Programma 1 - Wonen

Leeswijzer

Terug naar navigatie - Leeswijzer

Programma 1 omvat het thema Wonen. Naast de uitvoering van de in 2023 vast te stellen Woonvisie, de invoering van de Omgevingswet, de verdere uitrol van Geef Lichtenvoorde Kleur! en Programma Stad Groenlo spelen er veel meer verschillende ontwikkelingen die het komende jaar aandacht vragen van het gemeentebestuur en de ambtelijke organisatie. Daarbij willen we een viertal speerpunten benoemen:

  • Ontwikkeling van een visie en beleidskader voor het buitengebied. Er komen veel veranderingen op het buitengebied. Veranderingen ten aanzien van (agrarische) bedrijfsvoering, initiatieven in het kader van de klimaatdoelstellingen en dergelijke vragen om aandacht en daadkracht van onze gemeente.
  • Doorontwikkeling van woningbouw in alle kernen. Het wordt een steeds grotere uitdaging om alle doelgroepen in Oost Gelre een passende woning te laten vinden. Dit geldt niet alleen voor de regulier woningzoekenden zoals starters en ouderen maar ook voor bijvoorbeeld aandachtsgroepen als vluchtelingen, statushouders, arbeidsmigranten en de uitstroom uit beschermd wonen. Dit vaagt om aanvullend beleid maar ook een extra inspanning op concrete uitvoeringsprojecten. Er zijn nieuwe kaders ontwikkeld voor woningbouw in de kleine kernen en Groenlo en Lichtenvoorde. Daarnaast zijn er verruimde mogelijkheden voor functieverandering van agrarische erven nabij de kernen (woondroebel-beleid). Inmiddels zijn op basis van deze kaders in iedere kleine kern één of meerdere woningbouwplannen in ontwikkeling of uitvoering. Gezien de behoefte wordt onverminderd ingezet om onze ambitie van circa 1.000 nieuwe woningen te realiseren. Om hierin in te kunnen voorzien wordt ook ingezet op een nieuwe uitleglocatie in zowel Groenlo als Lichtenvoorde.
  • Opstellen van Omgevingsvisie en aanpalend beleid. In het verlengde van de Omgevingswet en de voorgaande 2 punten wordt energie gestoken in de uitvoering van de Omgevingsvisie.
  • Regionale Energie Strategie Achterhoek. Duurzaamheid en energiedoelstellingen zijn geen zaak voor gemeenten alleen. Mede daarom participeren wij in de verdere ontwikkeling van een regionale energiestrategie voor de gehele Achterhoek.

Ruimtelijke ontwikkeling

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

In Oost Gelre is het prettig  om te wonen, werken, ondernemen en recreëren. We zorgen voor leefbare wijken en vitale centra. We staan voor grote opgaven op het gebied van onder andere landbouw, energie, en klimaat die onze gemeentegrenzen overschrijden. We zoeken de samenwerking op met anderen. We zijn daarbij in staat om in te spelen op snelle maatschappelijke veranderingen. We bieden ruimte aan initiatieven van particulieren, bedrijven en maatschappelijke organisaties. We stellen hiervoor duidelijk kaders waarbij we uitgaan van "ja, mits".

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

Ontwikkeling buitengebied

De ontwikkeling van het buitengebied heeft hoge prioriteit. Het buitengebied heeft namelijk nu en in de nabije toekomst te maken met grote uitdagingen. Achterblijvende inkomsten, hogere kosten, verduurzaming, stikstofproblematiek, problemen bij erfopvolging of anderszins, kunnen ertoe leiden dat het agrarische landschap er anders uit komt te zien. Dit vraagt om een visie op en beleidskader voor het buitengebied dat nauw aansluit op de kaders vanuit het Rijk (Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG)) en de provincie (gebiedsprogramma Vitaal landelijk gebied Gelderland en de regioarrangementen).

Omgevingsvisie

Nieuw ruimtelijk beleid heeft in samenhang een plek gevonden in de Omgevingsvisie.  Met deze visie is gestart vooruitlopen op de invoering van de Omgevingswet. Inmiddels is besloten dat deze wet per 1 januari 2024 in werking treedt. Er wordt in 2023 nog veel getest zodat de werking van de landelijke voorzieningen van het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO) voldoet.  We gaan onverminderd door om de voorbereidingen voor deze nieuwe wetgeving en in elk geval de vereiste formele besluiten tijdig afgerond te hebben. De voorbereiding in Oost Gelre is er op gericht op onze werkprocessen en dienstverlening op orde te hebben op het moment dat we gaan werken onder de nieuwe wet.

Programma Geef Lichtenvoorde Kleur!

Naast de ontwikkeling van het buitengebied en het opstellen van een Omgevingsvisie, is een andere ruimtelijke ontwikkeling  de verdere uitwerking van programma Geef Lichtenvoorde Kleur! Met dit programma wordt in Lichtenvoorde een vitaal en compact centrum ontwikkeld. Hierbij gaan we in overleg met de ondernemers en andere belanghebbenden kijken naar een betere invulling van bestaande functies en gaan we op zoek naar nieuwe functies voor het centrum. Inmiddels zijn de grote bouwprojecten in gang gezet of zitten in een voorbereidende fase. Ook in de openbare ruimte zoeken we naar mogelijkheden om het winkelgebied te vergroenen, te verfraaien, kunst eraan toe te voegen en het gebied meer kleur te geven. De wereld heeft de afgelopen jaren niet stil gestaan. De behoeften en wensen van onze inwoners veranderen. Zo is er meer vraag naar woningen en blijven we in de centra te maken houden met vrijkomend commercieel vastgoed dat niet altijd tijdig een nieuwe invulling krijgt. In 2023 zijn we dan ook gestart met een herijking van het programma. Locaties die daarbij bijzondere aandacht krijgen zijn de omgeving van het gemeentehuis waarvan de voorbereiding in 2023 is opgepakt en de omgeving rond de Driehoek/Vitelco waarvoor de raad door middel van een motie heeft opgeroepen om een masterplan op te stellen.  Hier is een stedenbouwkundige impuls wenselijk om tot een verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte en leefomgeving in en rond De Driehoek. Het Masterplan geeft een kader aan waarbinnen marktpartijen en particulieren in kunnen zetten op nieuwe ontwikkelingen. Ook wordt voor de omgeving rond het gemeentehuis in Lichtenvoorde een ruimtelijke visie opgesteld. De ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden en nog plaatsvinden (verplaatsing van de gemeentelijke servicedienst) vragen om die visie vanwege vrijkomende locaties en inrichting van de openbare ruimte.

Programma Stad Groenlo

Het programma Stad Groenlo wil de bedrijvigheid en levendigheid in Groenlo versterken, zodat de stad in de toekomst een plek is waar het goed wonen, werken en leven is. In de eerste jaren van het programma zijn er veel projecten uitgevoerd. We zien dat de werkzaamheden van de afgelopen periode bijdragen aan de doelen die we in het programma gesteld hebben. We blijven onze schouders hier als gemeente onder zetten. Immers: het programma is een vliegwiel om allerlei activiteiten in Groenlo te ontwikkelen. Programma Stad Groenlo biedt voldoende ruimte voor initiatieven, ook in 2024. De gemeenten wil initiatieven ondersteunen en mensen op weg helpen. Maar de gemeente zal ook zelf ideeën aandragen, en, in die gevallen dat bepaalde ideeën zo belangrijk zijn voor een vitale stad, zelf de regie ter hand nemen. Ook in de periode 2024 tot 2027 volgen er nieuwe projecten om Groenlo Vestingstad verder uit te bouwen waarmee we Groenlo regionaal maar ook bovenregionaal op de kaart kunnen zetten.

Bedrijventerreinen

We merken dat er, ondanks corona, veel serieuze aanvragen komen voor bedrijfskavels op de Laarberg. Een deel van deze aanvragen heeft recentelijk geleid tot koopovereenkomsten of verkeren in vergaande onderhandelingen. Wij zien dat er naast regionale bedrijven ook veel lokale bedrijven zich willen vestigen op de Laarberg. Er is meer vraag dan is vastgelegd in regionale afspraken en is door vertaald in de provinciale verordening. We zijn daarover in de Regio Achterhoek en met de Provincie het gesprek aangegaan in het kader van de Regionale planning werklocaties. Voor het bestaande terrein, Laarberg Centraal, is een bestemmingsplanprocedure vanwege de stikstofdiscussie niet mogelijk.

Voor een deel van het terrein werken we nu bij individuele vergunningsaanvragen met een Ruimtelijke beoordelingskader als toetsinstrument voor afwijkingsbesluiten. Hierbij moet per aanvraag worden aangetoond dat het past binnen de milieuregelgeving, waaronder stikstof. Dit is een praktische oplossing, maar geen wenselijke situatie, zeker niet voor een regionaal bedrijventerrein. Ook voor de resterende gronden die zijn opgenomen in geldende structuurvisie voor de Laarberg worden omgezet in een planologisch kader waarna deze gronden kunnen worden ontwikkeld en uitgegeven.

Ook de verkoop van kavels op bedrijventerrein op bedrijventerrein Lindebrook in Lichtenvoorde verloopt voorspoedig. Nagenoeg alle kavels op dit terrein hebben een invulling gekregen. Met de splitsing van de Woon-werkkavels in reguliere bedrijfs- en woningbouwkavels is beter ingespeeld op de huidige marktvraag.

Gelet op de binnenkomende aanvragen voor bedrijfskavels is het nodig om nieuwe gronden in gebruik te nemen. Hiervoor wordt lokaal de behoefte in kaart gebracht waarbij niet alleen gekeken wordt naar nieuwe locaties maar ook na het beter benutten van de ruimte op bestaande bedrijventerreinen.

Woningbouw en bouwen

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Oost Gelre heeft voor de voorliggende periode grote ambities op het gebied van woningbouw. We zien het realiseren van woningbouw als een van onze grootste maatschappelijke opgaven, en willen daarbij onder meer inzetten op alternatieve woonvormen, innovatieve woningbouwconstructies, en moderne financieringsinstrumenten. Daarmee, en door zelf een actieve regie te voeren op dit belangrijke dossier, willen we ervoor zorgen dat er voldoende woningen beschikbaar komen voor alle doelgroepen. We willen zo toewerken naar minimaal 1.000 nieuwe woningen in onze gemeente, en minimaal 2 nieuwe woonwijken realiseren in de grote kernen. Het progressieve woningbouwbeleid dat we voeren in de kleine kernen en in ons buitengebied willen we voortzetten.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

We geven samen met onze woningbouwcorporaties, marktpartijen en natuurlijk onze inwoners uitvoering aan de woonvisie en de visie Wonen en zorg. Het doel is dat de gemeente Oost Gelre een aantrekkelijke gemeente is en blijft om in te wonen. Een gemeente met verschillende kernen, woonwijken en woningen voor diverse doelgroepen. Die woningen zijn van goede kwaliteit en klaar voor de toekomst. De woonvisie vormt de basis onder de uitvoering van de woningbouwopgave.

We voegen ruim 1.000 woningen toe door o.a. twee nieuwe uitleggebieden te (laten) ontwikkelen in Groenlo en Lichtenvoorde. We geven daarbij uitvoering aan de regionale woondeal. Daarbij geven we ook invulling aan de landelijke afspraken dat tweederde van de nieuwe woningen betaalbaar moet zijn. 

We maken huisvesting van diverse doelgroepen mogelijk waaronder arbeidsmigranten, asielzoekers, statushouders en spoedzoekers. Er wordt een taskforce ingesteld om tot meerdere concrete initiatieven te komen.

We werken mee aan kwalitatief goede plannen voor woningbouwsplitsing, inbreidingslocaties, wonen in winkelstraten en functieverandering die inspelen op de actuele behoefte. 

We zorgen voor geschikte kavels in Groenlo en Lichtenvoorde. We zien daarbij een noodzaak om naast inbreidingslocaties ook uitleglocaties te ontwikkelen waarin we in een hoger tempo in een groter deel van de woningbehoefte kan worden voorzien.

In samenwerking met dorpsbelangenorganisaties realiseren van woningbouwprojecten in de kleine kernen door uitvoering te blijven geven aan de Ruimtelijke verkenning wonen Kleine Kernen. Nadat in elke kleine kern één of meerdere plannen zijn ontwikkeld is het noodzakelijk om verder te kijken en nieuwe locaties te ontwikkelen.

We stimuleren inwoners om op tijd maatregelen te nemen om zelfstandig te kunnen blijven wonen.

We zorgen voor beschikbaarheid van maatwerkwerkvoorzieningen gericht op beschut en beschermd wonen. 

 

 

Onze omgeving, ons landschap

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie

Het landschap is voor onze gemeente van zeer groot belang. Het is een van dé kernkwaliteiten van Oost Gelre. We zijn zuinig zijn op dit ‘groene kapitaal’ en zorgen dat de balans tussen de verschillende spelers in het buitengebied in evenwicht is.  We werken daarbij samen met betrokken partijen om in te zetten op het verdienmodel van het landschap, vanuit de overtuiging dat ons landschap bijdraagt aan zowel wonen, werken als welzijn. Ook werken we aan het vergroten van draagvlak voor de landbouwtransitie en geven ondersteuning daarbij, en bieden tegelijkertijd ruimte aan de agrarische sector om zich te verder te ontwikkelen op basis van wederkerigheid. Dit alles met als doel een verdere versterking van ons landschap en onze natuur en gebalanceerde ruimte te bieden voor landbouw, toerisme en recreatie.

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

We geven uitvoering aan de Omgevingsvisie waarbij we bij nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied gelijktijdig inzetten op landschappelijke versterking. De vele uitdagingen maken dat het landelijk gebied onder druk staat. De energietransitie, toekomstbestendige voedselproductie, woningbouwopgave, wateroverlast en tekorten en het herstel van biodiversiteit. Deze opgaven vergen een transitie van het landelijk gebied en vragen van de gemeente een actieve rol de komende jaren. De eerste stappen daarvoor worden genomen in het Gelderse plan voor een Vitaal Landelijk Gebied Gelderland en het regioarrangement. 

We gaan in overleg met de gebruikers en inwoners van het landelijk gebied en geven samen met partners uitvoering aan de transitie van het landelijk gebied. 
Onze agrariërs willen we actief betrekken bij de ontwikkelingen in het buitengebied op basis van wederkerigheid, onder andere wanneer bestaande structuren veranderd worden.  

Duurzaamheid en energieneutraal

Ambitie

Terug naar navigatie - Ambitie
We zijn een gemeente die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan. We streven met realisme naar het behalen van energieneutraliteit. We willen daarbij zorgen voor het duurzaam opwekken van energie in onze eigen gemeente, waarbij we inzetten op lokale participatie en samenwerking. Daarnaast zorgen we ervoor dat iedereen in Oost Gelre bij kan dragen aan de energieambities.  We maken de omgeving meer hittebestendig door te zorgen voor verkoeling en oog te hebben voor waterafvoer en retentie (opvang van water).

Ontwikkelingen

Terug naar navigatie - Ontwikkelingen

In 2021 is de transitievisie warmte (TVW) vastgesteld. In 2022 is een start gemaakt met het opstellen van de wijkuitvoeringsplannen (WUP's). We geven uitvoering aan de nieuwe "Uitvoeringsagenda Energietransitie Oost Gelre" die loopt tot 2026. Door het herijken van het beleid met betrekking tot opwekken van grootschalige energie inzake wind ligt er vanaf 2024 een kader voor nieuwe projecten. We blijven daarnaast inzetten op initiatieven om lokaal te besparen en lokaal op te wekken. Dit geldt voor zowel inwoners als bedrijven.

Bestuurlijke kaders

Terug naar navigatie - Bestuurlijke kaders

Energietransitie

  • Herijking Akkoord van Groenlo
  • Uitvoeringsagenda energietransitie Oost Gelre 2023-2026
  • Beleid installaties opwekking hernieuwbare energie Oost Gelre
  • Beleidsregels planologische medewerking zonneparken Oost Gelre
  • Beleidsregels Zon op Erf 

Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2024

Terug naar navigatie - Voorstellen van nieuw beleid voor het jaar 2024

x€ 1.000

Omschrijving

Investeringen

Dekking uit riolering

Dekking uit reserves

Budgettaire lasten

Aankoop perceel Staatsbosbeheeer in Stadspark Groenlo

140

0

0

-4

Programma Energietransitie (jetten gelden)

0

0

0

-543

Gebiedsontsluitingswegen 30 km/uur maatregelen

200

0

0

-14

Plankosten voorbereiding planontwikkeling omgeving Ziekenhuisstraat Groenlo

100

0

0

-100

Klimaatmaatregelen voor alle kernen

0

0

0

-40

Programma Stad Groenlo Herinrichting parkeerterrein Kloostertuin Groenlo

50

0

0

0

Huisvesting bijzondere doelgroepen

0

0

95

0

Duurzame vervanging van (laan)bomen als gevolg van uitval vanwege klimatologisch omstandigheden.

0

0

100

0

Rehabilitatie verhardingen buiten de bebouwde kom

1.004

0

0

-70

Renovatie gemalen en drukunits

200

13

0

0

Rioolrenovatie obv beheerprogramma

100

6

0

0

Onderzoeken en plannen uit GRP

0

50

0

0

Flankerende maatregelen project Meer Veilig 3 - Aanleg en verbetering riolering Kerkhoflaan, gedeelte Raadhuisstraat-Richterslaan te Lichtenvoorde 380

24

0

0

Aanleg en verbetering riolering reconstructie wijk Oosteres (Haydenstraat, Chopinstraat, Mozartstraat, Eschweg, Beethovenstraat, Pagenhof en Sweelinckstraat) te Groenlo

1.326

84

0

0

Reconstructie Zieuwentseweg (binnen de bebouwde kom), Schatbergstraat (gedeelte Raadhuisstraat-Bentinckstraat) en Raadhuisstraat (gedeelte Zieuwentseweg-Kerkhoflaan) te Lichtenvoorde

890

0

0

-62

Aanleg en verbetering riolering reconstructie Zieuwentseweg (binnen de bebouwde kom), Schatbergstraat (gedeelte Raadhuisstraat-Bentinckstraat) en Raadhuisstraat (gedeelte Zieuwentseweg-Kerkhoflaan) te Lichtenvoorde

1.056

67

0

0

Uitvoeringsagenda energietransitie - werkstroom gemeentelijk vastgoed- versneld vervangen openbare verlichting

296

0

0

-24

Duurzame omvorming openbaar groen

55

3

0

0

Flankerende maatregelen project Meer Veilig 3 - Reconstructie Kerkhoflaan, (gedeelte Raadhuisstraat-Richterslaan) te Lichtenvoorde

450

0

0

-32

Reconstructie wijk Oosteres (Haydenstraat, Chopinstraat, Mozartstraat, Eschweg, Beethovenstraat, Pagenhof en Sweelinckstraat) te Groenlo

1.085

0

0

-76

(Voorbereidingskrediet) Reconstructie Dorpsstraat (gedeelte De Steege-Harreveldseweg) en Pastoor Zanderinkstraat en De Haare te Zieuwent

110

0

0

0

Visie Bewegen, Ontmoeten en Spelen (gezonde leefomgeving)

138

0

0

-11

Onderzoekskosten transformatie leegstaande of leegkomende objecten

0

0

85

0

Programma stad Groenlo doorontwikkeling pijler 3 en 4 

0

0

100

0

2027: Groenlo 750 jaar stadsrechten / 400 jaar na Slag om Grolle

0

0

100

0

(voorbereidingskrediet) Reconstructie Kerkstraat, gedeelte Ursulastraat- bebouwde komgrens, te Harreveld

110

0

0

0

Wet natuurbescherming vereist onderzoek bij vellingen gemeentelijke bomen

0

0

0

-15

Maatregelen tbv versterken biodiversiteit in de openbare ruimte

0

0

0

-35

Totaal

7.690 247 480 -1.026