Programma 1 - Leefomgeving

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Programma 1 omvat het thema Leefomgeving. Naast de aanstaande Omgevingswet, de verdere uitrol van Geef Lichtenvoorde Kleur! en Programma Stad Groenlo spelen er veel meer verschillende ontwikkelingen die het komende jaar aandacht vragen van het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie. Daarbij willen we een viertal speerpunten benoemen voor 2022:

  • Ontwikkeling van een visie en beleidskader voor het buitengebied. Er komen veel veranderingen op het buitengebied. Veranderingen ten aanzien van (agrarische) bedrijfsvoering, initiatieven in het kader van de klimaatdoelstellingen en dergelijke vragen om aandacht en daadkracht van onze gemeente.
  • Doorontwikkeling van woningbouw in alle kernen. Daar waar de afgelopen jaren woningbouw stagneerde, zien we dat er belangrijke stappen gezet worden om de woningbouw in alle kernen van Oost Gelre weer te stimuleren. Er zijn nieuwe kaders ontwikkeld voor woningbouw in de kleine kernen en Groenlo en Lichtenvoorde. Daarnaast zijn er verruimde mogelijkheden voor functieverandering van agrarische erven nabij de kernen (woondroebelbeleid). Inmiddels zijn op basis van deze kaders in iedere kleine kern één of meerdere woningbouwplannen in ontwikkeling of uitvoering.
  • Opstellen van Omgevingsvisie en aanpalend beleid. In het verlengde van de Omgevingswet en de voorgaande 2 punten wordt energie gestoken in het ontwikkelen van een Omgevingsvisie.
  • Regionale Energie Strategie Achterhoek. Duurzaamheid en energiedoelstellingen zijn geen zaak voor gemeenten alleen. Mede daarom participeren wij in de verdere ontwikkeling van een regionale energiestrategie voor de gehele Achterhoek.

Deze en alle andere ontwikkelingen voor het komende jaar lichten wij hieronder bij de verschillende paragrafen nader toe.

Ruimtelijke ontwikkeling

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

De ruimtelijke ontwikkelingen voor de toekomst zijn niet meer zozeer gericht op de kwantitatieve groei van de stad en de kernen maar richten zich vooral op de kwaliteitsverbetering van de bestaande woonwijken, het buitengebied, bedrijventerreinen en de centra, waarbij rekening wordt gehouden met de gevolgen van de demografische ontwikkelingen.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Ontwikkeling buitengebied

De ontwikkeling van het buitengebied heeft hoge prioriteit. Het buitengebied heeft namelijk nu en in de nabije toekomst te maken met grote uitdagingen. Achterblijvende inkomsten, hogere kosten, verduurzaming, stikstofproblematiek, problemen bij erfopvolging of anderszins, kunnen ertoe leiden dat het agrarische landschap er anders uit komt te zien. Dit vraagt om een visie op en beleidskader voor het buitengebied.

Omgevingsvisie

Dit alles zullen wij uiteindelijk opnemen in de Omgevingsvisie. Nieuw ruimtelijk beleid dat nog moet worden ontwikkeld, krijgt een plek in de Omgevingsvisie die in voorbereiding is. Een aantal onderwerpen hebben wij de afgelopen periode reeds uitgewerkt. Daarbij moet gedacht worden aan de energietransitie en wonen in zowel de kleine kernen als in Lichtenvoorde en Groenlo.

De opstelling van de Omgevingsvisie hangt nauw samen met de invoering van de Omgevingswet. De inwerkingtreding van de Omgevingswet wordt voorzien in januari 2022. Eerder zou de wet in werking treden vanaf 1 januari 2020 maar die datum is recentelijk losgelaten door de minister voor Milieu en Wonen. Om te verzekeren dat onze gemeente klaar is om op het moment van invoering te gaan werken onder deze nieuwe wet, hebben we begin 2020 binnen het programma Omgevingswet prioriteiten bijgesteld. Begin 2020 hebben we een lijst met minimale acties opgesteld die we nader willen uitwerken in 2021. Dit betreft een minimumpakket van acties die absoluut noodzakelijk zijn om de dienstverlening te kunnen voortzetten onder de nieuwe wetgeving. We hebben daarbij te kampen met beperkte capaciteit om de voorbereiding op de Omgevingswet voldoende op te pakken naast de reguliere taken. Mede om die reden hebben we reeds extra externe deskundigheid en capaciteit ter ondersteuning georganiseerd, onder andere op het gebied van werkprocessen, projectleiding en digitalisering. Ook met de externe ondersteuning blijft het een enorme uitdaging om alles op tijd gereed te hebben. Eerder stelden we al vast dat de invoering van de Omgevingswet een grote zeer grote impact zal hebben op onze organisatie maar dat geldt ook zo voor de voorbereidingen daarvoor. Door een latere invoeringsdatum van de Omgevingswet hopen we dat we de minimale acties tijdig en kwalitatief beter kunnen uitvoeren en zullen we wellicht op onderdelen meer kunnen doen dan tot nu toe mogelijk geacht.

Programma Geef Lichtenvoorde Kleur!

Naast de ontwikkeling van het buitengebied en het opstellen van een Omgevingsvisie, is een andere ruimtelijke ontwikkeling voor 2021 de verdere uitwerking van programma Geef Lichtenvoorde Kleur! Met dit programma wordt in Lichtenvoorde een vitaal en compact centrum ontwikkeld. Hierbij gaan we in overleg met de ondernemers en andere belanghebbenden kijken naar een betere invulling van bestaande functies en gaan we op zoek naar nieuwe functies voor het centrum. Inmiddels zijn de grote bouwprojecten in gang gezet of zitten in een voorbereidende fase. Ook in de openbare ruimte zoeken we naar mogelijkheden om het winkelgebied te vergroenen, te verfraaien, kunst eraan toe te voegen en het gebied meer kleur te geven. Dit willen we onder meer bereiken door het voortzetten van het street art project.

Programma Stad Groenlo

Het programma Stad Groenlo wil de bedrijvigheid en levendigheid in Groenlo versterken, zodat de stad in de toekomst een plek is waar het goed wonen, werken en leven is. In de eerste jaren van het programma zijn er veel projecten uitgevoerd. We zien dat de werkzaamheden van de afgelopen periode bijdragen aan de doelen die we in het programma gesteld hebben. We blijven onze schouders hier als gemeente onder zetten. Immers: het programma is een vliegwiel om allerlei activiteiten in Groenlo te ontwikkelen. Programma Stad Groenlo biedt voldoende ruimte voor initiatieven, ook in 2022. We willen daarbij ook gebruik maken van de middelen uit de Regiodeal. De gemeenten wil initiatieven ondersteunen en mensen op weg helpen. Maar de gemeente zal ook zelf ideeën aandragen, en, in die gevallen dat bepaalde ideeën zo belangrijk zijn voor een vitale stad, zelf de regie ter hand nemen. Ook in de periode 2021 tot 2027 volgen er nieuwe projecten om Groenlo Vestingstad verder uit te bouwen waarmee we Groenlo regionaal maar ook bovenregionaal op de kaart kunnen zetten.

Bedrijventerreinen

We merken dat er, ondanks corona, veel serieuze aanvragen komen voor bedrijfskavels op de Laarberg. Een deel van deze aanvragen heeft recentelijk geleid tot koopovereenkomsten of verkeren in vergaande onderhandelingen. Wij zien dat er naast regionale bedrijven ook veel lokale bedrijven zich willen vestigen op de Laarberg. Er is meer vraag dan is vastgelegd in regionale afspraken en is door vertaald in de provinciale verordening. We zullen daarover in de Regio Achterhoek en met de Provincie het gesprek aan gaan. Voor het bestaande terrein, Laarberg Centraal, is een bestemmingsplanprocedure vanwege de stikstofdiscussie niet mogelijk.

Voor een deel van het terrein werken we nu bij individuele vergunningsaanvragen met een Ruimtelijke beoordelingskader als toetsinstrument voor afwijkingsbesluiten. Hierbij moet per aanvraag worden aangetoond dat het past binnen de milieuregelgeving, waaronder stikstof. Dit is een praktische oplossing, maar geen wenselijke situatie, zeker niet voor een regionaal bedrijventerrein.

Ook de verkoop van kavels op bedrijventerrein op bedrijventerrein Lindebrook in Lichtenvoorde verloopt voorspoedig. Nagenoeg alle kavels op dit terrein hebben een invulling gekregen. Met de splitsing van de Woon-werkkavels in reguliere bedrijfs- en woningbouwkavels is beter ingespeeld op de huidige marktvraag.
Gelet op de binnenkomende aanvragen voor bedrijfskavels is het nodig om nieuwe gronden in gebruik te nemen. Voor de Laarberg is een nieuw ruimtelijk toetsingskader noodzakelijk. In Lichtenvoorde gaan we onderzoeken op welke wijze we de (toekomstige) ruimtevraag van lokale bedrijven kunnen facilitairen.

Wonen in Oost Gelre

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Wonen is essentieel, zowel de woning als de leefomgeving. De woonwensen van inwoners moeten centraal staan bij het woonbeleid (bouwen naar behoefte). Daarbij is een rol weggelegd voor de dorpsbelangenorganisaties in de verschillende kernen van Oost Gelre. Zij kennen als geen ander de lokale situatie en de specifieke (woon)wensen. Het woonbeleid moet gericht zijn op kwaliteit, duurzaamheid, flexibiliteit, levensloopbestendigheid en maatwerk. Niet de contingenten (kwantiteit), maar de kwaliteit van de woonplannen die de leefbaarheid een positieve impuls geven zijn leidend. Dit, met het doel de woningmarkt weer in beweging te krijgen en te bouwen naar behoefte.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

In 2020 hebben we de woningbehoefte op kernniveau in beeld gebracht en vastgesteld. Voor zowel Groenlo, Lichtenvoorde als de kleine kernen zijn visies vastgesteld die een basis vormen om plannen voor het toevoegen van nieuwe woningen te kunnen ontwikkelen. We gaan door met de uitvoering van concrete plannen in de kleine kernen. Voor de kernen Groenlo en Lichtenvoorde nemen we concrete plannen van private partijen in behandeling. We gebruiken daarvoor de Menukaart Wonen Lichtenvoorde en Groenlo. Gezien de toegenomen behoefte zetten we ook gemeentelijke gronden in voor woningbouw. Voorbeelden hiervoor zijn de vrijkomende schoollocaties en Flierbeek fase 3 in Lichtenvoorde. In 2021 vindt een regionaal een woonwensenonderzoek plaats (AWLO). De resultaten worden in 2021 vertaald naar een actualisatie van het gemeentelijke woonbeleid. Hierin actualiseren we de kwantitatieve en kwalitatieve woningbehoefte en stellen deze zo nodig bij. Ten aanzien van de sociale huurwoningvoorraad doen wij dit laatste in nauw overleg met de woningbouwcorporaties. Concrete afspraken leggen we vast in de prestatieafspraken. Tenslotte zetten we in op de verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Daarbij haken we in op regionale projecten.

Beheer openbare ruimte

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

We werken aan een aantrekkelijke leefomgeving voor bewoners en bedrijven, waar mensen elkaar ontmoeten, zich thuis voelen en met plezier en veilig gebruik maken van de openbare ruimte. Een openbare ruimte die voor iedereen toegankelijk is en waar ruimte is voor initiatieven die worden gefaciliteerd door de gemeente. We willen ruimte geven aan bewoners en hen graag betrekken bij het beheer en onderhoud van hun directe leefomgeving.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Om de openbare ruimte aantrekkelijk en leefbaar te houden, is er naast een onderhoudscyclus ook een moment waarop deze openbare ruimte vervangen moet worden. Dit gebeurt vanuit een integrale benadering vanuit de disciplines verkeer, wegen, riolering, groen en duurzaamheid en op basis van de huidige inzichten en richtlijnen. En uiteraard is er interactie met de aanwonenden en belanghebbenden. Voor deze vervangingen zijn investeringsbudgetten nodig. In de kadernota staan diverse vervangingsvoornemens van straten en/of buurten die om een investering vragen.

Naast de vervanging van de openbare ruimte zijn er nog andere concrete ontwikkelingen in de openbare ruimte:

  • We stellen een biodiversiteitsplan op. In dit plan bepalen we de ambities en kansen om de biodiversiteit in de gemeente te versterken. Een uitvoeringsparagraaf maakt hiervan onderdeel uit.
  • We stellen een soortenmanagementsplan op. Het doel is om alle handelingen en regelgeving ten aanzien van ruimtelijke ingrepen af te stemmen op beschermde flora en fauna. Hiermee voorkomen we dat er op ad hoc basis besluiten worden genomen. Beschermde soorten en kansrijke soorten worden met behulp van dit plan integraal beschermd. Procedures zullen we hierop afstemmen. Mogelijk dat hieruit maatregelen volgen waarvoor we financiering moeten vragen.
  • We stellen een Omgevingsvisie op. Hieruit volgt naar verwachting dat beleid aangepast moet worden. Verder zullen we integrale ambities en doelen afspreken waar mogelijk ook investeringen uit voortkomen.
  • We brengen aanpassingen aan in de verkeersstructuur. Door de afsluiting van de kruising N18 Twenteroute met de N312 Zieuwentseweg is aanpassing in de verkeersstructuur noodzakelijk. De aansluiting N312 Zieuwentseweg wordt omgelegd langs de N18 richting de Richterslaan en aangesloten op de kruising Richterslaan. Deze verandering zal consequenties hebben voor de verkeersstromen in Lichtenvoorde. Onderdeel van het pakket van maatregelen is een reconstructie van de Kerkhoflaan inclusief de kruising met de Richterslaan.

Duurzaamheid en milieu

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

We willen naar een meer groene en circulaire economie. Natuur, grondstoffen, energie, voedsel en afval hebben een waarde. Wij streven ook lokaal naar een balans tussen mens, milieu en een gezonde economie. We stellen ambitieuze en haalbare milieudoelen. We betrekken lokale bedrijven en vooral ook de inwoners bij de overgang naar een duurzaam ingerichte gemeente.

De doelstelling is om in 2030 energie neutraal te zijn. Oost Gelre geeft daarbij uitvoering aan het Akkoord van Groenlo. Energietransitie is de omslag naar een lager energiegebruik, opgewekt met hernieuwbare energie. We willen de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen ten faveure van natuurlijke bronnen (zon, wind, biomassa, water, etc.).

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

In 2021 is de transitievisie warmte (TVW) vastgesteld. In aansluiting hierop wordt een start gemaakt met het opstellen van wijkuitvoeringsplannen (WUP's). De looptijd van de "Uitvoeringsagenda Energietransitie Oost Gelre" is in 2022 verstreken. Er dient een nieuwe uitvoeringsagenda te worden opgesteld. 

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2022

Terug naar navigatie - Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2022

Omschrijving

Investeringen

Dekking uit fonds riolering

Dekking uit

reserves

Budgettaire

lasten

Programma Lichtenvoorde openbare ruimte

100.000

0

0

-4.500

Rehabilitatie verhardingen buiten de bebouwde kom

830.000

0

0

-37.350

Aanleggen Duiker onder N18 tpv de Zieuwentseweg

300.000

11.500

0

0

Project Meer Veilig 3 - Afsluiting Zieuwentseweg (omlegging aansluiting N312)

1.610.600

0

0

0

Renovatie gemalen en drukunits

175.000

6.708

0

0

Rioolrenovatie o.b.v. beheerprogramma

150.000

5.750

0

0

Onderzoeken en plannen uit GRP

0

50.000

0

0

Oplossing knelpunten hemelwaterafvoer diverse kernen

80.000

3.067

0

0

Omgevingswet exploitatiekosten

0

0

0

-100.000

Meer Veilig 3- traject Lievelde-Groenlo N18. bijdrage gemeente voor aanleg viaduct thv Zwolseweg te Groenlo.

100.000

0

0

0

Actualisatie beheersplan civiel technische kunstwerken

0

0

35.000

0

Flankerende maatregelen project Meer Veilig 3 - Fietspad langs N18, gedeelte Europaweg tussen Zieuwentseweg en Richterslaan te Lichtenvoorde.

270.000

0

0

-12.150

Uitvoering projecten

0

0

100.000

0

Herinrichting gedeelten Rapenburgsestraat, Esstraat en Varsseveldseweg te Lichtenvoorde.

720.000

0

0

-32.400

(voorbereidingskrediet) Reconstructie Koemstraat en gedeelte Dijkstraat te Lichtenvoorde.

127.500

0

0

-5.738

Aanleg en verbetering riolering Koemstraat en gedeelte Dijkstraat te Lichtenvoorde

240.000

9.200

0

0

Cofinanciering provinciale landschapsprojecten

50

0

12.500

0

Berm- en laanherstel

100.000

0

0

-5.500

Versterken biodiversiteit openbaar groen

0

0

20.000

0

Uitvoeringsagenda energietransitie - werkstroom huishoudens - Subsidieverordening 'Verduurzamen woningen'

0

0

75.000

0

Uitvoeringsagenda energietransitie - werkstroom gemeentelijk vastgoed- versneld vervangen openbare verlichting

244.750

0

0

-13.461

Gezonde leefomgeving

125.000

0

0

-6.875

Uitvoeringsagenda energietransitie - werkstroom huishoudens - Energieloket

0

0

29.304

0

Uitvoeringsagenda energietransitie - projecten

0

0

150.000

0

Onderhoud brandkranen, geboorde putten en blusvijvers

0

0

0

-20.000

Cultuur- en Erfgoedpact

0

0

0

-20.000

Actualisatie woonbeleid

0

0

30.000

0

Onderzoekskosten transformatie

0

0

85.000

0

Ontwikkelen visie oude N18, gebied tussen oude en nieuwe N18, te Groenlo

0

0

30.000

0

Biodiversiteit

0

0

0

-50.000

Programma stad Groenlo doorontwikkeling pijler 3 en 4

0

0

100.000

0

Herinrichting groenstroken en fietspaden Oude Winterswijkseweg te Groenlo

440.000

0

0

-24.200

Houten geleiderails

100.000

0

0

-5.500

Kleine verkeersaanpassingen

0

0

0

-75.000

Totaal

5.762.850

88.475

666.804

-412.674