Programma 4 - Dienstverlening

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

In dit hoofdstuk gaan we in op de koers die we willen volgen binnen het vierde programma: Bestuur, bedrijfsvoering en dienstverlening. Binnen dit programma benoemen we twee belangrijke speerpunten:

  • Intensivering van de aanpak van ondermijning. 
  • De implementatie van de Omgevingswet, mede gelet op de ruimte voor initiatieven van burgers en ondernemers.

Integrale veiligheid en ondermijning

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De gemeente Oost Gelre gaat voor een veilige woon- en leefomgeving waar je prettig kunt wonen, werken en recreëren. Ongewenste situaties proberen we te voorkomen of pakken we aan door dit vroegtijdig te signaleren. Daarnaast krijgt ondermijning geen voet aan de grond in Oost Gelre door onder andere het creëren van een veilig buitengebied, het weerbaar maken van inwoners, bedrijven en verenigingen en aanpakken van misstanden. Tot slot zorgen we ervoor dat we voorbereid zijn op crisissen zodat we niet verrast worden en onze inwoners, bedrijven en verenigingen op ons kunnen rekenen.      

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

De gemeente Oost Gelre gaat voor een veilige woon- en leefomgeving waar je prettig kunt wonen, werken en recreëren. Op het gebied van integrale veiligheid en ondermijning spelen een aantal ontwikkelingen waarop ingezet wordt om deze ambitie te kunnen waarmaken. Deze ontwikkelingen zijn:
•    Alcohol- drugs;
Zowel vanuit preventie als repressie zetten we in op (overmatig) drank- en drugsgebruik, voornamelijk door jongeren.  Dit doen we door uitvoering te geven aan het horecaconvenant en preventie- en handhavingsplan alcohol en drugs. Dit thema gaan we bespreken met de lokale horeca,  organisatoren van evenementen en sportverenigingen. Enerzijds om bewustwording te creëren over het middelengebruik en anderzijds handvaten te geven over welke maatregelen zij kunnen treffen om het middelengebruik zo goed mogelijk te voorkomen / signaleren. 

Aanvullend pakken we drugsgebruik, -handel en -productie aan binnen de mogelijkheden die er zijn. Middelen die we inzetten: het (tijdelijk) sluiten van woningen / lokaliteiten, last onder dwangsom voor drugsgebruik- of -handel (gebruikers en dealers) in de openbare ruimte. Daarnaast pakken de boa’s in samenwerking met de politie overlastsituaties door middelengebruik aan.

Hiermee wordt ook uitvoering gegeven aan de motie 'Drugs d'r uut' die unaniem is aangenomen door de gemeenteraad. 

•    Ondermijnende criminaliteit
Er wordt ingezet op het voorkomen- en aanpakken van ondermijning.  We creëren een weerbare gemeente (bestuur, interne organisatie, inwoners, bedrijven en verenigingen) door het vergroten van de bewustwording, het herkennen van signalen en het melden van vermoedens.

Ook zetten we in op het versterken van de gemeentelijke informatiepositie en datagestuurd werken. Hiervoor worden o.a. gebieds- en/of themagerichte analyses uitgevoerd zodat er gerichte (preventieve) controles uitgevoerd kunnen worden.

Tot slot worden vermoedens van ondermijning uitgezocht en pakken we (signalen van) ondermijnende criminaliteit aan door het inzetten van bestuursrechtelijke maatregelen of ervoor te zorgen dat strafrechtelijke onderzoeken prioriteit krijgen.    

•    Digitale veiligheid
Een ontwikkeling dat aandacht gaat krijgen is digitale veiligheid, een vorm van criminaliteit dat aan het toenemen is. Hierbij wordt de focus gelegd op bewustwording en digitale weerbaarheid van de interne organisatie, maar ook inwoners, bedrijven en instellingen.  

•    Crisisbeheersing
De afgelopen jaren is met zowel de coronacrisis als de vluchtelingencrisis gebleken dat een goed functionerende crisisstructuur een voorwaarde is om dergelijke crisissen aan te kunnen. Met het oog op toekomstige crisissen zorgen we, in samenwerking met de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, ervoor dat we voorbereid zijn op crisissen met een goed opgeleide en getrainde crisisorganisatie. 

•    Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG)
De VNOG werkt aan de volgende Opgaven: 
                      0. Het voorkomen, beperken en bestrijden van incidenten, rampen en crises (maatschappelijke opdracht)
                      1. Zelfredzaam & risicobewust
                      2. Vakbekwaam & deskundig
                      3. Sterke informatiepositie
                      4. Een gezonde financiële basis en betrokken medewerkers (randvoorwaarde)

De volgende ontwikkelen spelen er binnen de hierboven geformuleerde opdrachten:
- Landelijke en wereldwijde omstandigheden hebben gezorgd voor o.a. gestegen grondstofprijzen dat mogelijk van invloed is op het aanschaffen van materieel en materiaal en het onderzoek naar de toekomst van de huidige inrichting van het vrijwillige brandweerbestel. 
-  Ontwikkelingen op duurzaamheid en de energietransitie in de samenleving is in volle gang. Zonneparken worden aangelegd, er vinden pilots plaats met nieuwe energiedragers (waterstof, buurtaccu’s), etc. Dit beïnvloedt het werk van de VNOG. Dan gaat het zowel om de adviserende rol van de VNOG ten aanzien van voornemens, als de bestrijdende rol van de VNOG als zich bij de nieuwe middelen calamiteiten voordoen en de wijze waarop de VNOG zich hierop voorbereid.
- Er zijn huisvestingsafspraken gemaakt over het beheer en onderhoud van de repressieve huisvesting. De aankomende jaren moet blijken wat de financiele consequentie voor de gemeente is, aangezien deze kosten de aankomende jaren 1 op 1 verrekend wordt met de gemeente.    
-  Om de professionaliseringsslag met expertteams binnen Bevolkingszorg te ondersteunen wordt onderzocht of het mogelijk is om gebruik te gaan maken van een functionarisvolgsysteem zoals bijv. het Veiligheidspaspoort dat gebruikt wordt bij de brandweer.
- De vorming van de nieuwe meldkamer, waarbij de VNOG het werkgeverschap voor alle brandweercentralisten op zich zal nemen, betekent ook de zorg als werkgever voor 20 tot 25 nieuwe collega’s die bij de VNOG in dienst komen. 

Bestuurlijke kaders

Terug naar navigatie - Bestuurlijke kaders

-    Integraal Veiligheidsplan Achterhoek Oost 
-    Damoclesbeleid
-    Bibob-beleid
-    Algemeen Plaatselijke Verordening
-    Regionaal Crisesplan  

Regionale en grensoverschrijdende samenwerking

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

De gemeente wil actief blijven bijdragen aan de Achterhoek en deze samen met de andere gemeenten in de regio versterken op sociaal-maatschappelijk en economisch vlak. De samenwerking binnen Regio Achterhoek/Achterhoek Ambassadeurs blijft daarom hoog in het vaandel staan. Daarnaast hebben we oog voor het belang en de potentie van grensoverschrijdende samenwerking met onze Duitse buurgemeenten. Grensoverschrijdende samenwerking biedt over en weer volop kansen: voor onze ondernemers en onze inwoners, vanuit economisch, maatschappelijk en vanuit toeristisch-recreatief perspectief. 

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Euregionale samenwerking biedt kansen voor Oost Gelre en ook voor de Achterhoek als regio. Samen met de Achterhoekse gemeenten zetten we daarom in op grensoverschrijdende projecten en om daar INTERREG-gelden voor te genereren.

De Grenzhoppers business school is opgestart. Om grensoverschrijdend ondernemen verder uit te dragen en ondernemers daarvoor te motiveren, kunnen de ondernemers cursussen volgen bij de Grenzhoppers business school.

Bestuurlijke kaders

Terug naar navigatie - Bestuurlijke kaders

Inzet op de EUREGIO en ondersteunen van de inzet door de Achterhoek Ambassadeurs bij grensoverschrijdende samenwerking en de projecten en netwerken die daaruit voortvloeien. 

Dienstverlenend en meedenkend

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

We willen dat de dienstverlening van de gemeentelijke organisatie in de brede zin aansluit op wat de buiten- en binnenwereld van ons vraagt. Daarbij zetten we in om, mede in de geest van de Omgevingswet,  de samenwerking met onze inwoners  verder te verdiepen. We willen er zo voor zorgen dat we maximaal aansluiten op de behoeften van de inwoner, ondernemer en organisaties, maar dat we tegelijkertijd realistisch zijn in wat haalbaar is.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Onze dienstverlening is een doorlopende activiteit waarbij een continue doorontwikkeling wenselijk is om slagvaardig te kunnen inspelen op de veranderingen in de maatschappij. We streven naar passende dienstverlening die mensgericht, regelarm, duidelijk, snel en zeker is. Hiertoe voeren we jaarlijks onderzoeken uit en investeren we de komende jaren in het verder optimaliseren van het klantcontact door via het splitsen van receptie en telefonie toe te werken naar een volwaardig klantcontactcentrum (KCC). 

Financieel gezond

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Oost Gelre staat er financieel gezond en stabiel voor, en we hebben de ambitie om dit zo te behouden. Dat is echter geen vanzelfsprekendheid. Op dit moment zijn er al diverse crises die een risico kunnen vormen voor onze financiële positie. Dat dwingt de gemeente om kritisch te blijven ten aanzien van de taakstelling, van bestaande en nieuwe plannen, van investeringen en om te onderzoeken waar er externe financieringsmogelijkheden zijn. Bezuinigingen zijn onwenselijk, maar kunnen niet uitgesloten worden. We willen daarom transparant zijn in de plannen, duidelijk communiceren over de inkomsten en uitgaven, en zo een eerlijke overheid zijn richting onze inwoners en ondernemers.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

We zijn transparant over de uitgaven en inkomsten van onze gemeente. Zowel voor bestuurders als voor onze inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen moet duidelijk zijn waar wij de gemeentelijke middelen aan besteden. Door gebruik te maken van bijvoorbeeld Pepperflow is online de voortgang van zowel de beleidsmatige als financiële ontwikkelingen te volgen.

We zijn terughouden met de aankoop van grond en vastgoed. Aankoop vindt alleen uit strategische motieven plaats. Het beleid is voornamelijk gericht op het afstoten van grond en vastgoed.

Herijking algemene uitkering

De herijking van de algemene uitkering uit het gemeentefonds door het rijk is afgerond. Op basis van de nieuwe maatstaven leidt  dit voor Oost Gelre tot een stijging van de algemene uitkering met circa € 300.000. 

Kosten Jeugdzorg en Wmo

De gestegen kosten van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Jeugdzorg zullen ook voor de komende periode aandacht blijven vragen. Met de Programmabegroting 2020-2023 hebben we al stappen gezet om de financiële tekorten terug te dringen en dit zal ook in de komende periode zijn beslag krijgen. Een van de aandachtspunten waar we ons op willen richten, is een betere monitoring van zorgtaken (onder andere ten aanzien van de preventieve zorg) om opbrengsten eerder in beeld te kunnen brengen zodat we de kosten daarvoor beter kunnen beheersen. Dit heeft uiteraard consequenties voor de wijze waarop de gemeente de taken kan uitvoeren. Echter niet alles is beheersbaar, we zien de vraag naar complexe Jeugdzorg en Wmo toenemen, dit laatste met name door de invoering van het abonnementstarief.

Ofschoon het landelijk onderzoek met betrekking tot de uitgaven versus de tegemoetkoming van de kosten van het sociaal domein een tekort laat zien van € 1,7 miljard voor de gemeenten. Met de hogere bijdrage is rekening gehouden. Aandachtspunt is de nog resterende bezuiniging welke voor rekening van het rijk komt. Men dient in het bijzonder rekening te houden met de invoering van een eigen bijdrage. Hierbij komt het risico wel bij de gemeente te liggen met name rekening houdende met de kwetsbare groep in onze samenleving waarvoor de eigen bijdrage een zwaar beslag legt op hun middelen en wellicht voor steun bij de gemeente aankloppen.

 

Voorstellen voor nieuw beleid voor het jaar 2024

Terug naar navigatie - Voorstellen voor nieuw beleid voor het jaar 2024

x € 1.000

Omschrijving

Investeringen

 

Dekking uit reserves

Budgettaire lasten

Digitaliseren vastbladige akten Burgerzaken

0

30

0

Aanmeldzuil  entree gemeentehuis

20

0

-5

Doorontwikkeling en implementatie KISS

0

15

0

Externe adviezen

0

75

0

Licentiekosten nieuw functiehuis

0

0

-6

Werving en selectie

0

0

-50

Communicatie

0

80

0

Vervanging 2 auto's

80

0

-18

Uitbreiding van de griffie met een raadsadviseur

0

0

-43

Integrale veiligheid

0

0

-50

Cursus "politiek actief"

0

7

0

Totaal

100

207

-172

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Conform de ambitie van de raad (raadsplamflet) en het college (college-uitvoeringsprogramma) hechten we eraan dat we  inspelen op een voortdurend veranderende samenleving.  Daarnaast  streven we ernaar dat onze dienstverlening  aansluit op wat de buiten- en binnenwereld vraagt.  We sluiten maximaal aan op  behoeften van inwoners, ondernemers en organisaties. Tegelijkertijd zijn we realistisch in wat haalbaar is.  We staan voor veel grote opgaven en uitdagingen.  Daarom zorgen we voor overzicht en maken we keuzes. We werken doelgericht een aan concreet resultaat. We communiceren transparant door heldere verwachtingen te scheppen.