Ontwikkeling buitengebied
De ontwikkeling van het buitengebied heeft hoge prioriteit. Het buitengebied heeft namelijk nu en in de nabije toekomst te maken met grote uitdagingen. Achterblijvende inkomsten, hogere kosten, verduurzaming, stikstofproblematiek, problemen bij erfopvolging of anderszins, kunnen ertoe leiden dat het agrarische landschap er anders uit komt te zien. Dit vraagt om een visie op en beleidskader voor het buitengebied dat nauw aansluit op de kaders vanuit het Rijk (Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG)) en de provincie (gebiedsprogramma Vitaal landelijk gebied Gelderland en de regioarrangementen).
Omgevingsvisie
Nieuw ruimtelijk beleid heeft in samenhang een plek gevonden in de Omgevingsvisie. Met deze visie is gestart vooruitlopen op de invoering van de Omgevingswet. Inmiddels is besloten dat deze wet per 1 januari 2024 in werking treedt. Er wordt in 2023 nog veel getest zodat de werking van de landelijke voorzieningen van het digitaal stelsel Omgevingswet (DSO) voldoet. We gaan onverminderd door om de voorbereidingen voor deze nieuwe wetgeving en in elk geval de vereiste formele besluiten tijdig afgerond te hebben. De voorbereiding in Oost Gelre is er op gericht op onze werkprocessen en dienstverlening op orde te hebben op het moment dat we gaan werken onder de nieuwe wet.
Programma Geef Lichtenvoorde Kleur!
Naast de ontwikkeling van het buitengebied en het opstellen van een Omgevingsvisie, is een andere ruimtelijke ontwikkeling de verdere uitwerking van programma Geef Lichtenvoorde Kleur! Met dit programma wordt in Lichtenvoorde een vitaal en compact centrum ontwikkeld. Hierbij gaan we in overleg met de ondernemers en andere belanghebbenden kijken naar een betere invulling van bestaande functies en gaan we op zoek naar nieuwe functies voor het centrum. Inmiddels zijn de grote bouwprojecten in gang gezet of zitten in een voorbereidende fase. Ook in de openbare ruimte zoeken we naar mogelijkheden om het winkelgebied te vergroenen, te verfraaien, kunst eraan toe te voegen en het gebied meer kleur te geven. De wereld heeft de afgelopen jaren niet stil gestaan. De behoeften en wensen van onze inwoners veranderen. Zo is er meer vraag naar woningen en blijven we in de centra te maken houden met vrijkomend commercieel vastgoed dat niet altijd tijdig een nieuwe invulling krijgt. In 2023 zijn we dan ook gestart met een herijking van het programma. Locaties die daarbij bijzondere aandacht krijgen zijn de omgeving van het gemeentehuis waarvan de voorbereiding in 2023 is opgepakt en de omgeving rond de Driehoek/Vitelco waarvoor de raad door middel van een motie heeft opgeroepen om een masterplan op te stellen. Hier is een stedenbouwkundige impuls wenselijk om tot een verbetering van de kwaliteit van de openbare ruimte en leefomgeving in en rond De Driehoek. Het Masterplan geeft een kader aan waarbinnen marktpartijen en particulieren in kunnen zetten op nieuwe ontwikkelingen. Ook wordt voor de omgeving rond het gemeentehuis in Lichtenvoorde een ruimtelijke visie opgesteld. De ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden en nog plaatsvinden (verplaatsing van de gemeentelijke servicedienst) vragen om die visie vanwege vrijkomende locaties en inrichting van de openbare ruimte.
Programma Stad Groenlo
Het programma Stad Groenlo wil de bedrijvigheid en levendigheid in Groenlo versterken, zodat de stad in de toekomst een plek is waar het goed wonen, werken en leven is. In de eerste jaren van het programma zijn er veel projecten uitgevoerd. We zien dat de werkzaamheden van de afgelopen periode bijdragen aan de doelen die we in het programma gesteld hebben. We blijven onze schouders hier als gemeente onder zetten. Immers: het programma is een vliegwiel om allerlei activiteiten in Groenlo te ontwikkelen. Programma Stad Groenlo biedt voldoende ruimte voor initiatieven, ook in 2024. De gemeenten wil initiatieven ondersteunen en mensen op weg helpen. Maar de gemeente zal ook zelf ideeën aandragen, en, in die gevallen dat bepaalde ideeën zo belangrijk zijn voor een vitale stad, zelf de regie ter hand nemen. Ook in de periode 2024 tot 2027 volgen er nieuwe projecten om Groenlo Vestingstad verder uit te bouwen waarmee we Groenlo regionaal maar ook bovenregionaal op de kaart kunnen zetten.
Bedrijventerreinen
We merken dat er, ondanks corona, veel serieuze aanvragen komen voor bedrijfskavels op de Laarberg. Een deel van deze aanvragen heeft recentelijk geleid tot koopovereenkomsten of verkeren in vergaande onderhandelingen. Wij zien dat er naast regionale bedrijven ook veel lokale bedrijven zich willen vestigen op de Laarberg. Er is meer vraag dan is vastgelegd in regionale afspraken en is door vertaald in de provinciale verordening. We zijn daarover in de Regio Achterhoek en met de Provincie het gesprek aangegaan in het kader van de Regionale planning werklocaties. Voor het bestaande terrein, Laarberg Centraal, is een bestemmingsplanprocedure vanwege de stikstofdiscussie niet mogelijk.
Voor een deel van het terrein werken we nu bij individuele vergunningsaanvragen met een Ruimtelijke beoordelingskader als toetsinstrument voor afwijkingsbesluiten. Hierbij moet per aanvraag worden aangetoond dat het past binnen de milieuregelgeving, waaronder stikstof. Dit is een praktische oplossing, maar geen wenselijke situatie, zeker niet voor een regionaal bedrijventerrein. Ook voor de resterende gronden die zijn opgenomen in geldende structuurvisie voor de Laarberg worden omgezet in een planologisch kader waarna deze gronden kunnen worden ontwikkeld en uitgegeven.
Ook de verkoop van kavels op bedrijventerrein op bedrijventerrein Lindebrook in Lichtenvoorde verloopt voorspoedig. Nagenoeg alle kavels op dit terrein hebben een invulling gekregen. Met de splitsing van de Woon-werkkavels in reguliere bedrijfs- en woningbouwkavels is beter ingespeeld op de huidige marktvraag.
Gelet op de binnenkomende aanvragen voor bedrijfskavels is het nodig om nieuwe gronden in gebruik te nemen. Hiervoor wordt lokaal de behoefte in kaart gebracht waarbij niet alleen gekeken wordt naar nieuwe locaties maar ook na het beter benutten van de ruimte op bestaande bedrijventerreinen.