondernemers goed faciliteren. Dit komt onder meer tot uitdrukking via de vastgestelde dienstverleningsvisie en de wijze waarop wij invulling willen geven aan de Omgevingswet. Wij zullen hierop blijven inzetten.

Een aantal branches hebben ernstig te lijden onder de coronacrisis. Wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn zal afhangen van de duur van de pandemie. Hierbij zijn verschillende scenario's denkbaar. Via een uitgebreid pakket aan maatregelen zullen wij de ondernemers blijven ondersteunen.

Gezonde agrarische sector

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De agrarische sector is een belangrijke pijler onder onze economie. De sector verschaft veel werkgelegenheid en draagt bovendien bij aan een aangenaam woon- en leefklimaat voor de inwoners en recreanten. Landschap en economie zijn geen tegenstanders van elkaar, maar kunnen juist heel goed hand in hand gaan. De schoonheid van ons coulissenlandschap, de bossen en andere natuurgebieden in de Achterhoek zijn waardevol; ook in economische zin. Dit geldt voor onze agrariërs, maar ook voor de belangrijke groeiende toeristische sector.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Agrariërs die behoefte hebben aan coaching (die zich richt op de toekomst van hun onderneming) kunnen zich bij de gemeente melden. De gemeenteraad heeft € 20.000 beschikbaar gesteld voor de financiële ondersteuning van coaching. Verder ligt er bij de provincie een aanvraag voor subsidie voor de agrarische sector. Het betreft een aanvraag voor een zogenoemde ervencoach, deze brengt de thema’s van het erf in beeld en bepaalt in samenspraak met de ondernemer welke acties nodig zijn. Samen met de eigenaar maakte deze een stappenplan voor een duurzame toekomst van het erf. Het plan van aanpak dat per bedrijf wordt opgesteld door de ervencoach moet leiden tot realisering van het doel: toekomstbestendige én duurzame agrarische bedrijven in onze gemeente. Door op individueel niveau aan de slag te gegaan met de agrarische erven werken we aan een verbetering van de leefbaarheid van het buitengebied in zijn geheel.

Op dit moment bevindt de agrarische sector zich in een turbulente fase door de discussie over de stikstof. De warme sanering van de varkenshouderij zal mogelijk ook in Oost Gelre leiden tot bedrijfsbeëindiging en tot nieuwe ondernemersinitiatieven in het buitengebied.

Bereikbaarheid en mobiliteit

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Bereikbaarheid en mobiliteit is in de Achterhoek van essentieel belang. Bereikbaarheid is voor ons niet alleen het verkeer en openbaar vervoer want ook digitale bereikbaarheid hoort daar zeker bij. Een goede bereikbaarheid is een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven, maar ook voor mensen die in de Achterhoek willen wonen maar elders werken. De leefbaarheid van het buitengebied is gediend met een digitale bereikbaarheid. Ook zorgt het voor meer zelfstandigheid bij ouderen en hulpbehoevenden, omdat zorg op afstand een steeds belangrijkere plek inneemt.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Elektrisch rijden wordt steeds belangrijker en draagt bij aan de klimaatdoelstellingen. Voor de komende periode willen we daarom inzetten op het verkrijgen van een dekkende laadinfrastructuur in de openbare ruimte voor het opladen van elektrische voertuigen. Voor Lichtenvoorde en Groenlo loopt dat voorspoedig, voor de kleine kernen zijn meer financiële middelen nodig.

Daarnaast willen we blijven inzetten op goede fietsverbindingen door ons te richten op de bereikbaarheid, comfort en veiligheid van het (hoofd)fietsnetwerk. We werken hierin samen met de 8RHK Ambassadeurs.

Een ander belangrijk thema betreft de verdubbeling van de N18 (2x2 met 100 km/u) met goede dwarsverbindingen naar de A1, A15 en Duitsland. Dit pakken we op in regionaal verband samen met 8RHK Ambassadeurs.

In het kader van de aanleg van de nieuwe N18 gaan we ook in de komende periode verder met de maatregelen die nodig zijn op het onderliggend wegennet. Deels doen we dat in relatie tot de aanleg van Meer Veilig maatregelen van Rijkswaterstaat. Vooral aanpassingen in en rondom Lichtenvoorde ten aanzien van de afsluiting van de aansluiting N18-Zieuwentseweg vragen aandacht.

Ten slotte investeren we ook de komende periode in goede digitale én fysieke bereikbaarheid, met het oog op goed onderhouden wegen en openbaar vervoer.

Toerisme en evenementen

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Oost Gelre is een aantrekkelijke gemeente, waar het (economisch) belang van toerisme en recreatie nog steeds toeneemt. Toeristen, recreanten, maar ook de eigen inwoners zoeken naar ervaringen en beleving in Oost Gelre. Hierbij is het aanwezige erfgoed in de gemeente vaak het unieke decor van die ervaring en beleving. Dit biedt voor winkeliers en horecabedrijven nieuwe mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van bijvoorbeeld arrangementen.

Oost Gelre als evenementengemeente blijft een belangrijk speerpunt. We willen de vele evenementen goed ondersteunen en faciliteren omdat dit belangrijk is voor de eigen gemeenschap maar zeker ook onze aantrekkelijkheid voor toeristen vergroot.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Als vervolg op het internationale congres dat Oost Gelre heeft georganiseerd rondom de Slag om Grolle worden op dit moment verschillende routes ontwikkeld. In Groenlo wordt een lokale route ontwikkeld waarbij gebruik wordt gemaakt van een innovatieve progressive webapp.  Samen met de Vereniging Nederlandse Vestingsteden en Abelleisure wordt een Nederlandse route rondom het thema 80 jarige oorlog ontwikkeld. En de ontwikkeling voor de Europese route is momenteel in volle gang. 

Om Lichtenvoorde beter toeristisch te positioneren bekijken we met Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd of er een goede identiteit geformuleerd kan worden. Er ligt een uniek plan om een Corso Experience te ontwikkelen. Helaas is er op dit moment nog geen geschikte locatie. Daarom is nu gekozen om de Corso Experience op te knippen en elk jaar een specifiek onderdeel te ontwikkelen uit dit initiatief. Door de crisis heeft deze ambitie "on hold" gestaan, maar dit wordt zo snel mogelijk opgepakt. 

Werkgelegenheid

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Om inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten doorstromen naar een baan hebben we verschillende instrumenten. Indien de arbeidshandicap fors is dan kunnen we een beschut dienstverband aanbieden via de BV Slinge Werkt! Ook de komende jaren organiseren we het beschut werk op deze manier We proberen ook mensen met een indicatie 'beschut' zoveel mogelijk in het reguliere bedrijfsleven te plaatsen. Lukt dit niet dan zorgen we voor een werkplek in het nieuw te vormen leerwerkbedrijf, waarin de activiteiten van SDOA en WBO zullen worden samengevoegd.


Voor inwoners met een arbeidshandicap zetten we loonkostensubsidie in. Deze groep heeft dan een normaal dienstverband. We verwachten dat deze groep sterk zal groeien de komende jaren omdat er relatief steeds meer inwoners met een arbeidshandicap een beroep doen op de Participatiewet. Voor inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt creëren we een doorgaande lijn van arbeidsmatige dagbesteding tot regulier werk

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2022

Terug naar navigatie - Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2022

Omschrijving

Investeringen

Dekking uit

reserves

Budgettaire

lasten

Gevel aanpassing, winkelverplaatsing, burgerinitiatieven

0

75.000

0

Impuls lokale economie en buitengebied

0

60.000

0

Investeren in jong talent

0

0

-65.000

Profilering

0

0

-25.000

Programma Lichtenvoorde exploitatiekosten

0

50.000

0

Totaal

0

185.000

-90.000