Programma 3 - Werken

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

Programma 3 behelst alles wat we doen in het belang van een goed ondernemersklimaat, een goede werkgelegenheid en een goede bereikbaarheid. Dit zijn immers belangrijke ingrediënten en belangrijke motoren voor onze lokale economie. Binnen dit programma zijn er drie speerpunten voor de komende periode:

  • Ondersteuning op maat aan de agrarische sector, met het oog op de ontwikkelingen waar agrarische ondernemers mee te maken hebben of nog krijgen.
  • De verdubbeling van de N18 om zo de bereikbaarheid van de hele Achterhoek te verbeteren en de regio beter te kunnen positioneren als regio met een aantrekkelijk vestigingsklimaat. 
  • Een volwaardige laadinfrastructuur in de openbare ruimte zodat Oost Gelre voorbereid is op een toename van elektrische voertuigen, die bovendien een bijdrage leveren aan onze klimaatdoelstellingen.

Sterke lokale economie

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Ook de komende periode heeft de gemeente de ambitie om het woon- en werkklimaat van de gemeente verder te verstevigen en uit te bouwen. We willen meer banen en diversiteit van banen, goede voorzieningen, een goede bereikbaarheid en een prettige omgeving voor de bewoners en voldoende vestigingsmogelijkheden voor bedrijven. We kijken daarbij nadrukkelijk naar zowel de bedrijventerreinen als naar ons buitengebied, dat ook een grote stempel drukt op onze lokale economie. We benutten de optimale ligging van onze gemeente aan de N18.

De agrarische sector is een belangrijke pijler onder onze economie. De sector  verschaft veel werkgelegenheid en draagt bovendien bij aan een aangenaam woon- en leefklimaat voor de inwoners en recreanten. Groen en economie zijn geen tegenstanders van elkaar, maar kunnen juist heel goed hand in hand gaan. De schoonheid van ons coulissenlandschap, de bossen en andere natuurgebieden in de Achterhoek zijn waardevol; ook in economische zin. Voor onze agrariërs, maar ook voor de belangrijke groeiende toeristische sector.

Oost Gelre is een actieve samenleving, waarin de inwoners en ondernemers houden van onze evenementen en waarin mensen samenkomen in sport, muziek en historie. Oost Gelre is een echte evenementengemeenschap, dat bekend staat om zijn vele kleine en grote evenementen die regionale en ook landelijke uitstraling hebben. Ze zorgen voor een grote impuls voor onze lokale economie en leefbaarheid. De gemeente heeft bovendien een prachtig buitengebied dat bekend staat om zijn coulissenlandschap. De gemeente wil daarom niet alleen de bestaande evenementen en toeristische sector versterken, maar ook alle ruimte bieden aan ondernemers, inclusief onze agrarische ondernemers, om nieuwe initiatieven te ontplooien.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Bedrijvigheid in de gemeente en een goed ondernemersklimaat is belangrijk voor onze gemeente. Oost Gelre is een ondernemende gemeente en de gemeente wil haar ondernemers goed faciliteren. Dit komt onder meer tot uitdrukking via de vastgestelde dienstverleningsvisie en de wijze waarop wij invulling willen geven aan de Omgevingswet. Wij zullen hierop blijven inzetten.

Een aantal branches hebben ernstig te lijden gehad onder de coronacrisis. Wat de gevolgen op lange termijn zullen zijn is nog niet bekend.  Wij zullen de ondernemers blijven ondersteunen waar dat mogelijk is.

De komende jaren zetten we ons in voor toekomstbestendige bedrijventerreinen. Het gaat daarbij niet alleen om het bieden van voldoende nieuwe uitgeefbare bedrijfskavels voor lokale bedrijven in Groenlo en Lichtenvoorde en de regionale functie van de Laarberg maar ook om herstructurering van onze bestaande bedrijventerreinen. Het Regionaal Programma Werklocaties (RPW) wordt geactualiseerd. Het onderzoek moet locaties opleveren voor uitbreiding en/of herstructurering van bedrijventerreinen in Groenlo en Lichtenvoorde.

Bestuurlijke kaders

Terug naar navigatie - Bestuurlijke kaders
  • Vrijetijdsagenda Achterhoek 2020-2030
  • Uitvoeringsagenda vrijetijdsagenda Achterhoek 2020-2023
  • Strategisch marketing plan
  • Beleidsnota recreatie en toerisme
  • Vaarbeleid Gracht Groenlo 2016 

Bereikbaarheid en Smart Mobility

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Om onze kernen bedrijvig en leefbaar te houden moeten we zorgen dat we goed bereikbaar zijn. Dit moeten we zekeren in een goede basismobiliteit, waarbij openbaar vervoer hand in hand gaat met een fijnmazig netwerk waarbinnen al onze kernen goed bereikbaar zijn. 

Wij blijven ons inzetten voor betere doorstroming en veiligheid op de N18 door middel van ongelijkvloerse kruisingen. Dat mag in delen gebeuren, waarbij het tracé-deel Varsseveld Lichtenvoorde het eenvoudigst te realiseren deel is. Met de realisatie van dit tracé-deel vervalt ook het grootste aantal knelpunten. 

Openbaar vervoer buslijnen staan onder druk doordat minder reizigers er gebruik van maken. Ook al kunnen we hier maar beperkt in sturen, we kunnen wel aangeven waar en hoe we onze kernen graag willen ontsluiten. Ook met het oog op onze jongeren moeten we zorgen dat bus- en treinverbindingen blijven bestaan en goed op elkaar aansluiten. 

We vinden fijnmazig, vraagafhankelijk vervoer een groot goed: dit moet op orde zijn en ook blijven. Daarom blijven we inzetten op ZOOV, buurtbussen en op innovatieve mobiliteitsconcepten binnen Gaon. We willen de mobiliteit tussen toeristisch recreatieve attracties in de Achterhoek optimaliseren door het aanbieden van laagdrempelig en bijzonder vervoer. Onze kernen moeten snel en gemakkelijk verbonden zijn met elkaar en met onze bedrijventerreinen.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Om het besluit van de gemeenteraad om overal waar de fietser op de rijbaan rijdt en geen beschikking tot een vrijliggend fietspad heeft 30km/uur als maximumsnelheid in te voeren, moet ook op enkele gebiedsontsluitingswegen de maximumsnelheid van 50km/uur teruggebracht worden naar 30km/uur. Hiervoor zijn de landelijke richtlijnen GOW30 (gebiedsontsluitingswegen) benodigd, die in 2023 verwacht worden. Voor sommige gebiedsontsluitingswegen verwachten we enkele kleine aanpassingen te moeten doorvoeren, hiervoor wordt budget gereserveerd in 2024. Er moet blijken voor welke gebiedsontsluitingswegen grotere reconstructies benodigd zijn, hiervoor wordt nog geen budget opgenomen.

We geven uitvoering aan het Strategisch Plan Verkeersveiligheid, om de grootste knelpunten op het gebied van verkeersveiligheid aan te pakken. Zo wordt de Kerkstraat in Harreveld gereconstrueerd en is ook de wens om ook voor de Lichtenvoordseweg in Groenlo de verkeersveiligheid te verbeteren.

Bestuurlijke kaders

Terug naar navigatie - Bestuurlijke kaders

Bij de reconstructie van diverse wegen en wijken in de gemeente is aandacht voor de leefbaarheid en bereikbaarheid. Een goede combinatie tussen groen maar ook voldoende ruimte voor parkeren, wandelen en fietsen is hierbij belangrijk. 

In Groenlo hebben de verbouwing van de Molenberg en daarbij behorende aanpak van de Ziekenhuisstraat en de aanpak van de Maliebaan impact op het parkeren in het centrum. Het uitgangspunt hierbij is dat de parkeerdruk niet verder toeneemt en dat duidelijker onderscheid wordt gemaakt in langparkeren en kortere centrumbezoeken.

De aanpassing van het kruispunt N18 - Zieuwentseweg heeft gevolgen voor de verkeersstromen in Lichtenvoorde. Diverse wegen krijgen te maken met een afname of juist toename van verkeer. Ook komen bezoekers deels via een voor hen nieuwe route het centrum binnen. Voor diverse wegen is daarom een nieuwe inrichting wenselijk, zoals de Kerkhoflaan, Zieuwentseweg, Richterslaan en delen van de Varsseveldseweg.

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2024

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2024

Terug naar navigatie - Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2024

x € 1.000

Omschrijving

Investeringen

Dekking uit reserves

Budgettaire lasten

Toekomst lokale bedrijventerreinen

0

40

0

Inbreiding, herstructurering en uitbreiding lokale bedrijventerreinen

0

30

0

Arbeidsmarkt Onderwijs, Ondernemers en Overheid

0

0

-30

Vitaal Platteland

0

50

0

Gevel aanpassing, winkelverplaatsing, burgerinitiatieven

0

75

0

Programma Lichtenvoorde exploitatiekosten

0

50

0

Leader projecten

0

97

0

Totaal

0 

342

-30